Bild: Skiers Left / facebook

Nyheter

Skiers Left bjuder in till kostnadsfria lavinföreläsningar på nätet

Uppdatera dina säkerhetskunskaper med årets upplaga av Ride Safe. Föreläsningsserien sänds digitalt via nätet och det kostar ingenting att delta.

Text: Åka Skidor • 2020-11-10 Uppdaterad 2021-10-27
Ride Safe är namnet på den föreläsningsserie som sedan flera år tillbaka anordnats av Skiers Left. De senaste åren har föreläsningsserien turnérat runt Sverige för att sprida kunskap och hjälpa skidåkare att agera säkrare i bergen.
I år är det svårt att arrangera föreläsningar på samma sätt som förut men lavinsäkerhet är lika viktigt som någonsin. Ride Safe presenteras därför i ett nytt digitalt format, med öppna föreläsningar som streamas digitalt via Skiers Lefts facebooksida. Sedan dag ett har föreläsningarna varit kostnadsfria för att nå ut till så många som möjligt och så kommer det förbli även i år.
Skiers Left är en stiftelse som arbetar med att förmedla kunskap om laviner och förändra attityden kring risktagande i samband med friåkning. Efter att Mikaela Scherrer omkommit i en lavin i Verbier 2012 startade hennes bröder Axel och Gustav stiftelsen tillsammans med några nära vänner.
Vintern närmar sig och innan det är dags för finfina dagar på fjället finns det återigen chans att förstå (eller fräscha upp) grunderna inom livsviktig lavinkunskap. Skiers Left drar ut på turné för åttonde (!) året i rad och i år kommer vi att gå digitalt pga av rådande pandemi. Under en timme kommer experter från Sveriges Lavinutbildningar och Lavinprognoser gå igenom tre olika teman vid tre olika tillfällen: terräng & vägval, risktagande & beslut och till sist information om hur man tolkar och får ut mest av lavinprognoser. De uppdaterar oss också om nyheter inom lavinforskningen och svarar såklart på era frågor.
Skiers Left bjuder in till kostnadsfria lavinföreläsningar på nätet
Tidigare års föreläsningar har varit mycket uppskattade. I år flytter de ut på nätet. Bild: Skiers Left / facebook

TORSDAG 19 NOVEMBER KL 19-20

Tema: Terräng & Vägval
Föreläsare: Jenny Råghall, lavinexpert till yrket och jobbar som områdesansvarig för Naturvårdsverkets lavinprognoser i Kebnekaise.

https://www.facebook.com/events/997944734018059/ 

ONSDAG 25 NOVEMBER KL 19-20

Tema: Risktagande & Beslut
Föreläsare: Stefan Mårtensson, Sveriges enda lavinforskare, med en heltidstjänst på Luleå tekniska universitet.

https://www.facebook.com/events/842820356258808/

ONSDAG 2 DECEMBER KL 19-20

Tema: Att tolka och lära sig om lavinprognoser
Föreläsare: Mattias Tarestad, jobbar på Naturvårdsverket där han bland annat har ansvar för lavinprognoserna som ni kan läsa på Lavinprognoser.se.

https://www.facebook.com/events/1849923051816082/

UPPLÄGG:

ca 40 min matnyttig föreläsning som avslutas med 20 min frågestund och diskussion. Om du har frågor under själva föreläsningar – skriv de i chatten så ser vi till att lyfta dem under frågestunden.

HUR:

Föreläsningarna visas på www.facebook.com/skiersleft och är öppen för alla och givetvis gratis!

Skiers Left bjuder in till kostnadsfria lavinföreläsningar på nätet
Utebliven bild från Skiers Lefts planeringsmöte kompenserades med en solnedgång i Norge. Vi tackar! Bild: Tove Kockum / Skiers Left facebook

Skiers Left är en ideell organisation som drivs av riktiga eldsjälar, så se till att bidra till att de kan fortsätta bedriva sin verksamhet genom att swisha till 123 900 3831. Läs mer om Skiers Left och hur du kan bidra på deras hemsida och håll utkik för mer information om föreläsningarna på deras facebooksida.

Laviner – en lektion i överlevnad


2 sorters laviner


Säkerhet och taktik


Text: Åka Skidor • 2020-11-10
NyheterLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top