5fd938bb6fa33

Nyheter

Vinterns 11 bästa nya prylar

Ny säsong betyder nya, bättre och roligare prylar. Åka Skidor listar 11 favoriter inför vintern 2019/2020.

Text: Gabriella Edebo • 2019-10-08 Uppdaterad 2019-10-08
Vinterns 11 bästa nya prylar

K2 Mindbender 130 pjäxa 

K2 kör vidare med sin inkörda stil med temat ”business in the front, party in back” och inför denna säsong gör de om sitt friåkningssegment helt och introducerar Mindbender – en helt ny serie för friåkning med skidor och pjäxor för både dam och herr/unisex som ersätter de tidigare Pinnacle-modellerna (som försvinner från utbudet). 

Skidornas konstruktion är helt nya och likaså de nya pjäxorna som väckt vårt intresse allra mest. Friåkningspjäxan Mindbender 130 har en 98 millimeter bred läst, 50 graders gåläge och möjlighet att justera hur framåtlutad du vill att åkläget ska vara. Gålägets konstruktion påminner mycket om det på Atomic Hawk. Mindbender 130 är bara 25 gram tyngre än allmountainpjäxan Recon som saknar gåläge. 

Pris 6 500 kronor

Se filmen för lite prylnörderi på detaljnivå med nya pjäxan.

Vinterns 11 bästa nya prylar

POC Obex BC Spin

En hjälm som kan berätta vad som hänt när du själv inte kan. Backcountry-varianten av Poc Obex har ett NFC-chip där du kan lägga in din medicinska information, så räddningspersonal snabbt kan få tillgång till vital information för att kunna fatta rätt och snabba beslut om olyckan skulle vara framme. Utöver det så är hjälmen utrustad med Pocs egna variant av impactreducernade teknik (liknande Mips) som de kallar Spin, där flera små silikonkuddar är tänkt att agera glidpunkt vid åverkan av yttre våld mot huvudet. Självklart finns det även en integrerad Recco-reflektor som gör dig sökbar från räddningshelikoptrar. 

Hjälmen vann ett ISPO-award när den introducerades på den stora mässan i München i vintras.

Pris 2 500 kronor

Vinterns 11 bästa nya prylar

Sweet Protection Interstellar goggles

Norrmännen bakom Sweet har gjort hjälmar och annat länge men nu har de äntligen tagit steget att börja göra goggles också. Men inte vilka goggles som helst, här har de dragit på stort med tre nya modeller där flaggskeppsvarianten Interstellar har fler features än vi hann med att skriva ner och känns som en riktig kvalitetsbrilla. 

Linserna är skapade för att passa skandinaviska förhållanden (läs flatljus deluxe) och ska återge omgivningen med äkta färger fast boostad kontrast. Linsen är även betydligt tjockare än många andra på marknaden, har en liten ventil mellan glasen och är dessutom skottsäkert. Och det är väldans enkelt att byta linser, med magneter som ser till att glaset lägger sig rätt direkt, men med en extra låsfunktion på varje sida för att se till att linsen sitter på plats även vid faceplants.

Pris 2 500 kronor

Vinterns 11 bästa nya prylar

Smith Prospect Jr Barnhjälm 

En barnhjälm som är tänkt att växa tillsammans med våra yngre åkare, utan att tumma på kvalitet och säkerhet. Hjälmen har både Mips och det stötdämpande materialet Koroyd. Den levereras med flera liners av olika storlekar för att du enkelt ska kunna anpassa storleken när dina barn växer. 

Pris 1 350 kronor

Vinterns 11 bästa nya prylar

Peak Performance Vislight Jacket

Ett nytt skidställ från Peak anpassad för topptur med lätta skalplagg av trelagers Goretex Active. Håller vatten och vind ute men ventilerar väl, samtidigt som materialet är mjukt och följsamt. Design och färgval är anpassade med säkerhet som en aspekt för att du ska synas ordentligt när du färdas till fjälls. 

Jackan har väl placerad ventilation och fickor som du kommer åt även om du har ryggsäck eller sele på dig och är såklart utrustad med Recco-reflektorer.

Pris 5 500 kronor

Vinterns 11 bästa nya prylar

Dalbello Lupo Air

Som namnet antyder så är det en lättare variant av storsäljaren Lupo som Dalbello släpper till denna vinter. Nya Lupo Air har 130 i flex, 67 graders gåläge, 100 millimeter bred läst och vikt på 1 299 gram. 

Den klassiska Dalbello-tungan har tagits bort och det har sparats in några gram på innerskon som blivit lättare än tidigare. Ett kabelsystem blev lösningen för att få till en hållbar men lätt låsmekanism och pjäxan är gjord i en ny plast som kallas grilamid air som tack vare mikroskopiska luftbubblor ska vara omkring 18 procent lättare än vanlig plast.

Stian Hagen påstår att Lupo Air är den enda pjäxan han använder numera, vilket ändå måste anses vara ett lovande tecken på att pjäxan presterar bra både uppför och utförs.

Pris 6 500 kronor

Vinterns 11 bästa nya prylar

Helly Hansen Odin Jacket

Även Helly Hansen har tagit fram en lättare skidjacka för topptur som det primärt tänkta användningsområdet. Materialet är av en mjukare skalvariant med fyrvägsstretch för att vara så följsam som möjligt. Den har även ett membranmaterial på överkroppen som står emot väder och ett tunnare och mer ventilerande material från bålen och neråt. 

Pris 3 000 kronor

Vinterns 11 bästa nya prylar

G3 Minimist Stighudar

Stighudar från G3 som är 30% lättare än innan, packar ihop sig betydligt mindre och har ett carbonlager längst upp som håller toppen av stighuden tätt mot skidan för att undvika att snö smiter in mellan hud och belag. Ska även ha bättre fästpunkter både fram och bak samt tilldelades ett ISPO Gold Award i München.

Pris från 1 800 kronor

Vinterns 11 bästa nya prylar

Blizzard Zero G 105

Blizzards hyllade toppturs-serie Zero G har fått sig en makeover och det är framförallt flaggskeppet och en bredaste skidan som sticker ut mest fortsatt. Zero G 108 har blivit 105, alltså lite smalare, men ännu bättre trots sin låga vikt och bjuder in till att trycka på ordentligt i svängarna.

Pris 7 000 kronor

Vinterns 11 bästa nya prylar

The North Face Future Light Purist Jacka

The North Face introducerar ett helt nytt material som ska kunna konkurrera ut giganten Goretex genom att vara både bättre på att så emot väta, ha utklassande andningsförmåga och vara betydligt bättre för miljön.

Pris 5 800 kronor 

Vinterns 11 bästa nya prylar

Black Diamond Jetforce Pro 

Nya Jetforce Pro är 0,5 kilo lättare än föregångaren och väger nu 2,8 kilo. Den kommer i tre olika volymer, 10, 25 och 35 liter, med möjlighet att byta emellan med ett zipon-sytem och det finns även två storlekar på rygglängd att välja på.

Det som gör Jetforce Pro unik är bland annat att du kan välja sida för aktiveringshandtaget, den är utrustad med rörelsesensorer som gör att systemet stänger av sig själv för att spara batteri efter 12 timmar utan rörelse, programvaran kan uppdateras direkt från telefonen via bluetooth och lysdioder på handtaget visar batteriets kapacitet. 

Litiumbatteriet påverkas en aning av kyla men kapaciteten på batteriet är hög nog att klara av att blåsa upp säcken tre till sex gånger på en laddning, beroende på temperatur. Om du dragit säcken så är systemet programmerat att efter tre minuter tömma ballongerna på luft och då förhoppningsvis skapa en luftficka.

I övrigt så är designen på nya Jetforce Pro väldigt clean, men med en rad gömda funktioner som undanstoppad benrem, hjälmfäste och diagonalt bärsystem för skidor eller snowboard. 

Pris 12 000 kronor

Se Petter från Black Diamond visa och berätta mer om ryggsäcken Jetforce Pro i filmen nedan:

Prylfavoriter ISPO 2019: Dalbello Lupo Air


Prylfavoriter ISPO 2019: Sweet Protection Interstellar


Prylfavoriter ISPO 2019: Black Diamond Jetforce Pro


Prylfavoriter ISPO 2019: K2 Mindbender 130


Nyheter och trendspaning på ISPO 2019


Text: Gabriella Edebo • 2019-10-08
NyheterPrylarBlack DiamondDalbelloG3Helly HansenIspoK2North FacePeak PerformancePocSmithSweet Protection

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen