Foto: Axel Mossling

Artiklar

Test av skidryggor: Dynafit Free 32

Åka Skidor har testat 9 ryggsäckar för varierad skidåkning både i liftsystemet, på tur och i stadsmiljö. Bäst i test för topptur blev Dynafits lätta och funktionsrika Free 32.

Text: Gustav Corin • 2020-06-27 Uppdaterad 2020-06-27

I vårt stora ryggsäckstest har vi testat totalt nio modeller med en volym på cirka 20-30 liter.

Främsta användningsområde är friåkning och topptur, men även turer med tekniska inslag och vardagsbruk.

Hela testet finns att läsa i Åka Skidor #5 – 2019 som du också kan läsa onlineDu hittar även fler under taggen #Ryggsäckar.

Test av skidryggor: Dynafit Free 32
Foto: Axel Mossling

Dynafit Free 32

– Bäst i test för topptur –

Dynafit gör utrustning för snabba och lätta toppturer, det är vida känt. Även deras prylar för friåkning har alltid stått starkt i konkurrensen och deras nya Free 32 är inget undantag.

Funktion En ryggsäck som ska fungera till friåkning med hjälp av lift, men också långa turer i seriös terräng och högt tempo. Ryggan är lätt, med ett flertal funktioner som är unika för säckar gjorda för turande. Här hittar vi en snabbkrok, som gör det  möjligt att fästa skidorna på ryggan utan att ta av den. De ska först ned i en ögla längst bak, och därefter fästs kroken direkt på skidorna.  

Test av skidryggor: Dynafit Free 32
Foto: Axel Mossling

Det finns stort huvudfack med åtkomst från ryggen samt ett mindre på ovansidan för till exempel goggles. Lavinfacket på utsidan öppnas nedifrån och i teorin går det att ta fram spade och sond utan att behöva ta av sig ryggsäcken. Utanpå lavinfacket finns en elastisk ficka som är perfekt för att trycka ned hudar eller en extra jacka. På undersidan av säcken sitter ett kraftigt utrymme för stegjärn eller stighudar.

Säcken har ett hjälmnät som fästs på utsidan. Det finns fästen för två isyxor, och förutom snabb-kroken (som går att ta bort) finns även möjlighet att sätta i skidorna i A-frame och i en mer traditionell diagonal. 

Axelremmarna justeras från båda hållen och det går att få en riktigt bra passform. Tillsammans med den lätta vikten gör det att den fungerar utmärkt till seriös skidåkning hela dagen.

Test av skidryggor: Dynafit Free 32
Foto: Axel Mossling

Omdöme Dynafit har gjort en ryggsäck för dig som egentligen vill gå på tur, men spenderar ett flertal dagar i liftsystem också. Här får du det bästa av två världar.

Volym 32 liter
Vikt 940 gram
Hjälmnät Ja
Lavinfack Ja
Fästen för isyxa 2 st
Skidfästen Diagonal/Rak och A-frame
Förberedd för vätskesystem Ja
Pris 1 499 kronor

Topptur *****
Snabb-krok *****
Freeride ***
Minimalism **
Fack ****

Test av skidryggor: Dynafit Free 32
Foto: Dynafit

Köpråd

Valet av ryggsäck är ett viktigt sådant. Den håller oftast längre än ett par skidor eller pjäxor och du använder den nästan lika mycket.

När det ska inhandlas en ny ryggsäck så är frågan du ska ställa dig såklart; vad ska du använda den till? Bara åka liftsystem? Bara topptur? Ska den fungera till exakt allt? Hur stor roll spelar vikten? Vad ska du packa i den?

Ställ dig själv några kritiska frågor innan du kastar fram plastkortet och chansen att du hittar en kompis för en lång tid framöver ökar rejält.

Test av skidryggor: Mammut Nirvana 25


Topptur: 25 tips som hjälper dig till toppen


Chamonix efter branden: ett GM utan lift


Text: Gustav Corin • 2020-06-27
ArtiklarPrylarDynafitRyggsäckarTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen