Omslagsåkare: Piers Solomon i Rogers Pass. Omslagsfoto: Oskar Enander

Nyheter

Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020

Väntan är äntligen över! Denna vecka kommer Åka Skidors heliga Prylguide med Sveriges största, mest omfattande och bästa skidtest.

Text: Åka Skidor • 2019-10-29 Uppdaterad 2021-12-07

Åka Skidor har hårdtestat 84 par skidor av årsmodell 2019/2020 i vad vi stolt kan kalla för Sveriges största, bästa och mest genomarbetade skidtest.

Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020

Alla teståkare harkört minst en halvdag på varje par skidor för att kunna ge en så bred bild som möjligt av skidans prestanda och egenskaper- Skidorna har preparerats och slipats regelbundet för att göra sig själva så mycket rättvisa som det bara går. Och omdömena har sedan plitats ner på ett testformulär som vi arbetat i många år på att förfina. 

Skidtestet är uppdelat i sju olika kategorier:

1. PIST KORT RADIE Pistskidor med en radie upp till 15 meter. Det här är skidor för korta och rappa svängar och stenhård carving. 

2. PIST LÅNG RADIE Pistskidor med en radie på över 15 meter. Om du gillar stora svängar i perfekt manchester, hög fart och rejäla g-krafter är det här din kategori.

3 & 4. ALL MOUNTAIN Vi skulle även kunna kalla den här kategorin för frontside. Det här är helt enkelt skidor för det mesta som du kan hitta på från liften inom skidsystemets gränser, från carving i pisten till en sväng i offpisten när andan faller på. Uppdelat i unisex samt specifika damskidor.

5. FREERIDE Friåkningsskidor med en midja strax under och över 100 millimeter. Skidor för hård åkning på stora berg som fungerar bra både i varierad snö och puder. Mer allround än sina kusiner i big mountain-kategorin.

6. BIG MOUNTAIN Breda och stabila friåkningsskidor som främst är till för puder, skare och allt som du kan stöta på vid åkning på stora berg. Har blivit smalare på senare år och ligger nu generellt mellan 115 till 120 millimeter i midjan. 

7. TOPPTUR Det här är lätta skidor med utförsfokus som fungerar extra bra ihop med en techbindning. Skidor som passar oavsett om du turar från liftsystemet eller rör dig längre ut i bergen. 

Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020

Utöver skidtestet hittar du även nyheter med prylfokus samt vinterns bästa köp i kategorierna pjäxor, bindningar, stighudar, hjälmar, goggles, handskar, skidkläder och lavinutrustning.

Prylguiden finns i butikshyllor på torsdag. 

Ett stort tack till alla som har hjälpt till och gjort skidtestet möjligt. Ett extra stort tack till alla leverantörer som ställt upp med skidor. Och framför allt, ett gigantiskt tack till alla våra underbara teståkare som testat skidor i alla väder och fören. Ni är fantastiska! 

Skidsnack v43 – Gondol föll till marken i Schweiz


Vinterns 11 bästa nya prylar


Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020


Text: Åka Skidor • 2019-10-29
NyheterÅka SkidorTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen