Går man upp smakar svängarna ner lite extra gott. Foto: Tänndalen/Petter Elfsberg

Sverige

Första året med Hamra Syd – hur har det varit?

Ifjol öppnades Hamra Syd, ett nytt topptursområde på norra sidan av Hamrafjället. Vi tog ett snack med Wille Jonasson på Tänndalen för att höra hur allt gått.

Text: Tobias Ivarsson • 2023-03-06 Uppdaterad 2023-03-06

Tänndalen hängde på toppturstrenden som blommade under pandemin när skidorter fick stänga. Förra säsongen öppnades Hamra Syd, ett nytt topptursområde på norra sidan av Hamrafjället.

Det var faktiskt där skidåkningshistorien i Tänndalen började när den första stolliften byggdes på denna sluttning 1951.

Den gamla toppstationen finns fortfarande kvar, idag som fikastuga för turåkare, och den syns tydligt när man åker i pisterna på andra sidan fjället.

Området lavinkontrolleras av Tänndalens skidpatrull för att gästerna ska kunna njuta av topptur under någorlunda säkra former och kunna bli hämtade om någon skadar sig.

Vi tog ett snack med Wille Jonasson på Tänndalen för att höra oss för om hur första året med Hamra Syd varit.

— Det har varit roligt på alla vis. Intresset har varit stort och många har provat på topptur för första gången. 

Hur är snöläget i år?

— Vi har haft ett flertal tillfällen med blidväder och det är vi ju inte direkt vana vid här i Tänndalen. Snöläget är trots allt ok och det har kommit en del snö den senaste tiden. Bitvis tunt snötäcke på fjället men bättre i skogen. Hamra Syd består mestadels av skogsåkning.

Hur många gäster har ni som turar? Är det trångt på leden upp?

— Även om intresset är stort så har vi inte varit med om trängsel. Vi har haft 76 pers som mest under samma dag men med två randoleder och ett helt gäng offpiståk så kan man röra sig ganska så ostört.

Wille Jonasson.

Har ni några planer på att bygga ut eller förnya området?

— Till nästa vinter kommer vi att dra om vissa partier av den blå randoleden. Vissa partier är helt enkelt för knixiga för de som är helt nya på topptur.

Sen kan vi väl nämna att Hamra Syd hela tiden är ett pågående projekt. Skogen behöver glesas ur ytterligare i en del åk och uppväxande sly behöver rensas varje sommar. 

Har du några tips till läsarna som ska besöka Hamra Syd?

— Starta tidigt (Hamra Syd öppnar 09.00) när det kommit nysnö och gå inte hela vägen till toppen. Bäst skidåkning hittar du i den nedre delen av området. En annan viktig sak att tänka på är att Hamra Syd har öppet samma tider som liftar och backar i Tänndalens Fjällanläggning. Ingen lavinkontroll eller sjukvård sker när skidområdet är stängt.

Har du några nybörjartips till den som vill testa att gå på topptur?

— Följ med någon som har gått på topptur tidigare och som har bra koll på skidteknik samt lavin- och topptursutrustning. På Hamra Sportshop finns all utrustning att hyra eller köpa. Här kan man dessutom boka topptursguide vilket ofta är en trygghet om det är första gången.

Solen skiner alltid på den som turar.. Eller inte. Foto: Petter Elfsberg/Tänndalen

Denna unika satsning är först av sitt slag i Sverige.
Även om andra skidorter som Kläppen och Funäsdals-berget har dragit randonnée-leder upp i redan befintliga skidområden så är Hamra Syd först med att ha ett topptursområde på ett eget berg.


Läs mer om skidåkning i Schweiz:

Äkta carving i TänndalenText: Tobias Ivarsson • 2023-03-06
ArtiklarFunäsFunäsdalenHamraHamra SydHärjedalenKläppenSverigeTänndalenTobias IvarssonToppturTur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen