Foto: Getty

Afterski

Skidåkarens guide till det kompletta barskåpet

Här är vår guide till vad du bör, och absolut inte bör, fylla barskåpet med om du betraktar dig som spritförtrogen skidåkare.

Text: Niclas Sjögren • 2024-03-19 Uppdaterad 2024-03-20

Du har rest, du har skålat och du har förmodligen köpt hem sprit som på hemmaplan visat sig smaka innersko.

Det handlar givetvis om att inte riktigt alla kulturyttringar klarar en flygresa på några timmar. Inte heller den där tokroliga allsångsritualen som funkade så bra på after skin i Ischgl drar ner några applådåskor hemma på din lokala pub.

Av någon outgrundlig anledning mjukar en (skid)resa upp vårt i vanliga fall så skarpa omdöme.

Vi vill så gärna tro att vardagen hemma förgylls om vi tar med den lokala kulturupplevelsen hem. Så fungerar det ytterst sällan. Ytterst sällan.

På samma sätt som den där Tyrolerhatten du köpte under the influence i Kirchberg in Tirol bör även den lokala grappan du drack i Champoluc stanna där den hör hemma. Det vill säga i Österrike respektive Italien.

Många lokala företeelser och spritsorter don’t travel helt enkelt. Endast några få sorters rusdrycker kan förgylla din transportsträcka till nästa skidresa.

Kort sagt: här är vår guide till vad du bör, och absolut inte bör, fylla barskåpet med om du betraktar dig som spritförtrogen skidåkare.


Amaro, Italien

Att navigera rätt i det italienska bittersöta minfältet kräver övning, tålamod och, när du tror att du hittat rätt, eventuellt en levertransplantation.

Men gott är det.

Och snygga flaskor gör dom.

Fernet Branca, Campari och Ramazotti hör till grundstommen i alla seriösa skidåkarbarskåp.


Obstler, Österrike

Österrikiskt fruktbrännvin kommer i alla tänkbara smaker. Samt ytterligare några som du inte ens kunnat föreställa dig.

På plats dricker du byns lokala finkelstinkande destillat men hem till barskåpet tar du givetvis den elegantare industritillverkade sorten.

Bäst är någon lite exklusivare sviskonobstler (lila plommon), till exempel någon variant från Lörch.


Genepi, Frankrike & Italien

Störst i Savoien (Frankrike) och Aostadalen (Italien). Men letar du noga hittar du genepi överallt i den franskspråkiga delen av alperna.

Denna säregna blomma (Artemisia umbelliformis) som ger smaken växer svårtillgängligt på mellan 2500 och 3200 meters höjd över havet.

Det är bland annat därför speciellt bergsguider sätter ära i att göra sin egen genepi.


Bitter, Schweiz

Alpernas melting pot Schweiz producerar alla Alpernas olika sprittyper. Givetvis även bra bitter.

En av de bästa örtblandningarna står familjen Appenzeller för.

Receptet fastslogs 1902 och är givetvis lika hemligt som amerikanska soft drinks.


Pastis, Frankrike

Om du vill känna dig genuint fransk en stund dricker du självklart en grumlig blandning av anisbrännvin och en skvätt vatten.

Även om vi aldrig skulle sätta ett blindtest så föredrar vi Ricard och Pernod framför alla de andra 167 sorterna som smakar exakt likadant.


Örtlikör, Italien

Likör dricks i drinkar eller av oerfarna drinkare som faller för det insmickrande söta.

Världens två enda de facto drickbara likörer för den vuxna smaken är föga förvånande från Italien.

Strega kan du dricka on the rocks medan Galliano står för smaken i ökända men samtidigt i smyg älskade Galliano hot shot.


7. Bitter, Österrike &Tyskland

Säg après ski och hälften av de som förstår vad det innebär tänker på österrikisk bitter.

Jägermeister är inte den mest creddiga spriten du stöter på i Alperna men dess historiska betydelse för berusade människor i skidkläder kan inte överskattas.

Vill du ha en mer vuxen bitter smak men ändå beställa på tyska väljer du Underberg.


8. Päron i flaskan, Schweiz

Bara att tänka sig jobbet för att få ett päron att växa i en flaska är värt några stadiga stänkare med eau de vie.

Bland alla hemliga kemikalier skiljer denna sprit med williamspäronet, till exempel Jean-Rene Germanier Balavaud ’Bon Pere’, ut sig.

What you see is what you get.


9. Brandy

Vill du dricka som om du hamnat i en lavin så kommer du inte runt en riktigt bra cognac.

Det är givetvis cognac, eller brandy, i den mest traditionella tappningen av Sankt Bernhardshundens nödproviant. Det såg engelsmännen till när de koloniserade alperna.




UNDVIK!

Ägglikör 

Nej, Bombardino funkar bara i italienska alperna.

Marc/grappa 

Ska du dricka finkelsmakande moonshine kan du bespara dig besväret med att frakta hem eländet och lika gärna köpa hembränt av din lokala langare.

80% Stroh-rom 

Kom igen, du är inte 16 och på skolresa längre.


Text: Niclas Sjögren • 2024-03-19
ArtiklarAfter skiAfterskiAlkoholAmaroBrandyDryckJägermeisterSkidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen