After ski. Foto: Niklas Blom

Alkohol

Ledare: Skål skidkamrater

Vad sitter bättre efter en dag på berget än en bärsa, en vargtass eller några shots? Inte mycket. Men skidåkarens spritromantik är inte heller oproblematisk, understryker Åka Skidors chefredaktör.

Text: Niclas Sjögren • 2024-03-20 Uppdaterad 2024-03-20

Utförsåkning behöver inte nödvändigtvis vara förknippad med alkohol.

Men alla som besökt en vintersportort har förmodligen på ett eller annat sätt exponerats för rusdrycker och vad rusdrycker gör med homo sapiens förmågor och attityder.

Ofta mycket på gott men inte sällan även på ont.

After ski har varit en väsentlig del av vintersemestern sedan dag ett skulle man kunna säga. Och då räknar jag dag ett till när engelsmännen exploaterade Alperna för att idka vinteraktiviteter. Och dricka brandy.

De vill säga på den senare delen av 1800-talet. Och det ligger en ganska alkoholstinn aura över utförsåkningshistorien.

Från Hemingway till exempelvis masspsykosen, en kul sådan, på after skin på Högfjällshotellet i Sälen.

Från det generösa cognacsintaget efter skiddagens slut på 1930-talet i Åre till ölhävning på Krazy Kanguruh idag.

Jag tycker mig också ha stött på många besökare på vintersportorter som verkat mer intresserade av after ski än av det som vanligtvis brukar föranleda after ski: det vill säga utförsåkning.

Och jag erkänner utan omsvep: ja, jag tycker definitivt att rusdrycker hör ihop med vintersport. Vad sitter bättre efter en dag på berget än en bärsa, en vargtass eller några shots? Inte mycket.

Jag har många kamrater, varav flera nära skidkompisar, som varit på vippen att sluta fylla år på grund av för stort intag av alkohol.


Men jag vill också bli lite allvarlig i all denna spritromantik. Alkohol är inte glatt för alla. Min älskade härliga underbara storebror söp ihjäl sig för 14 år, två månader och 23 dagar sedan när jag skriver detta.

Och jag har många kamrater, varav flera nära skidkompisar, som varit på vippen att sluta fylla år på grund av för stort intag av alkohol.

I ljuset av detta vill jag understryka att det ni läser om skidrelaterad sprit i Åka Skidor inte är en uppmaning till dig (som dricker alkohol) att dricka mer, utan en uppmaning till att dricka godare, snyggare och smartare.

Ägna också gärna en tanke åt hur du dricker och hur dina kompisar dricker.

Det kan vara något att ventilera i liften upp på berget, dagen efter den där after skin som spårade ur.


Text: Niclas Sjögren • 2024-03-20
ArtiklarAfter skiÅka SkidorAlkoholledareNiclas Sjögren

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen