Crans Montana har den gula ledartröjan när det kommer till randonnéeleder.

Sverige

Säkrare toppturer i Alperna med Rando Routes

Åka Skidor tar tempen på den växande trenden med säkrade topptursleder i Alperna.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-23 Uppdaterad 2021-11-23

Att vi på Åka Skidor tycker om att gå på topptur är ingen hemlighet. Friåkning utför är inte heller något vi tackar nej till. En kombination av nämnda förseelser tillsammans med guide och goda vänner är bland de bästa av kombinationer. Men under högsäsong kan det vara svårt att få tag på en bra guide för en säker topptur. Någon med koll på det lokala snöläget och var det är säkrast att gå uppför.

Säkrade offpistområden för utförsåkning finns det gott om på sina håll i Alperna. Freeride areas, som det så fint kallas på en del av pistkartorna. Men uppför då?

Den enda vägen är upp. Och sen ned.

En trend i Alperna vi sett komma de senaste åren, och som fått ett särskilt uppsving under pandemin när liftarna stod stilla och skidorterna behövde locka gäster på andra sätt, är säkrade topptursleder. Pistade leder upp på bergen i skidområden för nybörjare som vill prova på att gå på topptur. Markerade leder för de mer erfarna skidåkarna där patrullen kollat läget och bekämpat eventuella hotbilder om snöras innan de öppnas upp för dagen.

Störst i vinter är mäktiga Ski Rando Parc i Schweiziska Crans Montana med sina 15 leder i och omkring skidområdet. Med en variation från en 1,8 kilometer lång och 212 höjdmeter nybörjarled till monstret »La X’trem« på 34,7 kilometer och 3 059 höjdmeter. Pedagogiskt utmarkerat i blå, röd och svart beroende på svårighetsgrad på leden uppför. Precis som när du åker ner i pist. 

Långt ifrån alla orter har dock mer än en handfull leder. Alla är inte lika fint markerade heller. Les Houches i vid foten av Mont Blanc i sydvästra delen av Chamonixdalen har endast en led upp, men möjlighet till två vägar ner. Skogsåkning närmare pisterna om du väljer skidåkarens höger och urglesad skog under kabinbanan om du väljer vänster. Les Houches var en av pionjärerna och anlade sin led redan 2014. Men sedan dess har det inte hänt så mycket.

Först ur var Courchevel som redan 2012 anlade sin första led upp på berget. Under pandemin breddade man utbudet och har nu fem leder. En pistad nybörjarled, två medelsvåra och två avancerade leder. Det är däremot bara de tre lederna från centrala byn som kontrolleras dagligen. De två lederna i utkanten säkras på onsdagar, lördagar och söndagar.

Rando routes-paradiset i Schweiz.

På onsdagar mellan 22 december 2021 och 23 mars 2022 kan du även maxa ditt turande på orten om du fick för lite åkning under dagen. Från klockan 18:00 när pistmaskinen gjort klart sitt jobb för dagen håller Courchevel nybörjarleden öppen för gäster med pannlampor. Under pandemin öppnade de även upp för kvällsturer under fullmånen när vädret var tillåtande. Allt för att få mer åkning och kunna utnyttja bergen mer och under en längre tid.

Så när tar Sverige efter i stor skala? Kläppen körde igång en randoled inför förra vintern och även i Åre finns ett par varianter, om än dåligt uppmärkta och tunt marknadsförda. Tänndalen sticker ut med sitt Hamra Syd som är ett skidområde helt dedikerat till turer. Men vi ser potential även i Abisko som redan är så bra säkrat på lavinfronten och har en lift som passerat bäst före-datum. Att markera upp leder på vägen upp skulle lyfta hela skidområdet och locka fler besökare. Eller Riksgränsen, eller Kittelfjäll, eller Borgafjäll, eller… 


Ett urval av orter med Rando Routes

Crans Montana, Schweiz

15 leder

Courchevel, Frankrike

5 leder

Flims Laax, Schweiz

4 leder (varav en kontrollerad)

Nâves Valmorel, Frankrike

3 leder

Chamrousse, Frankrike

3 leder

Kitzsteinhorn, Österrike

2 leder

Gastein, Österrike

2 leder

Les Gets, Frankrike

2 leder

Les Houches, Frankrike

1 led


Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-23
ArtiklarNyheterChamonixCourchevelCrans MontanaHamra SydTänndalen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen