Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor

Här är testvinnarna från kategorin All Mountain - Skidvärldens svar på en fyrhjulsdriven SUV som är lika hemma i pisten som en sväng utanför den.

Text: Sara Sandberg • 2019-12-02 Uppdaterad 2021-12-07

Här listar vi de tre testvinnarna från årets skidtest inför säsongen 2019/2020.

Hela testet hittar du i Åka Skidors Prylguide som finns i butik fram till mitten på januari.

Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor

K2 MINDBENDER 99 TI 

+ Vilket ös!
PRIS 6 600 kronor
LÄNGDER 170, 177, 184, 191 cm
MÅTT 138-99-123 mm
RADIE 18,5 meter
VIKT 2 085 gram 

Mittenmodellen i K2:s nya serie som utvecklats utan målgrupp och specifikationer. Den har en kärna av lönn och asp, rocker fram och bak, en titanalförstärkning i Y-form som går längs kanterna fram och ligger i mitten baktill. 

Åka Skidors testpanel är i målgruppen som gillar skidan av många orsaker. Du kan kliva på och ösa direkt, startar du i pisten konstaterar du snabbt att kantgreppet är så bra att du skulle kunna stanna där. Gällande fartstabiliteten och vridstyvheten kommer det till sin rätt när du fått upp hastigheten i en hård backe – trots det finns K2:s lekfullhet kvar. Utanför pisten flyter den fint i alla sorters snö. I pudret går den surfigt och i skräpsnön går den lugnt. Det är en stark skida och det är risk att det kommer gå fort oavsett var du åker. Här är en bra följeslagare till dig som nyttjar precis hela berget i alla fören. 

”En total överraskning som går rakt upp i topp. Jag hittar hela tiden nya nyanser och kan åka den hur som helst.” Billy Söderin

”Den är lekfull, känns freerideinspirerad och funkar överallt. Den tar plats på min topp 3.” Robert Bengtsson

Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor
Foto: Emrik Jansson
Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor

SALOMON QST 99 

+ Stadig och chargig
PRIS 5 500 kronor
LÄNGDER 167, 174, 181, 188 cm
MÅTT 138-99-120 mm
RADIE 19 meter
VIKT 2 090 gram 

QST 99 är helt nykonstruerad och är en sandwichskida med lättad poppelkärna, armerad med
ett lager av kolfiber, lin och basalt. Ramen den består av titanal och förstärker skidan ytterligare. Rocker hittas i topparna, samt en aning i än- darna, och för att öka dämpningen i topparna används kork som material. 

Det är en lugn skida med köttighet i sig, så den mår bra av fart. När den kommer upp i hastighet är det som att den lugnar ner sig och fartens kraft gör den lättare att både kanta och svänga, vilket annars kan kännas lite tungt i låg fart. Skidan är därmed roligare på öppna ytor än tighta partier och stora svängar är bättre än korta, kanske går den ännu bättre på sladd än på skär. Överlag passar skidan vana storbergsåkare och friåkare som vill köra på, hoppa lite klippor och ibland åka lite uppkörd pist. Åks med fördel med kraft eller tyngd. 

”I pist och offpist kan jag använda den alla dagar och alltid vara nöjd. Den är min testvinnare.” Rodert Bengtsson

”Den är stabil i alla sammanhang och i offpisten uppskattar jag det som mest, ihop med ett grymt flyt.” Louise Sedin 

Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor
Foto: Emrik Jansson
Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor

STÖCKLI STORMRIDER 95 

+ Extremt förtroendeingivande
PRIS 10 500 kronor
LÄNGDER 166, 175, 184, 193 cm
MÅTT 131-95-123 mm
RADIE 17,2 meter
VIKT 1 760 gram 

Sandwichskida med en kärna av lätta träslag laminerad med glasfiber, samt dämpande och tåliga sidoväggar. Skidan har rocker i båda ändar och dubbla lager titanal, varav det övre väl synligt. 

Stormrider går som tåget, möjligen ännu bättre. Ju styggare offpistterräng, desto mer förtroende från skidorna. Som svensk AM-åkare räknar vi med att åka pist rätt ofta, och inte sällan på hård sprutsnö. Där visar nu Stormrider sin andra sida. Vid försiktig åkning kan de möjligen upplevas lite döda av en oerfaren åkare. Men ladda på lite, ställ dem på kant och bjud på allt vad dina lår mäktar med – den skulle till och med funka i en storslalombana. I vanlig pist kan du gå på för allt du törs och orkar. Visst är de en aning oförlåtande och inget du slösladdar med, men de är så levande i svängen och går igenom alla hinder för den som älskar fart, teknik, skär och pistprestanda. 

”Den är testets kraftfullaste skida och det är ju en avdankad racingåkares dröm. Jag älskar den.” Louise Sedin

”Jag borde tycka att de är alldeles för korta men de ger sig aldrig och är som att åka Formel 1.” Billy Söderin

Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor
Foto: Emrik Jansson

Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020


Skidtest: Vinterns bästa pistskidor med lång radie


Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020


Text: Sara Sandberg • 2019-12-02
ArtiklarPrylarSkidtestFriåkningK2SalomonSkidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen