Gäddede, Brattli. Uthugget, markberett och nu bara för dig.

Sverige

Övergivna skidorter: Brattli, Gäddede

I vårt sökande efter övergivna nedfarter fortsätter vår odyssé från Edhsliften och Kallsjön till 30 mil norrut till Gäddede.

Text: & foto: Petter Berggren • 2024-03-01 Uppdaterad 2024-03-01

Vi är fortfarande i Jämtland, men börjar nu nosa på Västerbottens län. I Gäddede är de vana att klara livets prövningar själva.

I byn huserar 275 bofasta, mer än en halvering sedan 70-talet. Det är ett allt mer glesbebyggt område, med få närliggande byar. Avsaknaden av byar med tillhörande ljusföroreningar var anledningen till att ett stort teleskop placerades ut här. En ytterligare positiv effekt – i alla fall ur smittorisk – var att när pandemin härjade som värst i världen, stannade den vid ett rykte under första året i Gäddede. Djungeltelegrafen sa att det kanske var en som blivit smittad i byn, men det var inget som verifierades.

Ett reellt problem med avstånden är ändå när det väntas tillökning i byn, då närmaste förlossning är 24 mil bort i Östersund. Det är andra förutsättningar som gäller i Gäddede, men det är också i hög grad fjällmiljö. Kommunens högsta berg, Sielkentjakke 1315 meter över havet, är ett stenhårt skidberg. Där dess östsluttning fortfarande är oåkt. Mest känt i området för allmänheten och som i pandemitider blivit en turistattraktion är Stekenjokkvägen, där snödjupet på sina håll kan mäta sex meter när den öppnas i juni.


John Ottosson i Gäddede tog ledigt en dag från jobbet på Stora Blåsjöns skidanläggning.

Jag väntar på John Ottosson, där jag står i Brattli tre kilometer från Gäddede. Brattli var Gäddedes skidbacke så sent som in på början av 2000-talet. Och än hänger liftbyglarna kvar och skvallrar om den tiden. Skidbacken ligger inte så dumt till i fråga om snöförhållande. Du når en högsta åkhöjd på 704 meter över havet. Men trots att vi snuddar vid fjällets trädgräns, utgör fallhöjden i den nedlagda skidbacken bara 150 meter.

Den kvicktänkte förstår att det finns många fallhöjdsmetrar kvar ner till byn. Och visst fanns det en tid då byborna pratade om en förlängning. Planerna var stora med bland annat en detaljplan på 750 stugor uppe vid skidcentret, men tiden ville annat. Och idag finns bara fem stugor i anslutning till Brattli. 

John kommer insladdades på Brattlis parkering i en större pick-up. Idag är han ledig från pistörsjobbet i Stora Blåsjön. Med sig har han sin fru och en hund. 

— Hon är gravid, så hon stannar vid bilen, säger John och nickar mot frun. 

Lång väg att köra när vattnet går, tänker jag.


Det är sällan kö till utedasset i Brattli.

Det ligger några decimeter pudersnö i den nedlagda skidbacken nu när månaden ska slå över mot april. Snömängderna får till och med hunden att bli smartare än hon ser ut att vara när hon följer våra upptrampade spår istället för egna tunga soloutflykter. Lite sly har letat sig upp i backen, men annars är den så gott som intakt. De 150 fallhöjdsmetrarna går fort att ta sig uppför. Vi bjuds på den finaste av utsikt. Klar och ren är luften, när jag och John blickar ut över fjäll i alla väderstreck.

Detta måste vara en av Sveriges renaste platser, tänker jag innan en annan tanke motsätter den. Varför tycks skoter vara grejen i detta område och inte skidåkning? En stor skotermodell i trä står porträtterad i byn, skoterfriåkning finns inte långt borta i Jorm och låten »Skoterbonden från Hammerdal« har sin upphovsman här. Intressena är väl olika? Eller lika.

John och jag slits i vår ambivalens i vilken väg vi ska välja ner. Backen vi gick upp i till vänster, liftspåret, eller backen till höger? Angenäma problem förvisso. Det starka solljuset har börjat omvandla det kalla pudret till mer klibbig konsistens, därför väljer vi liftspåret som oftast är brantare. Inramningen är perfekt med snö på träden och en lång välfylld skidgata ner till Johns höggravida fru. Det sociala arvet är av betydelse för människan och vi får därför hoppas att generationen efter John kommer hit och bygger hopp. Hopp för skidåkning, hopp för framtiden.


Text: & foto: Petter Berggren • 2024-03-01
ArtiklarSkidorterSverigeBrattliGäddedeÖvergivna SkidorterSvenska fjällenSvenska skidanläggningarSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen