Utrustning

15 prylar för toppturer

Vad ska du packa med på vårens toppturer? Här hittar du ett gäng vårvänliga rekommendationer.

Text: Åka Skidor • 2022-03-12 Uppdaterad 2022-03-11

Poc Devour

Megastor solbrilla med nästan samma täckning som ett par goggles men med betydligt bättre ventilation. Paneler på sidorna skyddar mot elakt solblänk på glaciärer och stora snöfält.

2 499 kronor


Extrem Fusion 95 Carbon Ultra

En renodlad topptursskida från gänget på Åre Skidfabrik, där man dragit ned vikten på sin populära modell Fusion 95. Längden 179 centimeter väger till exempel 1 370 gram. Finns i längderna 158, 165, 172, 179 och 186 centimeter. Sätt ditt någon lätt techbindning och du kommer vara först upp av kompisgänget.

8 999 kronor


Picture Organic Watoksu 5cap

Skön och luftig keps från fransoserna på Picture, perfekt att dra på skallen när du behöver värja dig mot vårsolen. Väger 90 gram, och är gjord helt och hållet i återvunnen polyester.

399 kronor

Lange XT3 Tour Pro

XT3 Pro Tour är tillverkad i Grilamid, har en full Vibramsula, väger 1 520 gram och har ett gåläge på imponerande 53 grader. Ett flexindex på 130 och en 99 millimeter bred läst visar att det här är en pjäxa som inte kompromissar på något, varken uppför eller utför.

6 999 kronor

Stellar Equipment Guide Aerogel Hybrid Hood 2.0

Åka Skidors favoritplagg #1 är en hybrid av värmande Aerogel över bröst och armar, och merinoullsfleece i resten av plagget. Står emot vind om den bärs som ytterlager på vägen upp och värmer bra under en skaljacka på vägen ner.

2 795 kronoe

Hestra Hydra Seam Sealed Mitt

Smart skalhandske i vind- och vattentätt material som ändå andas. Perfekt att snabbt dra över dina vanliga handskar när det blåser tjurigt på vägen upp eller är kallt under lunchstoppet.

995 kronorMammut Pro Removable Airbag 3.0

Skapligt lätt och rymlig toppturssäck på hela 45 liter med Mammuts urtagbara airbagssystem installerat. För det är ju bra att vara säker även på toppturen.

7 500 kronor


Hestra Fält Guide Glove

När Cody Townsend är ute på sitt mastodontprojekt The Fifty förlitar han sig på samma par handskar att hålla sina händer varma, torra och bekväma, Hestras superklassiska lagerhandske Fält Guide med en rad olika foder beroende på väder.

1 300 kronor

Black Diamond Vapor Carbon 2

Teleskopstav med kraftiga kolfiberrör, extra långt skumhandtag och en magiskt låg vikt. Så nära den perfekta topptursstaven Åka Skidors sökande redaktör kommit så här långt.

1 599 kronor

Skotti Grill

Praktisk minigrill som är den perfekta partnern på afterskin på valfri parkeringsplats på Lofoten eller i Offerdal efter en bra dags turande. Körs enklast på gas och går att fälla ihop och förvaras i en smart väska som tar lite plats i bagageluckan.

1 799 kronor


Ortovox Pro Light Shovel

Lätt men kraftfull snöspade som du i värsta fall har till lavinsituationer, men förhoppningsvis och i bästa fall enbart behöver använda för att göra upp snögropen till lunchvilan. Väger 440 gram, och packas lätt som en plätt med i skidryggan.

990 kronor

Hydroflask

Glöm inte att ta med vatten för bövelen. Den här tåliga flarran från Hydroflask lovar att hålla din värdefulla vätska kall, eller varm för den delen, och rymmer 0,95 liter och väger 334 gram. Finns även lite mindre size på cirka halvlitern.

645 kronor

Lifesystem SPF50+

Precis som att du inte ska missa att packa med vätska, ska du inte heller skippa solsmörjan. Better safe then sorry och den här har hela SPF 50 och har UVA- och UVB-skydd.

175 kronor

Julbo Airflux

Topptursgoggles med en smart och smidig lösning där linsen enkelt kan flyttas ut några millimeter för att ge en ventilerande luftspalt för att förhindra imma, samtidigt som du behåller dess skyddsverkan.

1 200 kronor

Snacks & godis

Trendiga energibars och gels i all ära, ibland är den snabbaste och godaste energin du kan få i dig på väg uppför gammalt hederligt godis. Välj din favorit från hyllan på Ica och stoppa ner i ryggan. Eller, ta två.


Text: Åka Skidor • 2022-03-12
ArtiklarPrylarÅre SkidfabrikBlack DiamondExtremHandskarHestraHydroflaskJulboLangeLifesystemMammutOrtovoxpackningPicture OrganicPocPrylarPrylguideSkottiSnacksSolStellar EquipmentToppturUtrustning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top