Covid-restriktionerna är som en liftkö. Vänta nu – åk sen. Foto: Oskar Enander

Artiklar

Tyskland söker EU-lösning för att hålla samtliga skidorter stängda året ut

Merkel efterlyser gemensam strategi för att undvika ny smittspridning via skidorter

Text: Peter Nilsson • 2020-11-26 Uppdaterad 2020-11-26

Oron för ny smittspridningsvåg relaterad till skidturism växer i Europa inför den stundande skidsäsongen.

Enligt en rapportering från BBC söker Tyskland nu en överenskommelse med EU-länderna om att hålla medlemsländernas skidorter stängda till början av januari för att hindra spridning av coronaviruset.

Jag kan säga öppet att det inte kommer att bli enkelt, men vi kommer att försöka, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter att ha talat med med landets regionala ledare i tisdags. Samtidigt meddelade Tyskland att de förlänger tillfälligt höjda restriktioner till 20 december. 

Några av coronavirusets tidiga utbrott uppstod just på skidorter, varifrån vireuset sedan spreds över Europa. Den situationen vill ingen upprepa. 

Italiens premiärminister Guiseppe Conte understryker behovet av en gemensam europeisk lösning. 

Om Italien beslutade att stänga alla liftar utan något stöd från Frankrike, Österrike och de andra länderna, då är risken att Italiensa turister åker utomlands och sedan tar med sig smittan hem, sa Guiseppe Conte tilll La7 TV tidigare i veckan. 

Frankrikes president Emanuel Macrón sa tidigare i veckan att franska skidorter skulle hålla stängt till nyår. 

Österrike ska enligt BBC ha uttryckt oro över en EU-övergripande plan. Landets finansminister Gernot Blümel ska ha flaggat om krav på ekonomisk kompensation. Sådan kompensation skulle snabbt uppgå till miljarder euro. 

Schweiz är inte med i EU och till skillnad från andra länder i Europa är flera av de schweiziska anläggningarna redan öppna. 

Att liftarna är igång får kritik av bland annat David Nabarro, WHO.

När smittalen sjunker, och det kommer de att göra, då kan vi vara så fria som vi vill. Men just nu? Borde skidorterna öppna? Under vilka omständigheter?

WHO har tidigare varnat för att vintern kan bli tuff för Europa, men menar samtidigt att de hårdare restriktioner som införts nu ger resultat. 

Skidområde utan liftar öppnar i Colorado – helt fokuserat på topptur


Romme Alpin begränsar antalet gäster i vinter


Skistar förtydligar sin hållning inför vintern: Vi planerar att öppna


Text: Peter Nilsson • 2020-11-26
ArtiklarCovid-19

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen