Alla fyra svenska åkare fick kliva upp på pallen minst en gång. Foto: Mattias Blomberg

Friåkning

Svensk succé på World Rookie Tour

Fyra guld- och två silvermedaljer blev resultatet efter veckans tävlingar på finalen av World Rookie Tour.

Text: Åka Skidor • 2024-03-18 Uppdaterad 2024-03-18

World Rookie Tour är en av världens största internationella tävlingar för ungdomar under 18 år och tänkt som en introduktion till den internationella tävlingsscenen.

Tidigare under säsongen har ett antal deltävlingar gått av stapeln där Sverige plockade hem ett helt gäng pallplatser på stoppet i Madonna di Campiglio.

När finalen av Word Rookie Tour nu var tillbaka i Italien visade de fyra svenska åkarna – Victor Knutsen, Theo Thoren, Melvin Seliberg, och Oliver Blomberg – återigen upp imponerande åkning.

Totalt delades tolv medaljer ut och Sverige kammade hem inte mindre än hälften av alla pallplatser.

World Rookie Tour är uppdelat i två olika klasser, Grom där åkarna är födda 2006–2008 och Rookie där åkarna är födda 2009 eller senare.

Melvin Seliberg firar en av två segrar. Foto: Mattias Blomberg

Under veckan tävlade åkarna i både slopestyle och big air där finalen i slopestyle var först ut. I Grom-klassen tog Melvin Seliberg hem segern men efter ett mindre lyckat första åk blev det en nervös tävling.

– Det gick hyfsat fram till sista railen då jag fastnade med tailen i början på railen, så jag fick en ”crash score” i det första åket. Det var inte kul. Det var det värsta jag varit med om. Jag var så jäkla nervös. Men sen var det bara att hålla ihop och försöka sätta ett bättre åk, säger Melvin Seliberg.

Melvin Seliberg lyckades hålla nerverna i styr och efter den andra omgången stod det klart att han fick kliva upp högst upp på pallen.

– Jag hade verkligen inte trott det. Jag blev “jättestokad” och de va jätteroligt, säger han.

Seger i slopestyle blev det även för Theo Thoren som vann Rookie-klassen.

Till skillnad från Melvin Seliberg säkrade han segern redan i det första åket och kunde bjuda publiken på en show i det andra åket där han bland annat gjorde en trippel.

– Det känns riktigt kul, det är en dröm som går i uppfyllelse att få vinna i World Rookie Tour, det känns riktigt nice. Eftersom jag startade sist så hade jag tid att kolla på vad de andra gjorde och när jag skulle köra mitt andra åk så visste jag redan att jag hade vunnit. Så jag tänkte att det var kul att göra ett åk med lite ”publikfrieri”, säger Theo Thorén.

Det blev dubbelt svenskt på pallen i Rookie-klassen när även Victor Knutsen slutade tvåa.

– Hela dagen kändes bra över lag, jag satte det jag ville och kvalade vidare. Men inför finalen hade jag en rätt dålig träning, jag kände mig inte så förberedd men jag lyckades sätta ner mitt första åk som tog mig till en andra plats, säger han.

Dubbelt svenskt på pallen i slopestyle i form av Victor Knutsen och Theo Thoren. Foto: Mattias Blomberg

Efter framgångarna i slopestye var det dags för final i big air där de svenska åkarna återigen visade att de är att räkna med mot internationellt motstånd.

Tre medaljer blev resultat även i big air där Theo Thorén kammade hem andra raka segern när han vann Rookie-klassen. Även Melvin Seliberg lämnar Madonna di Campiglio med två segrar i bagaget efter att han tog hem vinsten i Grom-klassen.

Oliver Blomberg, som slutade på en sjundeplats i slopestylefinalen, fick revansch i big air-tävlingen när han fick kliva upp på andraplatsen och dela pallen med lagkompisen Melvin Seliberg.

– Jag hade två åk som räckte till en silverplats. Jag hade kunnat tagit Melvin men då hade det behövts en riktigt bra ”score”, men jag ville bara få ner ett bra åk. Jag är nöjd med dagen. Och jag är mycket mer nöjd än efter slopestylen för i dag fick jag ner mina åk, och jag fick framför allt fart, säger Oliver Blomberg.

Alla fyra åkare lämnar Italien med minst en medalj i bagaget och den starka laginsatsen gjorde att de även kammade hem utmärkelsen ”best team”. Enligt Melvin Seliberg har tryggheten i laget bidragit till de fina prestationerna.

– Jag har haft en jättebra känsla eftersom det är mina bästa kompisar. Det gör en trygg och man får mycket mer pepp och presterar bättre, det är kanon, säger han.Resultat World Rookie Tour Final

Slopestyle Rookie
1) Theo Thoren, Sälens IF
2) Victor Knutsen, IFK Falun Alpin

Slopestyle Grom
1) Melvin Seliberg, Jarse Ski Team
7) Oliver Blomberg, IFK Falun Alpin

Big air Rookie
1) Theo Thoren, Sälens IF

Big air Grom
1) Melvin Seliberg, Jarse Ski Team
2) Oliver Blomberg, IFK Falun Alpin


Text: Åka Skidor • 2024-03-18
NyheterBig airFalun ALpinFreeskiFriåkningmadonna di campiglioSälenSlopestyleSverigeTheo ThorenWorld Rookie TourWRT

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top