Armar-upp-å-sträck under Girls Day Out i Åre. Foto: Sofia Sörlin

Artiklar

InspireUs – inspiration, jämställdhet och åkglädje

InspireUs startades av tre Årebor med det tydliga målet att inspirera tjejer till att våga ta mer plats i actionsporter och styra utvecklingen mot en mer jämställd framtid.

Text: Lif Hydén • 2020-08-06 Uppdaterad 2020-08-06

Artikeln är ett utdrag från ett reportage om Åre och skidkultur som publicerades i Åka Skidor #2 – 2019. 

Åredalen har länge varit känd för sin framåtanda och kreativitet.

På en extremt liten yta samlas likasinnade människor och entreprenörskap växer ohämmat vart du än vänder blicken. Här anser de allra flesta att både tjejer och killar ska få åka skidor på lika villkor och förtjänar att mötas med samma respekt. Du kanske tror att det alltid har varit så? Tänk om. 

Här i den bubblande byn har nätverket InspireUs växt sig starka och vi har dem att tacka för mycket.

InspireUs – inspiration, jämställdhet och åkglädje
Caroline Strömberg prototyptestar nya varianter av MotherTree. Foto: Emrik Jansson

InspireUs är ett nätverk för tjejer inom actionsporter som kämpar för jämställdhet. Caroline Strömberg, Anna Karlström och Rebecka Harlaut startade nätverket för åtta år sedan ur ren och skär frustration. Världen verkade på ett mirakulöst vis tro att endast det manliga könet var kapabla till extremsporter. Tjejerna kavlade upp ärmarna, höjde rösten rejält och har sedan dess inspirerat tjejer till att våga ta mer plats. 

De har gjort allt från att anordna camps över hela Skandinavien till att skapa den community-utvecklade skidan MotherTree. Idag har de en etablerad plattform där de genom fysiska möten, en hemsida och starka sociala medier lyfter tjejer. InspireUs är den naggande storasystern som ständigt banar vägen framåt och som aldrig slutar att utmana, ifrågasätta och stötta, och går med målmedvetna steg in i framtiden. 

För drygt ett år sedan startade vi en medlemsklubb som vi har fått fantastisk respons på. Tanken är att vi i år ska skapa ännu fler aktiviteter för våra medlemmar och engagera fler till att stötta arbetet för en jämställd actionsportscen, säger Caroline Strömberg.

InspireUs – inspiration, jämställdhet och åkglädje

Grundarna av InspireUs kommunicerar direkt till sina medlemmar via appen Cardskipper där du kan ta del utav erbjudanden, förtur till att boka camps, information om olika aktiviteter samt möjligheten till att skapa nya kontakter. 

En nyhet i år är att medlemmarna får tillgång till exklusiva träningsprogram som kommer att släppas kontinuerligt under året. Träningsprogrammen är utformade av Rebecka som är utbildad fysioterapeut och är ett bra komplement till en aktiv livsstil. Och tvärtemot vad många säkert tror är både killar och tjejer välkomna in i klubben, det är i gemenskapen som kraften sitter.

– Genom att samla målgruppen och göra deras röster hörda i större forum hoppas vi på fler möjligheter till projekt som liknar MotherTree. Vi vill fortsätta att arbeta mot en jämställd produktutveckling tillsammans med vår målgrupp och våra partners. 

InspireUs – inspiration, jämställdhet och åkglädje

Inför vintern 19/20 togs den grafiska designen för MotherTree fram genom en tävling där omgivningen fick skicka in sina bidrag och en jury valde sedan ut fyra stycken finalister. Dessa presenterades på InspireUs Facebooksida och en omröstning med över 1 000 deltagare bestämde vilken design som gick vinnande ur tävlingen. Återigen är vi där och nosar på hur de ständigt inkluderar sin målgrupp och lyfter fram nya talanger.

Extrem och InspireUs vinner prestigefylld utmärkelse

Åre har fungerat som den perfekta samlingsplatsen för nätverket. Istället för att behöva ha utdragna mejlkonversationer kan man lika gärna stöta på varandra på Ica och snacka business över frysdisken. 

– Det är enkelt att skapa kontakter här eftersom vi springer på varandra hela tiden. Det finns mycket välvilja i byn och närheten till action har varit ovärderlig. Det är lätt för folk att se vårt arbete och det har betytt svinmycket för oss att så enkelt kunna få kontakt med branschen och vår målgrupp. 

InspireUs fortsätter att växa explosionsartat och med den nya medlemsklubben som ryggrad står de starkare än någonsin. Bland annat så blev de i höstas nominerade till Årets Marknadsförare på Guldgalan i Jämtland och MotherTree har fått stå som grund för den nya, prisbelönta unisexserien Fusion från Extrem. 

Äntligen verkar det som att omvärlden börjar komma ikapp och förstå vikten av deras arbete. Kärnverksamheten är den samma som för åtta år sedan men blicken är nu lyft mot ett större perspektiv. De tre tjejerna som kavlade upp ärmarna för åtta år sedan är långt ifrån klara.

Håll utkik efter vinterns datum för det uppskattade eventet Girls Day Out och andra tillställningar under InspireUs vingar.

inspireus.se

Åka Skidor Podcast #10: Caroline Strömberg om InspireUs, Extrem Mother Tree och FWQ


Den svenska tjejskidan


Nya prylar: Extrem Mothertree 105


Text: Lif Hydén • 2020-08-06
ArtiklarCaroline StrömbergInspirationInspireUs

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen