Gabriella Edebo i övre Störtloppet i Åre. Foto: Emrik Jansson

Sverige

Sveriges 11 bästa pister

Skidåkning i Sverige är mer aktuellt än någonsin. Åka Skidor tar en titt inom rikets gränser och plockar fram våra pistfavoriter.

Text: Peter Nilsson • 2022-04-14 Uppdaterad 2022-04-14

De svenska pistmaskinsförarna gör en hedervärd insats. Varje natt pistar de nedfarter runtom i landet. Följande morgon är pisterna återigen släta och tillrättalagda i perfekt manchestermönster för att stålkanterna ska greppa exakt rätt. Vi kan bara lyfta på hatten och tacka ödmjukast.

I Sverige finns riktigt bra piståkning. Här listar vi ett gäng av våra favoriter.

Älvan, Stöten

Sälens bästa pist ligger längst bort i skidområdet närmast Norge. Älvan är en FIS-godkänd storslalombacke som är perfekt för att lägga ner både armbågar och röv i snön och carva som om det inte finns någon morgondag. 1 600 meters ren och skär skidnjutning.

Rallarsvängen, Björkliden

Du samlar fart över fjällplatån. Det brantar på. Det brantar på lite till. Och lite till. Pisten som är en enda lång konvex övergår så småningom i en kuperad nederdel. Med farten kvar från den övre branten gäller det att hålla i hatten på vägen ner till liften.

Smebacken, Funäsdalsberget

När nya delen av Funäsdalsberget skulle byggas gick det antagligen till såhär: först stakades storslalombanan, sedan fälldes träden som stod runtomkring. Vid botten byggdes liften. Backen där oräkneliga FIS-tävlingar och Europacuper avgjorts är som gjord för stora, svepande svängar med vindbrus i öronen.

Gott om utrymme att svänga på Funäsdalsberget. Foto: Emrik Jansson

PA-backen, Almåsa

Sveriges kanske bästa storslalompist återfinns långt ute i den jämtländska skogarna i metropolen Offerdal. Faktum är att backen är så bra att flera landslag valde att lägga sina träningar här under alpina VM i Åre både 2007 och 2019, det räcker väl som betyg.

World Cup-backen, Åre

En böljande, oväntat smal historia med ett gäng små krön och kanter som fungerat som arena för otaliga världscuptävlingar genom åren.

Mullfjällsbacken, Duved

När Åre är fullproppat med folk kan du svänga i din egen, snabba, takt i Duved. Åka Skidors favorit är en bergochdalbaneliknande skönhet som mixar snabba branter med flackpartier och sugande kompressioner. Och så en fika på Linbanecaféet på det.

Övre Störtloppet, Åre

Följ med på en böljande resa över Skutans kalfjäll. Över krön, ner i våldsamma kompressioner. Pressa på svängarna i farter som känns rent obehagliga bara för att sedan släppa på lite till. Ner genom en smal skjuts och över en knivskarp kant så att skidorna tar luft. Kliv på gondolen och upprepa proceduren.

När du väl har upplevt Sveriges enda riktiga störtloppsbacke i nypistad skrud vet du vad du vill ha. Mer.

Gabriella Edebo hittar vinklarna i pisten. Foto: Emrik Jansson
Gabriella Edebo hittar vinklarna i pisten. Foto: Emrik Jansson

Nedre Störtloppet, Åre

Nästan alltid stängd men de få dagar den nedre delen av Åres störtlopp är öppen och nypistad ska du ta chansen och peta ner skidsspetsarna i Stövelbranten och hålla i hårt i hatten. Russisprung, Galgbacken, Målhoppet… Det här är svensk skidåkning när den är som allra bäst.

Röde Orm, Tänndalen

Mellan Hamrafjället i ena änden och Svansjön i den andra slingrar sig Tänndalens många pister ner bland fjällbjörkarna. Röde Orm är en av dem. Smal och svängig med bra bett. Dagar då vinden sjunger i liftvajern är kombon av släplift och skyddande björkskog helt oslagbar.

Anjabacken, Tärnaby

Nog för att Ingemarbacken är döpt efter den störste skidåkaren som svängt på denna jord, men det är Stenmarks tronarvinge Pärson som drar det längsta strået när det kommer till signaturpist på deras gemensamma hemmafjäll.

Din hemmabacke

Ibland räcker det med att kolla i din egen närhet, till den där elupplysta backen några kilometer hemifrån med några dussin fallhöjdsmeter, en långsam släplift och en servering med Delicatobollar. Några korta åk är alltid bättre än inga åk.


Text: Peter Nilsson • 2022-04-14
SverigeÅreBjörklidenFunäsdalenPistStötenSveriges bästaTänndalenTärnaby

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen