Österrike. Danskarnas go to place nummer ett.

Alperna

De flyger hem skadade danskar från Alperna

Det vill sig inte för danskarna i Alpernas skidbackar – i år igen. Därför har företaget Falck 27 flyg, redo att frakta skadade åkare hem till Danmark.

Text: Anton Furuland • 2024-01-31 Uppdaterad 2024-01-31

Precis som svenskar älskar danskar Alperna, men där vågar vi slå fast att likheterna slutar skidåkningsmässigt.

Att vi svenskar är allsmäktiga åkare i jämförelse är gammalt som gråsten, så därför är det ingen jätteöverraskning när vi nåddes av den här nyheten från Falck, Nordens största entreprenör inom ambulans– och räddningstjänster.

Företaget har nämligen förbokat 27 plan som står redo i Alperna för att flyga hem danskar i händelse av att de skadas i backen.

Alpernas förtrollande uteserveringar, en bov i detta drama? Foto: Martin Söderqvist 

Ett scenario vi absolut kan se hända.

I synnerhet med tanke på att vår empiri säger oss att danskarna lever upp till klichén om att prioritera uteserveringar och after ski framför orörd manchesterpist och puder.

Minst fyra plan har också redan fraktat hem de första olyckliga danska skidturisterna.

Falck räknar med att hjälpa 400-500 danskar hem med flyg efter att de skadats på sin skidsemester i Alperna, och siffran har legat däromkring även tidigare år.

De typiska skador Falck sett bland danskarna är framför allt stukningar i knäna och skador på underbenen.

Denna typ av skador står för 70 procent, medan 30 procent är skador på armar, axlar och revben.

Överlag uppger Falck att man inte ser många skallskador, vilket troligen beror på att danskarna har blivit bra på att använda skidhjälm.

Så det är ju bra jobbat i alla fall. Och att de faktiskt åker skidor.


Text: Anton Furuland • 2024-01-31
ArtiklarAlpernaAlpsDanmarkFalckNordenSkadorSkandinavienSveige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen