Foto: Axel Adolfsson

Artiklar

Lovisa Rosengren har gröna fingrar och vita drömmar

Lovisa Rosengren är trädgårdsskötaren som på kort tid blivit en av Sveriges snabbast stigande friåkningsstjärnor som syns på både bild och filmduk världen över.

Text: Gabriella Edebo • 2020-11-19 Uppdaterad 2020-11-19

De senaste åren har flera svenska friåkare sakta växt fram i tomrummet som uppstod efter Matilda Rapaports plötsliga bortgång, och Lovisa Rosengren är en av de starkast lysande stjärnorna, en kraftfull liten åkare med kort blont hår som kikar fram under hjälmen. Men i en rabatt där de flesta är stabilt rotade antingen som talanger på sociala medier eller vinner tävlingar på Freeride World Tour har hon hittat sin egen nisch. De senaste två säsongerna är hon nämligen den som synts mest både på bild och i filmer inför en internationell publik av alla kvinnliga friåkare i Sverige. Och allt började med ett telefonsamtal mitt i lussekattsbaket innan julafton 2016 när den levande skidlegenden Mike Douglas berättade att hon vunnit sin drömresa och skulle få åka med Salomons TV-team till Indien, något som skulle visa sig bli pusselbiten som skickade in henne på en bana med skidåkning som primär sysselsättning.

Men det var några år innan den sensationella vinsten som våra spår korsades för första gången. Vintern 2013/2014 var det gott om svenska säsongare i St Anton, men många hade mer fokus på afterski och byns nattklubbar än skidåkningen i sig. 

Lovisa däremot stack ut med sin färgglada jacka från ett hippt skandinaviskt märke. Hon åkte både skidor och telemark, gick på topptur medan vi andra knappt visste hur en stighud fungerade, bodde på krypavstånd från liften och kunde vartenda puderåk i systemet. Många skollov har spenderats här med familjen och i baren på familjevännernas hotell hängde det ofta svenska säsongare på den tiden, så det såddes ett frö om bummarliv efter studenten redan då.

– St Anton känns lite som hemma. Det var här jag åkte offpist för första gången och har utvecklats så enormt mycket som skidåkare, säger Lovisa när vi ses hemma hos mig i Åre under en blåsig höstvecka.

Lovisa var dessutom fast besluten att oavsett väder, vind eller bakfylla åka skidor 100 dagar på raken. Och så blev det, även om hon erkänner att det bara blev ett åk i barnbacken vid något tillfälle.

Vi åkte en hel del skidor tillsammans den vintern i St Anton och i slutet av säsongen begav vi oss till Hemavan för att köra Ride the Cow, vår allra första friåkningstävling. Den gången slutade det med tårar och frustration för Lovisas del men det gav ändå mersmak. Året efter ställde hon dessutom upp i dubbla klasser, både alpint och telemark. Där någonstans fick det vara nog, att vara med på tävlingar var kul för gemenskapens skull men det där med att tävla och vara spyfärdig av nervositet på start var inget som direkt lockade längre. 

Men att fortsätta säsonga och kombinera det med världens bästa sommarjobb för bummare var en självklarhet. För trädgårdsmästare eller fastighetsskötare med fokus på utemiljöer och planteringslådor är ju det perfekta sommarjobbet för en vintertorsk. Det är ett fysiskt och kreativt jobb utomhus och lagom till att bladen vissnat och krattats undan är du arbetslös igen när den första snön faller. Att inte fler skidåkare har insett detta är ett mysterium.

Lovisa Rosengren har gröna fingrar och vita drömmar
Foto: Axel Adolfsson

För den större skidpubliken var Lovisa ett okänt namn tills hösten 2017 när en svensk tjej dök upp från ingenstans i ett avsnitt från Salomon Freeski TV. Sedan några år tillbaka arrangerar det franska skidmärket en tävling där vem som helst får skriva in och berätta om sitt drömresmål på skidor, och vilka av märkets teamåkare som de vill åka dit med. Vinnaren följs av ett filmteam och en skidfotograf till just det stället och presenteras sedan i en välproducerad film hösten efter.

Lovisas bidrag valdes ut i konkurrens med fler än 4 000 deltagare från hela världen. Tidigare vinnare hade valt klassiska puderdestinationer som Japan och en roadtrip i British Columbia. Lovisa däremot valde det rätt udda resmålet Kashmir i norra Indien, något som vekar ha gått hem hos juryn.

– Vem vinner ens sådant här, tänkte jag och skickade in det en timme innan ansökan stängde. 

Ibland har man lite flyt helt enkelt, och det temat fortsatte när de fick uppleva en sådan där perfekt storm som drog in och tippade av tre meter snö på den avlägsna skidorten Gulmarg.

Förväntningarna på skidåkningen var egentligen obefintliga, Lovisa hade valt just Kashmir som destination för att få chansen att uppleva något helt nytt i en avlägsen del av världen.

– Det var en så speciell resa, jag hade noll förväntningar och var väldigt nervös inför att åka med proffsen, men det blev verkligen en drömresa på så många sätt.

I föregående Dreamtrip-avsnitt hade det mesta av vinnarnas mediokra insats på skidor klippts bort. I filmen från Kashmir däremot var det ibland svårt att avgöra vem som var vem av Lovisa och proffsåkarna Kalen Thorien och Cody Townsend. Det framgår också rätt tydligt att filmteamet inte var beredda på att Lovisa skulle vara så bra på att åka. 

– Första gången jag träffade Lovisa där på de kaotiska gatorna i Delhi verkade hon väldigt trevlig och nyfiken, men också rätt blyg. Men det var en helt annan sak när vi väl började åka skidor, berättar den legendariske friåkaren Mike Douglas när vi sågs i Mt Baker i vintras när han kom dit för att filma Lovisa till en av vinterns nya avsnitt. Han är känd som The Godfather of Freeskiing och den som producerar Salomon TV:s skidfilmer.

”Lovisa is a charger” är också en av de första sakerna Mike har att säga om henne, men som inte går att översätta på ett rättvist sätt till svenska. Det är också en av anledningarna till att Lovisa lyckades övertala fransmännen på huvudkontoret från Salomon att hon skulle få fortsätta åka för märket även efter Dreamtrip-säsongen. 

– Jag hade funderat och försökt kontakta lite skidmärken redan innan dreamtrippen, men då kändes det som att tävling var det enda sättet att nå dit. Men efter Kashmir hade jag både riktigt bra bilder, en kommande film och fått lite svart på vitt att jag är ju faktiskt rätt bra på att åka. Jag fick också många tips från framför allt Kalen som peppade mig att testa och ta vara på chansen.

Drömresan blev alltså starten på så mycket mer, men det kunde också lika gärna ha stannat här. För visst behövs en rågad näve av tur och flyt för att vinna en tävling med så många deltagare från hela världen, men att det skulle bli mer än bara en resa var absolut inte självklart.

I samma veva höll undertecknad och Åka Skidor på att dra ihop den första upplagan av Untracked Film Tour, så att visa en film från en internationell aktör med en svensk åkare i huvudrollen var givet. 

På premiären i Stockholm fick en nervös Lovisa kliva upp på scen inför en fullsatt biograf och berätta om hur hon slumpmässigt vunnit Salomons Dreamtrip-tävling och fick åka puder i Kashmir med några av världens främsta skidåkare, fotografer och filmare.

Lovisa Rosengren har gröna fingrar och vita drömmar
Foto: Oskar Enander

Att navigera i världen av sponsorer, sociala medier och allt vad det innebär är inte helt lätt. Till en början var det lite trevande försök att landa i sin egen approach till allt men en av Lovisas styrkor är att hon inte tvekar att be om hjälp och vägledning från mer rutinerade åkare. 

Sedan den där första säsongen som sponsrad skidåkare har hon jobbat stenhårt på att bland annat bli bättre framför en kamera. Hon har filat på och utvecklat sin åkteknik i grunden, blivit riktigt bra på de ökända fotosvängarna och sugit åt sig som en svamp av alla tips från fotografer och andra proffsåkare längs vägen. Idag är hennes sväng riktigt vacker, men att åkare når dessa nivåer utan att ha en bakgrund inom alpin racing, puckel eller liknande hör inte till vanligheterna. 

Flödet på sociala medier har en kraftig säsongsvariation, och här delas allt mellan himmel och jord, från blommor och nyfixade rabatter till storstadens bästa kanelbullar, löpturer i motvind, puder och bristande skare. Allt som hör livet till egentligen, förutom bikini- och rövbilder kanske. 

Urvalet är som tur var mer sållat nu för tiden jämfört med den där första gången vi träffades i St Anton, det resulterade i ett gigantiskt fotoalbum på Facebook med samtliga bilder från telefonens kamerarulle, 1 348 stycken för att vara exakt – vilket inkluderar en närbild på en soggig schnitzel med potatis, det billigaste vinet i tetrapack från Lidl, några stökiga afterskier och såklart en hel del suddiga åkbilder.

– Förut la jag verkligen upp allt hela tiden, så nu för tiden är det kanske lite mer sammanhängande, men jag vill fortfarande att det ska vara väldigt personligt, ärligt och beskriva hela mig. Jag spenderar ändå förhållandevis mycket tid på det men det är skönt att det inte är mitt jobb eftersom jag inte är en influencer, så jag lägger bara upp det jag vill lägga upp, inte för att jag måste. Och egentligen är jag sämst på foto och redigering, så nu väljer jag i princip alltid bara samma filter. 

Inför fjolårsvintern plockades Lovisa in i det internationella friåkningsteamet för Salomon och gick från att bli tilldelad lite utrustning varje år till att få en lönecheck för att åka skidor. Exakta summor är lite hyschhysch, men vi kan säga så mycket som att Lovisa gick från att vara en hårt sommarjobbande säsongare till en av landets mest välbetalda friåkare, med privilegiet att få åka för ett märke vars team är ett av de mest kreddiga i branschen.

– Lovisa är en person som alltid gör det bästa av situationen och är riktigt kul att vara med. När vi reste runt i Alperna tillsammans var det som att hon kände folk vart vi än kom, och nu förstår jag varför. Hon avger massor av positiv energi, förklarar Mike Douglas.

Lovisa Rosengren har gröna fingrar och vita drömmar
Foto: Axel Adolfsson

De senaste åren har Lovisa och jag spenderat mycket tid tillsammans, både med och utan pjäxor på fötterna. Hon har planterat frosttåliga växter på min balkong och jag har visat hur man sköter fakturering och bokföring som egen företagare. Vi har rest kors och tvärs över landet mellan de olika stoppen på Untracked Film Tour, coachat nästa våg av tävlingsinriktade friåkare på camp i Hemavan, åkt den djupaste snön i våra liv ihop i Mt Baker, och mycket mer. 

Så här långt har jag lärt mig att denna 26-åring har en svag punkt för fika, alltid har för mycket packning med sig, kan vara stundtals virrig och lite lätt naiv på ett sånt där uppiggande sätt med inställningen ”klart jag kan testa”. Däremot är hon katastrofalt dålig på att säga nej och kalendern är alltid smockfull, men det går alltid att locka över henne med närområdets bästa bullar.

Hon kanske framstår som lite blyg ibland, men Lovisa presterar under press när det verkligen gäller. Typ som när en av världens bästa skidfotografer säger åt henne att lägga den där svängen som båda killarna i crewet innan har bommat totalt och fått ta på sig skämsmössan för – klart att Lovisa kliver in och sätter det perfekt.

Lovisa Rosengren har gröna fingrar och vita drömmar
Foto: Axel Adolfsson

Att det är på tok för få kvinnliga åkare som syns på bild i den här branschen är en ständig uppförsbacke, men istället för att tjura ihop över det och gå och vänta på att få frågan om att få följa med ut och fota så är Lovisa den som kontaktar fotografer, introducerar sig och rakt ut ställer frågan. Det har belönats med flertalet publicerade bilder i skidpublikationer och det som röstades fram till säsongens bästa omslag på Åka Skidor 2019, samt ännu ett omslag på detta nummer du läser just nu.

Utöver det så bestämde hon sig förra vintern för att sparka igång en egen vlogg på Youtube, ännu ett exempel på att hon inte bara går och väntar på att andra ska placera idéer och projekt i knät, utan är redo att lägga sina egna pengar och energi på att få saker att hända. Det hann bli sex episoder från vinterns upptåg i Alperna, Nordamerika och på ytterligare ett filmuppdrag för Salomon innan det där viruset alla pratat om lite för länge ställde in resten av säsongen. 

Det ledde däremot till att det senaste tillskottet på intäktslistan som får livsstilen att gå runt är CSN, för när pandemin satte tvärstopp på vintern blev resultatet att Lovisa passade på att jobba lite extra när det ändå var vårtemperaturer hemma i Stockholm. Och då, efter fem år på jobbet som trädgårdsskötare för ett fastighetsbolag i centrala Stockholm, insåg hon hur mycket hon faktiskt trivs och hur mycket mer det finns att lära inom yrket. Tankarna skiftade från att fundera över när det är dags att säga upp sig och flytta till en skidort, till att inse att hon kanske redan har det perfekta upplägget att bygga vidare på. 

Så nu är det distansstudier för att bli trädgårdsmästare på riktigt och lära sig allt om växter, jord, traktorer och trädgårdar som gäller de kommande två åren. Självklart i kombination med så mycket skidåkning som möjligt, för att på sikt skaffa sig ännu bättre förutsättningar att både åka skidor på högsta nivå och få gräva i jord under sommarhalvåret.

Antagligen blir det mer fokus på att utforska våra skandinaviska fjäll denna säsong med bas i Åre. En löptur längs Kungsleden och några turer till Riksgränsen och Abisko nu i somras har också gett mersmak för att spendera mer tid även i den norra delen av vårt land. Och om gränserna till vår bergiga granne är öppna fram mot våren så lär det bli en premiärtur även dit för skidåkning.

– Jag har nästan aldrig gått på topptur i Nordnorge, så det känns som att det är dags att göra det ordentligt nu. Den här gången ska jag komma ihåg skarjärnen…

Till vintern vet ingen av oss vad som kommer att hända egentligen, men med största sannolikhet kommer du i alla fall att hitta Lovisa bland våra skandinaviska berg och det är garanterat inte sista gången vi ser henne på ett omslag och i skidfilmer. Och om trädgården där hemma är i behov av underhåll och uppfräschning så småningom så vet du vem du ska kontakta.

 


Lovisa Rosengren

Ålder 26
Bor Stockholm eller på skidorter världen över med sin gigantiska duffel.
Jobb Professionell skidåkare och arbetsledare för trädgårdsavdelningen på ett fastighetsbolag.
Studerar Trädgårdsmästare på distans med inriktning ledarskap, skötsel och underhåll av gröna miljöer.
Favoritorter St Anton och Mt Baker.
Film & Video Salomon TV Dream Trip Kashmir (2017), Solstice (2019), Scandinavian Migration (2020). Lovisa Ski Vlog, sex avsnitt från säsongen 2019/2020. 
Podcasts Husky Podcast #210 (2019), A Skiers Podcast #9 (2019), Åka Skidor Podcast #8 (2020).
@lovisa.rosengren

 

Åka Skidor Podcast #8: Lovisa Rosengren


Fly ekorrhjulet och jobba på distans från Alperna


Verksta'n: vett & etikett för stighudar


Text: Gabriella Edebo • 2020-11-19
ArtiklarLovisa Rosengren

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen