Lavinaktivitet på klassiska Steinberg i Engelberg. Foto: Oskar Enander

Lavinsäkerhet

Bedöm din risk på berget med Avaluator

Ta bättre beslut på berget med hjälp av Avaluator – ett kort framtaget av Kanadas lavinsäkerhetsråd.

Text: Tobias Liljeroth & Erik Ehrner • 2022-03-27 Uppdaterad 2022-03-28

Att fatta rätt beslut innan du ger dig ut på berget, eller befinner dig ute på berget, är bland det mest komplexa du som skidåkare kan göra. För det är något som är långt ifrån endimensionellt utan ett intrikat samspel mellan väder, snöförhållanden, gruppdynamik och, inte minst, dina och gruppens egna förväntningar.

Den klassiska lavinskalan från 1-5 är en utmärkt utgångspunkt för beslutsfattandet. Däremot kan den i många dimensioner vara något endimensionell eftersom den utgår från sannolikheten att det ska gå en lavin och inte så mycket konsekvenserna av dem.

Ett kompletterande verktyg till den, och aktuell lavinprognos är Avulator. Kortfattat är det ett kort framtaget av Kanadas lavinsäkerhetsråd som tar avstamp i den traditionella lavinskalan och sedan lägger till ett antal lokala variabler, för att sedan ge dig som skidåkare en bättre grund för att ta bättre beslut på berget.

Avulator lägger helt enkelt till risk som en faktor, till skillnad från den traditionella lavinskalan som handlar om fara. Fara är konstant och finns där oavsett vad vi som individer gör, som snölagren på berget. Risk är relativt till våra val och något som vi själva utsätter oss för. Som att åka ett åk i lavinterräng.

Lavinområde på Lillskutan, Åre. Foto: Tobias Liljeroth

Kortet är enkelt att använda men kräver att du tar reda på några olika fakta om ditt tänkta åk för dagen.

På kortets Y-axel (den mörkblå till vänster) räknar man ut vad som kallas för lavinsumma, vilken i sin tur tas fram genom några enkla svar på frågor om vilka lavinförhållanden som råder, information som du själv lätt kan ta reda på.

På kortets x-axel summerar du vilken typ av terräng du planerar att röra dig i. Här får du svara på frågor om sluttningens form och lutning och ifall det finns terrängfällor under som du kan hamna i ifall du dras med i snön.

Summan av terrängen blir ett tal mellan 0-5. Din uppgift blir nu att i ett väldigt simpelt koordinatsystem plotta ut siffran från lavinsumman och siffran från terrängsumman. Koordinaten kommer ge dig en ruta med en färg som är grön, gul eller röd.

Grönt – Normal försiktighet. Terrängen är okej att färdas i

Gult – Extra försiktighet. Terrängen bör undvikas, eller åkas med extra eftertanke och åtgärder som linjeval och avstånd med mera.

Rött – Rekommenderas inte. Terrängen ska undvikas.

Avulator är ett fantastiskt verktyg men bör som alla andra lavinverktyg inte ses som en försäkring mot att du utlöser en lavin. Använd de säkerhetsprylar som finns, komplettera med en lutningsmätare, topografiska kartor, läs aktuella lavinrapporter och du har gett dig själv bra förutsättningar för ett bättre beslutsfattande.

Dessutom rekommenderar vi att du går en lavinkurs för att fördjupa dig i ämnet. Det hittar du på svelav.se


Världens lavinprognoser

Att läsa lavinprognosen på morgonen innan du ger dig ut i bergen borde vara en självklarhet för alla skidåkare med någon form av ambition att vara en seriös offpiståkare eller toppturare. I dagens informationssamhälle är det enklare än någonsin att få den informationen direkt till morgonmüslin. 

Här är några sajter som du kan lägga till i favoritlistan direkt och ha som startpunkt. För kom ihåg, dina bästa beslut tar du redan innan du står ovanför åket.

Sverige lavinprognoser.se

Norge varsom.no

Alperna avalanches.org

USA avalanche.org

Kanada avalanche-ca


Text: Tobias Liljeroth & Erik Ehrner • 2022-03-27
ArtiklarAvaluatorErik EhrnerLavinLavinerlavinprognoserLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen