Sanne Mona jobbar hårt. Och noggrant.

Prylguide

Skidtest 23/24: All mountain dam

Vill du ha en riktig allätare som klarar det mesta på berget? Det hittar du i kategorin all mountain dam från Åka Skidors stora skidtest 23/24.

Text: Billy Söderin foto: Lin Ivarsson • 2023-12-19 Uppdaterad 2023-12-19


Åka Skidor tackar

Tack alla stryktåliga, noggranna, smått savanta, underbara teståkare, ni är grymma. 

Tack till Sveriges skidleverantörer för att ni alltid finns där.

Skidtestet 23/24 har gjorts i samarbete Mammut som varit väldigt bjussiga och lånat ut både kläder och lavinsäkerhetsutrustning. Tusen tack för det.

Sanne Mona testkör Extrem Mothertree i perfekt före.

Armada Reliance 82 Carbon

Mått 126-82-109 mm
Längder 150, 158, 166, 174 cm
Radie 15,4 m  @ 166 cm
Vikt 1475 gram 
Pris 5999 kronor

En lätt, snärtig skida från Armada. I längd går den alltså ända ner till 150, rena jibbformatet alltså. Träkärnan i caruba är ultralätt, vilket tillsammans med specialflätat kolfiber och EST all mountain rocker-profil verkar ha blivit riktigt lyckat.

Bra med camber – samt kolfiber – hjälper till att få riktigt dugligt grepp i pisten med, samtidigt som Reliance verkligen fungerar utanför markeringarna också.

Modellen påminner en hel del om 82 Ti, men här har man alltså bytt ut metallen mot kolfiber. Skidan upplevs som poppigare, och kvickare från sväng till sväng.

Man har behållit sina AR100 sidoväggar och kanterna, värmehärdade All Mountain Edge, vilket gör att de ändå inte tappat i grepp när det gäller ren piståkning.

Teståkarna var överlag väldigt positiva till kvickheten, och berömde även kantgrepp samt lekfullheten. Med rejält bred nos och kort radie upplevs de dessutom som enkla och kvicka in i sväng



»Otroligt rolig skida med mycket vrid samt flyt i sladd. Lätt och lekfull utanför pist, enkel vid hopp och skutt.« Moa Wärvik

+ Kort och stabilt skär.

— Just inget alls.

För vem Parkåkare såväl som pistdemoner.

För vad Jätteskoj i pist, men nästan lika bra utanför.

Passar med turbindning?

Välj en annan Armada för det.

Atomic Cloud Q14

Mått 123-75-107 mm
Längder 144, 152, 160, 168 cm
Radie 13 m @ 160 cm
Vikt 2755 gram
Pris 9500 kronor inklusive X12 bindning 

Blizzard hade tre ledord när Thunderbird utvecklades: åkglädje, kontroll och stabilitet.

Atomic tycks ha sniffat runt hos sin egen raceavdelning när Q14 utvecklades.

Den känns påtagligt raceinspirerad, och har absolut fokus på skär i svängarna. Samtidigt ska det vara en skida för hela berget. Så hur då?

En del i tekniken här sticker ut: Revoshock, ett system där fyra titanal-plattor bäddats in i elastisk polymer. När allt detta rör sig tillsammans blir resultatet ett härligt, jämt flex som också upplevs progressivt.

Vid en första anblick ser de nästan ut som ett par carvinglagg från femton år tillbaka – och det ligger något i det, åtminstone gällande formen. De har också hundra procent camber och 87-graders kanter från fabrik.

Flera åkare menade att dessa var testets största överraskning. Korsningen mellan carving och funktion offpist verkar ha blivit mycket lyckad.

Framförallt släpper Q14 inte taget om underlaget, och upplevs som ypperligt stabil, även i rejält höga farter.



»Wow! Svarar fint och inger förtroende när man vill trycka på lite. Samtidigt följsam för alla typer av åkare.«  Ronja Ståhlbrandt

+ Otroligt roliga.

— Möjligen för kort radie för vissa.

För vem Främst den som gillar snabba svängar – eller vill lära sig.

För vad Pistcarving, men också tajt offpist.

Passar med turbindning?

Det verkar onödigt.

Blizzard Sheva

Mått 124-92-114 mm
Längder 148, 157, 164, 172 cm
Radie 14 m @ 164 cm
Vikt 1790 gram
Pris 5999 kronor

Blizzards D.R.T. (Dynamic Release Technology) flip core-teknik är inget nytt under solen, ändå lyckas de fortsätta finslipa på konceptet.

Blizzard har ett program kallat Women2Women, där kvinnliga skidatleter, coacher, materialare och säljare från hela världens möts för att dela erfarenheter och tankar tillsammans med företagets ingenjörer.

Sheeva 9 är en produkt sprungen ur detta samarbete, och som sådan tänkt att vara en skida som klarar så gott som allt på snö.

Årets upplaga har fått ny träkärna, kallad Trueblend, och titanalen har flyttats en del internt, samtidigt som ett lager titanal under foten ersatts med glasfiber istället, precis som på Rustler.

Man har också ändrat lite i både skärning och rockerprofilen.”Den älskar hela berget”, säger Blizzard själva. Våra teståkare menar också att det är en himla trevlig bekantskap, en rolig skida där bredden mycket riktigt är närapå total.



»Svarar fint och rejält på kant.« Moa Wärvik

+ Stabil med rolig bananssväng.

— Lite svår att sladda.

För vem Storslalomåkaren som vill ut bredvid pist.

För vad Snabba stabila åk i de flesta fören.

Passar med turbindning?

Möjligen.

Elan Wildcat 86 Black Edition

Mått 127-86-113 mm
Längder 152, 158, 166 cm
Radie 13,8 m @ 158 cm
Vikt 2735 gram inklusive bindning 
Pris 9899 kronor

Elan kört hårt på sin Amphibio Truline W Technology, vilket påstås vara världens mest avancerade asymmetriska skiddesign för kvinnor.

Du får alltså en dedikerad höger- samt vänsterskida.

Wildcat räknas till de bredare i laguppställningen, och de är konstruerade för att klara allt från morgonmanchester till slaskpucklar på eftermiddagen. Även designen i svart vill Elan lyfta fram lite extra, ”elegant och tidlös”, hälsar man.

Elan har, som de flesta andra producenter, också ställt om produktionen för att arbeta miljövänligt. 70 procent av materialet i Wildcat är återvunnet eller naturmaterial.

Åkarna, å sin sida menar att det de facto är en jäkligt vass skida det här. Classy, men också jäkligt aggressiv och kraftfull – men utan att vara nervös.

En fin kombination av förutsägbarhet och prestanda. Möjligen skulle vi vilja ha sett några längre exemplar också, men de presterar trots allt väldigt fint.



»Kvick, rolig, och med snabbt gensvar. Ganska fartstabil trots sin ringa längd.« Marie Fermbäck

+ Snabbheten.

— Längden.

För vem Pistjägare med sväng i sikte.

För vad Mestadels pist, men även bredvid – om det inte är för löst.

Passar med turbindning?

Ingen vidare idé.

Extrem Mothertree 95

Mått 127-95-115 mm
Längder 158, 165, 172, 179 cm
Radie 17 m @ 172 cm
Vikt 1660 gram
Pris 7999 kronor

»Så nära en perfekt allround-skida man kan komma«, hälsar Åreföretaget själva. Mothertree skapades under två års tid i samarbete med en community kallad InspireUs, lite enkelt förklarat en sammanslutning av jäkligt vassa kvinnliga skidåkare.

Mål och syfte var att, i en annars rätt mansdominerad värld, utveckla en kompetent och mångsidig skida utifrån gruppens egna behov och tankar.

Mothertree har en kärna i paulownia och poppel, kombinerat med glasfiber, vilket sålunda håller nere totalvikten. En progressiv rockerprofil ger bra flyt i lösa förhållanden, men hjälper också till att ge bra kantgrepp i pist.

Tack vare den låga vikten är 95:orna också mycket lämpliga att köra med tech-bindning, sålunda en skida som fungerar väldigt bra även på toppturer.



»Kul och mångsidig, och väldigt lätthanterlig.« Ronja Ståhlbrandt

»En utmärkt skida för medelgoda åkare som vill åka offpist.« Moa Wärvik

+ Mångsidigheten framför allt.

— Lite vek i högre farter.

För vem De stora massorna.

För vad Pist och offpist.

Passar med turbindning?

Absolut.

Fischer Ranger 84

Mått 119-85-109 mm
Längder 167, 174, 181 cm
Radie 15 m @ 174 cm
Vikt 1850 gram
Pris 7299 kronor

Är det här en damskida? Både ja och nej, snarare unisex. Men som redan vidrörts, linjerna suddas ut – och därmed blir det lite blandat i testet.

Ranger 84 är alltså en skida som vi fått ta med i damkategorin, men den funkar lika bra oavsett kön, och även om Rangerserien funnits i några är 84:an ny för kommande vinter.

Fischer säger sig ha lagt ner 30 månaders arbete på utveckling, i ett arbete där ingenjörer, atleter och skidtekniker samarbetat.

Man har här skippat metallen, och därmed landat i en profil om siktat in sig på medelåkare som helst kör pist i olika former.

Just runt 84 i midjan verkar ha blivit en modern gyllene medelväg, där skidor som dessa Ranger gör att åkaren kan bemästra i stort sett alla fören – sånär som på ren puderåkning.

Ranger 84:an verkar i detta segment ha blivit osedvanligt lyckad, då samtliga teståkare gav mycket fina vitsord.



»Lättsvängd, stark, lätt och förbaskat rolig.« Moa Wärvik

+ Mångsidig och lättåkt.

— Just inget alls.

För vem Väldigt många, från de som bara åker helg till säsongare.

För vad Allt utom djupt puder.

Passar med turbindning?

Bör vara trevligt.

Nordica Wild Belle 84

Mått 133-84-112 mm
Längder 144, 150, 156, 162, 168 cm
Radie 13,7 m @ 162 cm
Vikt 1485 gram
Pris 7999 kronor

Wild Belle har funnits ett tag, men uppdateras nu med Nordicas nya Double Core teknik.

Enkelt förklarat, ett dämpande lager gummi laminerat mellan två lager trä. Nordica har också sänkt plattan för bakre bindningen två millimeter, för att ge åkaren en mer upprätt position. Detta ska enligt dem motsvara en kvinnlig anatomi.

Profilen i övrigt är tio procent rocker fram, fem bak samt 85 procent camber. »Wild« är möjligen inte helt rätt epitet här, snarare kanske »cool« hade klingat närmare sanningen.

Det är en trevlig, lättsam och lekfull skida, men inte särskilt vild av sig. Trygg och lättåkt, och den passar allt från rena nybörjare till lite mer avancerade åkare



»Bjuder upp till lek, passar fint för den som har en mjukare åkstil.« Ronja Ståhlbrandt

»Lättsam och lätthanterad.« Marie Fermbäck

+ Väldigt lättåkt.

— Fladdrig i fart.

För vem Den som vill lära sig carva, eller glida runt.

För vad Lättsam åkning på sväng.

Passar med turbindning?

Möjligen.

Rossignol Rallybird 92 Open

Mått 127-92-117 mm
Längder 154, 162, 170 cm
Radie 14 m @ 162 cm
Vikt 1600 gram
Pris 6200 kronor

»En värdig farkost för allmountain-åkare med smak för freeride« säger Rossignol själva om Rallybird.

Kombinationen med progressiv skärning och rejäl rockerprofil talar ju för detta. Skidan har lätt kärna i paulownia, Rossignols lätta »Air Tips« och en allmänt lätt känsla.

Den sägs också vara bästa carvingskidan av de Rallybird som finns, samtidigt som den ska fungera alldeles utmärkt om det kommer någon decimeter lössnö.

Just det sistnämnda kan vi tyvärr inte verifiera, men i övrigt var teståkarna ense om att Rallybird var jäkligt skojig, jäkligt lättsam och medgörlig. De fick även beröm för skönt spann, även om de inte är helt optimala i högre hastigheter.

Men, som Rossignol också säger, de är lite som ett multi-tool: otroligt mångsidiga och funkar till nästan allt.



»Jätterolig offpist, särskilt i uppkörd snö. Perfekt för sladdsväng och driftande carving.« Moa Wärvik

»Bland det roligaste jag åkt i kategorin. Väldigt inbjudande.« Ronja Ståhlbrandt

+ Kvicka i sväng, lätta att få runt.

— Lite svåra när det blir brant och hårdare.

För vem Allmountain-åkare som vill ha en lätt skida.

För vad Pist och offpist.

Passar med turbindning?

Visst.

Salomon Qst Lumen 98

Mått 131-98-119 mm
Längder 152, 160, 168, 176 cm
Radie 15 m @ 168 cm
Vikt 1740 gram
Pris 7000 kronor

Salomons QST Lumen delade våra teståkare i två läger: de som älskade den och bara öste lovord, samt de som var rätt tveksamma.

Det vi kom fram till efter att ha synat alla data, är att Lumen de facto är en rätt specifik skida, som tilltalar freeriders mer än de som helst kör pist i snäva skär.

De är till konstruktionen, i alla fall på papperet, snarlik de flesta i segmentet. Poppelkärna och ett slags kolfiberväv utgör basen. Man har dock valt kork i nos och tail, som dämpningsmaterial, vilket gör dem än lättare.

Till karaktären är de kvicka in i sväng, där svängen tar slut fort – så antingen kör man lite på sladd, eller korta svängar.

Det kräver lite arbete, men gör dem samtidigt jäkligt roliga att poppa runt på, särskilt om man gillar att speedchecka, studsa och hoppa. Fina skidor för slask, pucklar, tät skog och en lagom dos puder.



»Otroligt lekfull. Härlig, följsam karaktär i mer sladdande åkstil. Lätt att få med sig i snäv terräng, och på allmänt ojämnt underlag.« Moa Wärvik

+ Lekfull och hoppig.

— Kräver arbete och vinklar för att få upp i skärande sväng.

För vem Freeriders som studsar.

För vad Lek, skog och hopp.

Passar med turbindning?

Visst.

Scott Pure Vision 98W

Mått 133-98-118 mm
Längder 160, 168, 175 cm
Radie 17 m @ 168 cm
Vikt 1500 gram
Pris 7999 kronor

Scott har, med närapå samma byggdelar som konkurrenterna, fått till en skida som är lätt och samtidigt märkvärdigt stabil.

Det är titan, kolfiber, bok och popplar, och därmed inget annorlunda. Men likafullt rapporterade teståkarna att Pure 98W stack ut i sällskapet.

De känns ovanligt lätta, men mycket sällan fladdriga. Snarare trygga och pålitliga, och bjuder in till att ta de där härliga, spontana åken utanför pist. Himla trevligt, men så har Scott också satt ribban högt.

Målet med 98W är att de ska fungera alla dagar, hela säsongen, oavsett före, oavsett om du åker pist eller offpist. Det låter närapå omöjligt, men faktum är att 98W inte skjuter särskilt långt från målet.

Bredden under fot gör att de också fungerar alldeles ypperligt om du skulle råka få några decimeter puder att spåra. Trevligt.



»Jäkla fina totalskidor, de känns som om de skulle kunna funka till nästan vad som helst.« Moa Wärvik

»Det här var roligt. Pigga, lättåkta och allmänt trevliga.« Ronja Ståhlbrandt

+ En fin balans mellan vridstyvhet, stabilitet och lätt konstruktion.

— Möjligen isgreppet då.

För vem Främst duktiga offpistfräsare.

För vad Roligast på lite större berg.

Passar med turbindning?

Absolut.

Moa Wärvik kör Salomon QST Lumen 98.

Stöckli Montero AW

Mått 122-80-106 mm
Längder 150, 158, 166 cm
Radie 16 m @ 166 cm
Vikt 1750 gram inklusive bindning
Pris 17 500 kronor inklusive Strive 11 bindning

After Work? Nej, Stöckli har inte gjort skidor för dig som vill svarva runt salongsberusad. »AW« står enligt informationen för »All-mountain Women«.

Nu är schweiziska Stöckli kanske inte vida kända för att vara föregångare, snarare traditionalister inom skidteknik – men där excellerar de ofta.

Det är allt som oftast extremt välbyggda, fartstabila skidor med en känsla få andra kan nå upp till.

I detta sammanhang är de lite av en katt bland hermelinerna, i det att Montero AW mer liknar en pistskida för Alpernas allt som oftast långa, svepande pister. Och som sådan är den enligt åkarna superhärlig.

Fina, jämna svängar, utmärkt stabilitet och inneboende kraft som gör att de går att åka betydligt hårdare och snabbare än längden antyder. Rätt typiskt Stöckli med andra ord.

En lätt skida, med lite rocker, och stuns i kortsväng.



»Roliga, och upplevs aldrig tröga. Väldigt lätta att leka med.« Ronja Ståhlbrandt

+ Fina pistskidor med hög prestanda vid carving.

— Inte så vridstyva, närapå ren pistskida.

För vem Tekniskt duktiga piståkare.

För vad Mestadels piståkning.

Passar med turbindning?

Det finns bättre val.

Völkl Secret 102

Mått 140-102-123 mm
Längder 156, 163, 170 cm
Radie 15 m @ 163 cm
Vikt 1968 gram
Pris 9000 kronor

Den uppdaterade Secret 102 är en stor nyhet för Völkls line-up. Visserligen baserad på tidigare Secret – nu blir den syskon till Mantra 102, med samma kolfiber i nosen, samt titanal i konstruktionen.

Det här är en skida tänkt för aggressiva åkare, och har som sådan rätt låga brätten.

Det är mycket kant i snön – och mycket skida överhuvudtaget. Med sin 102-midja är den inte någon carver, trots tre olika radier, och den kräver en del av åkaren som vill kunna sladda.

Du som åkare måste gilla att hänga lite framåt i skaften, och jobba. Men, det är när du hamnar i spårat eller puder som Secret 102 kommer till sin rätt.

Här verkar de inte ha någon övre hastighetsgräns, och de köttar gladeligen på i stora svängar. Och trots vikten och den relativt låga nosen styr de ändå upp fint genom lösare snö, eller rent puder.

En skida som för rätt åkare kan ge väldigt fin respons, och öka på ditt självförtroende.



»De här vill jag åka med offpist, och i rejäl lutning. De går längre i sväng än jag trodde, och ger fint gensvar.« Moa Wärvik

+ Grym i puder

— Lite fladdrig i hård pist.

För vem Tekniskt duktiga offpiståkare.

För vad Snabba åk i varierad terräng.

Passar med turbindning?

Kanske det?


Läs mer från Åka Skidors skidtest 23/24

Skidtest 23/24: Bästa pistskidorna



Text: Billy Söderin foto: Lin Ivarsson • 2023-12-19
ArtiklarNyheterSkidtestAll MountainArmadaAtomicBlizzardDamExtremeFischerMammutMothertreeNordicaRossignolSalomonSkidtestVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen