Annons

Lovisa Rosengren gör sig redo för vintern. Foto: Rickard Croy

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Salomon
Gear check

Gear check med proffsåkaren Lovisa Rosengren

Vad har en proffsåkare med sig ut på berget? Vi tog en titt i Lovisa Rosengrens förråd för att ta reda på det.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-11-07 Uppdaterad 2021-11-12

Lovisa Rosengren är just nu en av Sveriges mest profilerade friåkare. Allt började av en slump när hon slängde in ett tävingsbidrag till Salomon TV:s Dream Trip med idén om en resa till Kashmir i Indien. Något som slutade med att hon vann högsta priset och fick åka till skidorten Gulmarg ihop med några av Salomons bästa teamåkare tillsammans med en filmare och en fotograf. Väl på plats visade det sig att den unge fröken Rosengren körde minst lika bra som proffsåkarna, vilket gjorde att hon så småningom själv hamnade på deras internationella friåkningssteam.

Nuförtiden varvar hon jobb som trädgårdsmästare på somrarna och professionell skidåkare på vintrarna. Något som innebär långa dagar på berget och kräver bra prylar för att både åka bra och må bra. Vi tog en titt i Lovisas prylförråd och bad henne berätta lite om vad hon har med sig ut på berget.

Perfekta högersvängar i Engelberg kräver rätt hårdvara. Foto: Axel Adolfsson

– Jag åker helst brant och tekniskt men så att man får bra flyt och fart. Jag spenderar helst en dag på skidor med några vänner, puder och många åk. Eller att jobba på berget för att få ihop foto eller film.

– Om jag skulle få välja min sista skiddag någonsin i livet skulle det vara i ett pudrigt och snöigt Stuben i Österrke, men ändå med så pass mycket sikt att man kommer till Langenskogen, då är man ofta helt ensam och det känns som att man vunnit på ett lyckohjul. 

– Jag tänker på att välja utrustning som matchar mina behov. Jag är väldigt allround och gillar att hänga i offpisten, tura och att åka pist. Jag har därför en setup som passar för allt när vikten inte spelar så stor roll och som gör det enkelt att tura långt. Allt ska vara bekvämt, inte för tungt eller för tajt (förutom pjäxorna då förstås) och passa min åkstil.

Jag är väldigt allround och gillar att hänga i offpisten, tura och att åka pist.


Foto: Rickard Croy
1. Salomon MTN Carbon S3 

Teleskopstavar som går att korta och höja. Korta för åkning, långa för att gå med. Jag har borrat in ett GoPro-fäste i ena handtaget för att göra followcams. 

2. Salomon QST Stella 106

Mina favoritskidor! De fungerar i alla lägen, offpist, pist, utomlands och i Skandinavien. Om man vill tura mycket funkar det bra att montera på en techbidning. Det är en lekfull men ändå kraftfull skida som gör mig självsäker i min åkning. 

3. Salomon S/LAB Shift MNC 13

Min favoritbindning som passar till allt och ska jag bara ha en setup väljer jag denna. Det är en turåkningsbindning med prestanda som en alpin friåkningsbindning. Det vill säga, enkel och relativt lätt att gå upp med där hälen är fri och som funkar suveränt att bränna ner med oavsett underlag. 

4. Salomon MTN 30

Ryggsäck i lagom storlek för en dag på berget och sitter som en smäck runt överkroppen. Jag gillar starkt att den har öppning i ryggen som gör att man snabbt kommer åt sina prylar. 

5. Salomon Shift Pro 130 AT

Pjäxan som är min nya favorit. Äntligen finns det en bra pjäxa att tura med, har techinserts och flex 130. Och den finns i små damstorlekar! Den fungerar utmärkt med en Shift och den funkar suveränt att åka stora åk med. 

6. Salomon stighudar, skurna för QST 106 

Lätta, klistriga och jag har aldrig haft problem med dem. Peppar, peppar…

7. Salomon QST Gore-Tex 

Handskar med Gore-Tex, Primaloft-isolering och läder håller mig varm och torr om dagarna. Jag gillar fingervantar för att jag känner mig mer smidig i dem. 

8. Schweizisk armékniv

Det är alltid bra med en swisskniv i väskan. Jag adderar en mindre skruvmejsel om jag befinner mig på något äventyr längre bort från skidsystemet.

9. Första hjälpen-kit

Icke att förglömma! Jag har ett litet kit när jag åker runt i skidsystemet och tar med mig ett större med fler prylar i om jag åker i väg på en längre tur och räddningen är långt bort. 

10. Maskoten Lollo

Alla har väl en maskot i väskan? Min heter Lollo och jag fick den av min syster när hon gjorde sommarsäsong och jag vintersäsong. Vi träffades nästan aldrig men en gång hann vi mötas på Arlanda under våren och det var då hon gav mig Lollo och sedan dess är hon alltid med. Att ha en liten del av familjen i väskan känns väldigt bra. 

11. Mammut Barryvox S

Jag började testa den i slutet av förra säsongen efter att ha kört Black Diamond i flera år. Den är riktigt snabb och lätt att använda. Kan vi vara överens om att alla har med sig transceiver, spade och sond ut i offpisten och vet hur man använder allt? 

12. Iphone 11

Äntligen en Iphone som fungerar bra i kyla. Telefon är ju en himla fin pryl att använda för nödsamtal, samtal och även för att ta bilder med. Jag tar också med en powerbank om jag ska vara ute längre. Och självklart förvarar jag telefonen på avstånd från min transceiver. 

13. BCA Link

Radio är hur bra som helst att ha med sig när man är i områden utan täckning. Det är även bra att ha med sig oavsett då kommunikationen mellan alla åkare blir snabbare och extra bra vid foto- och filmjobb ute på berget. 

14. GoPro Hero 9 Black

Det är alltid kul att kolla på filmer en dag efter berget och dela i mina kanaler. Det är inte lika kul när man insett att man filmat pjäxorna halva dagen så det är tur att de senaste varianterna har så sjukt bra vidvinkel att man ändå lyckas få ut något av det. GoPro + Iphone är mina fotoprylar. Ibland hänger en liten Sonykamera med ut också. 

15. Salomon MTN Tour Cool Wool

Merinoullbuff som hänger med varje dag. Har den över halva huvudet så att den täcker öron och haka. Jag kan inte fungera utan den. 

16. Salomon tumhandskar

Läderhandskar som åker med som extra ombyte i väskan under kallare dagar. 

17. Salomon Cross Warm

Extra liners att ta på sig under handskarna. Men mest använder jag dem för att tura med. 

18. Salomon Stance 3L BIB 

Jag äger äntligen ett par bib så hej då till snö innanför kläderna! Det är ett par bra och rymliga byxor med stretchväv ovanför rumpan som ger dem bra komfort. Pertex Shield gör dem vattentäta men samtidigt smidiga och andningsbara. Och man behöver inte ta av hängslena för att kissa utan man drar enkelt ner en dragkedja från midjan. Hur bra som helst! 

19. Salomon STANCE 3L

Sjukt skön jacka som går ner över rumpan, har hög krage, rymliga fickor och rymlig luva. Allt jag begär typ! Eller nja… den håller mig torr med dess AdvancedSkin Dry 20k och är vattentät upp till 20 000 mm. Den har även bra ventilationsöppningar och schyssta färger. 

20. Silva pannlampa 

Jag tar med lampan de dagarna då mörkret faller på tidigt och man vet att det kan dra ut på tiden. Under december i Åre förra året var denna lampa min räddning då jag kunde kvällstura med bra sken och få riktigt fina pudersvängar ovanför byn. 

21. Salomon dunshorts

Någon sorts limited editon dunshorts som jag älskar! Det här är mina favoriter att ha med i väskan och en riktig lifesaver. De kan dras på utan att behöva ta av pjäxor och är min bästa vän under en kall dag.

22. Salomon mellanlager 

Mellanlager är något jag alltid tar på mig ovanpå understället. Ibland ett tunnare, ibland ett lite tjockare beroende på temperatur. 

23. Salomon Outline Down

Längst ner i väskan ligger alltid en dunjacka som är ett perfekt förstärkningsplagg att ta med när det är kallt eller när man behöver stå och vänta på en kompis eller en fotograf. 

24. Salomon Essential Wool

Underställ i ull och polyester som är otroligt mjukt och skönt att ha på sig. Håller mig torr och varm och är jäkligt skön att ha på sig typ hela dagen eftersom jag är expert på att invänta duschen extra länge. Den här har även en huva som är väldigt trevlig. 

25. Salomon Outlife Sweet Fleece

Bästa turarkepsen! Jag kör ofta keps och buff som standard huvudbonad när jag turar för att skydda huvudet mot vädret. Jag gillar denna mysiga keps extra mycket eftersom den är i fleece. 

26. Salomon S/MAX skidstrumpor 

Strumpor i merinoull som inte är för tunna och definitivt inte för tjocka. Jag är nitisk med tjockleken på skidstrumpor. Får jag även tillägga att jag varierar de här med Alpingaragets skidstrumpor? Man kan aldrig ha för många skidstrumpor! 

27. Snacks! 

Jag är utnämnd till snacksproffs av Åka Skidors forna webbredaktör Gabriella Edebo. Jag tar med en påse ekonötter eller bar från Smiling, en macka packad i en sjukt bra bivaxpåse och har alltid en Snickers i väskan som nödproviant. Däremot har jag glömt ta med själva fikat i bild. Typ en bulle, kakor eller något annat som är trevligt att avnjuta tillsammans med varmt kaffe. Det är väldigt viktigt. 

28. Salomon LO FI Sigma

Favoritgoggles som är sjukt bekväma. Sigma-linsen förstärker alla färger och bågens A-form ger ett bra brett synfält som är A och O för mig. Sigma-tekniken ger ökad färgkontrast i snön vilket gör det enklare att läsa terrängen i alla möjliga olika ljusförhållanden. 

29. Spektrum Blankster

Snabbaste brillorna på berget! Det är sjukt viktigt att inte glömma brillorna både mot solen och för snön så att man inte blir snöblind. Ögonen ska räcka hela livet så därför glömmer jag aldrig solbrillorna där hemma. 

30. Salomon MTN LAB 

Jag tror det är den låga vikten som gjort att jag har fastnat för den här hjälmen. Den är lätt, luftig och skön! Passar utmärkt för alpinistäventyr och att ha en keps under. Fodret innanför är enkelt att ta ur och tvätta när det luktar illa. Men om jag ska vara ärlig så kommer jag byta till en av Salomons hjälmar med Mips den här säsongen, troligtvis blir det QST Charge. 

31. Mammut Alugator Pro Light

Spade med aluminium-blad, bra förlängning och låg vikt. Bra med hål i spaden ifall man behöver bygga en släde.

32. Mammut Carbon Probe Light

Nykomling i väskan som jag troligtvis inte kommer behålla eftersom jag vill ha en lite längre sond. Men viktigast igen: glöm aldrig sond, spade och transceiver! 

33. Salomon termos

Jag glömmer aldrig kaffet på kalla dagar. En fika sitter aldrig fel!

34. Salomon vattenflaska

Vatten är viktigt under en skiddag, ändå glömmer jag alltid att dricka tillräckligt!

Salomon Shift Pro 130. Foto: Rickard Croy
Puder i Mt Baker. Foto: Oskar Enander
Snacks! Foto: Rickard Croy
Helistraps och extra puff. Foto: Rickard Croy

Följ Lovisa

YouTube

Lovisa Rosengrens kanal

Instagram 

@lovisa.rosengren


Text: Tobias Liljeroth • 2021-11-07
PartnerPrylarGear checkLovisa Rosengren

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen