Foto: Darren Hemlin Photography

Topptur

Ny digital guide för toppturer i Jämtland

I vinter kan du hitta nya topptursåk och bättra på dina skid- och fjällkunskaper med sajten topptur.se.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-11-22 Uppdaterad 2021-11-22

Per Jonsson har gjort sig ett namn i den svenska skidbubblan som telemarksåkaren i några av de sista Free Radicals-filmerna, och med ett gäng segrar i knäböjarklassen på NM i Riksgränsen under bältet. Nu har Telemarks-Per låst fast hälen för gott och istället blivit Toppturs-Per, givetvis med samma frenesi som innan. Hans senaste projekt är topptur.se tillsammans med jämten Henrik Westling – mannen som för några år sedan gick och åkte Jämtlands samtliga fjälltoppar, och dessutom är medförfattare till boken Toppturer i Jämtland.

Westling och Jonsson under fältarbetet. Foto: Darren Hamlin Photography

Sajten är en digital guide till dels de bästa toppturerna i Jämtland, men också en bruksanvisning till både hur du går på tur och vad du behöver för prylar. Topptur.se kommer vara gratis och finns tillgänglig att använda från och med 1 december.

– Vi såg ett behov av mer info om toppturer. Folk kontaktade oss ständigt med frågan om var man ska topptura. Så vi började tänka och insåg att det gjorts massor av böcker som folk köper, men att få faktiskt verkar läsa dem. Folk vill se filmer istället och få tips digitalt, säger Per Jonsson och jämför med klättringen och digitala förare som 27 Crags.

Just det har topptur.se tagit fasta på och sajten kommer vara indelad i fyra olika svårighetsnivåer, från 1-4. Gänget har besökt fyra områden i Jämtland; Åre, Offerdal, Skäckerfjällen och Sylarna. Varje område har sedan beskrivningar på hur man tar sig dit, vilken utrustning man behöver och hur det ser ut på platsen.

Utöver själva guideinfon har man även gjort intervjuer med olika aktörer som Skistar, Naturvårdsverket och samebyar i de berörda områdena för att tittaren ska få en ökad förståelse för både lagar och hur man ska förhålla sig till topptur i de svenska fjällen.

– Vi ser ett ökat intresse för toppturer men också att få har den kunskap som behövs för att både få bra åkning och göra det på ett säkert sätt. Det är viktigt att veta vad man gör och när man kan göra saker. Vi vill helt enkelt inspirera skidåkare efter deras förmåga, berättar Per som inte utesluter att det kommer tillkomma fler områden framöver eftersom de två senaste vintrarna tvingat dem att hålla sig hemmavid.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-11-22
ArtiklarNyheterÅreHenrik WestlingJämtlandOfferdalPer JonssonSkäckerfjällenSylarnaTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen