Foto: Kevin T McHugh

Artiklar

Förläng livstiden på dina stighudar

Dina stighudar kan ta dig till helt fantastiska äventyr och den bästa snön på berget, men om du inte vårdar dem med omsorg kan de också bli din värsta fiende.

Text: Gabriella Edebo • 2020-07-12 Uppdaterad 2021-11-29

Stighudar kan liknas med en wifi-uppkoppling när du är fast på en plats utan mobildata – helt fantastisk när det fungerar som det är tänkt, och en ren mardröm om vitala funktioner lägger ner.

Den perfekta stighudens klister fäster väl på skidans belag, men är inte så kladdig att den är omöjlig att få isär utan assistans från en crossfitatlet i världsklass. Spännena ska sitta på sin plats och inte falla av i tid och otid. Fästet uppför ska vara förtroendeingivande i alla lägen, även om en norrman lagt spåret rätt upp för berget, samtidigt ska det gå att glida behagligt utför och på platten. Helst ska de vara odödliga och klistret hålla sig klibbigt för alltid. Skidvärldens enhörning med andra ord. 

Verksta'n: förläng livstiden på dina stighudar
Foto: Kevin T McHugh

Vilka stighudar som är bäst har vi löpande testat för fullt genom åren (bland annat detta stora test), men oavsett vilka du köper så se till att läsa våra bästa tips på hur du tar hand om dina stighudar.

Skötselregler

Undvik kontaminering Håll snö, is, smuts, hudhår, barr och bös borta till varje pris och sickla skidorna ordentligt. Ju mer skit på klistret desto sämre fäster huden på skidan.

Håll torrt och undvik att kliva rätt i vattenpölar eller bäckar.

Rätt bredd Lämna stålkanten exponerad för fäste när du går på skrå. 

Lårtricket Svårt att få isär hudarna? Använd styrkan i dina starka skidåkarben, eller ta hjälp av en kompis. 

Verksta'n: förläng livstiden på dina stighudar
“Lårtricket”. Foto: Kevin T McHugh

Vik ihop och undvik skarpa kanter om möjligt. Det finns flera olika sätt att vika på men vi rekommenderar på hälften eller i fjärdedelar. Den sist-nämnda varianten funkar bra om det är blåsigt. Dra av halva stighuden från skidan och vik mot mitten, ta sedan av den andra halvan och vik in.

Verksta'n: förläng livstiden på dina stighudar
Vik på mitten. Foto: Kevin T McHugh
Verksta'n: förläng livstiden på dina stighudar
Eller vik i fjärdedelar. Foto: Kevin T McHugh

Flera turer på en dag ökar risken för fallerande hudar, se till att hålla snö och is borta så gott det går. Åk utför med hudarna innanför jackan eller byxorna för att hålla dem varma, så fäster de bättre vid nästa omgång uppför.

Snö på huden? Skrapa av med hjälp av skidans kant, värm med alla kroppsdelar du har och testa att gnugga bort snö och is som fastnat i klistret så gott det det går med till exempel en sickel, kreditkort, liftkort eller naglar. 

Fixa glidet och håll is borta från hår-sidan. Ta en vallaklump eller särskilt glidmedel för stighudar och gnugga över fällen. För oväntade isklumpar ute på tur kan även lite solkräm göra susen. 

Verksta'n: förläng livstiden på dina stighudar
Undvik frustration på turen. Foto: Kevin T McHugh

Häng på tork Torra och rena hudar är glada hudar, så torka dem efter varje dag du använt dem. Undvik att placera direkt på värmekällor och UV/direkt solljus på klistersidan.

Långtidsförvaring och skinsavers Riktlinjerna varierar mellan de olika tillverkarna men generellt sett rekommenderas att du använder det tunna plastnätet (som med största sannolikhet fanns med i kartongen) när hudarna ska packas undan för sommaren eller längre perioder. Placera nätet eller plastfilmen mellan de hopklistrade ändarna vid långtidsförvaring. Om du har enormt klistriga hudar så kan det vara en idé att ha det även ute på tur, men tänk på att det blir ännu en tidskrävande sak att styra med och en pryl som har tendensen att blåsa iväg.

Nytt klister Om klistret har gjort sitt så går det att återuppliva stighuden till sin forna glans med nytt klister. Följ instruktioner från tillverkaren, eller läs denna guide. Vakuumhudar går i regel att tvätta, oftast med vanlig tvål och vatten.

Skarjärn kan vara en lämplig investering om du ska ut och tura där det finns risk för is och hård snö. 

Livräddare Ha alltid med en handfull extra skidstraps. Havererar huden fullständigt kan du alltid spänna fast den på skidan och ta dig hem levande. Läs fler tips här.


Text: Gabriella Edebo • 2020-07-12
ArtiklarPrylarVerkstanStighudarTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top