Annons
Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Lapland Resorts
Partner

Riksgränsen och Björkliden har rustat för en ny säsong

Långt upp i norr i de vackra Kirunafjällen hittar du skidanläggningarna Riksgränsen och Björkliden samt Sveriges högst belägna fjällstation. Nu har de rustats upp inför ännu en grym vintersäsong – och är bättre än någonsin.

Text: • 2023-12-31 Uppdaterad 2024-01-29

Långt uppe i norr, i det nordvästra hörnet av vårt land, finns det mäktiga fjäll och stora sjöar. På vintrarna kommer det enorma mängder snö som ger förutsättningar för skidåkning i världsklass. Här uppe ligger Riksgränsen, Sveriges kanske mest legendariska skidort, och Björkliden. Ingen annanstans blir du så bortskämd vad gäller frihetskänsla, natursnö och varierad skidåkningsterräng, i såväl pisten som offpist. Om du inte har varit här har du verkligen något att se fram emot – och du som varit här vet vad vi pratar om.

Läget, läget, läget.

Inför säsongen 2023 lades ett stort arbete ner på att ta in ett nytt system i drift som hjälper till att planera och hantera byggande och prepping av liftspår och nedfarter. Man fick även till en förbättrad och effektiviserad hantering av snönivån beroende på väderförhållanden och snöfall och med hjälp av ny teknik, bättre utrustning och utbildning av vår personal jobbar man mot sina mål för bättre hållbarhet.

Men upprustningen tog inte slut där. Under sommaren och hösten har man jobbat hårt i både Riksgränsen och Björkliden för att kunna öppna upp inför ännu en magisk vintersäsong, som om möjligt kommer vara ännu bättre än tidigare. Man har bland annat gjort underhåll och reparationer på alla elva liftar som finns i Riksgränsen och Björkliden, vilket kommer att förbättra effektiviteten och tillförlitligheten i skidsystemen ytterligare.

I Riksgränsen har bland annat vinkelliften fått ett nytt drivsystem. Den största märkbara skillnaden med det är kapaciteten när det kommer till antal personer per timme, för fler åk varje dag. Även i Björkliden har en lift – Rakkasliften – fått ett nytt drivsystem, vilket framför allt ger ett betydligt mjukare start och stopp. Man har dessutom satt in en ny pistmaskin, Pisten Billy 600 närmare bestämt, som uppfyller EU:s miljökrav Steg V för emissionskontroll.

Friåkning i Lapplandsfjällen.

Låktatjåkko fjällstation

I ett väglöst land mellan två fjälltoppar ligger Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkko Fjällstation, hela 1 228 m.ö.h.. Det är en helt unik anläggning där du kan spendera natten i något av de tio rummen, basta efter en lång dag och äta och dricka gott i restaurangen och baren. Här får du en upplevelse utöver det vanliga.

Även här har förbättringar gjorts och den gamla trotjänaren till catski har ersatts med en ny, så att du enkelt kan ta dig upp till stationen.

Låktatjåkko Fjällstation är Sveriges högst belägna.
Catskiing på fjället.

Något för alla

Oavsett om du söker familjeupplevelser, vacker natur, skidåkning i världsklass eller bra barer och nattklubbar hittar du det i Riksgränsen och Björkliden. De har dessutom tio olika restauranger och boendealternativ som varierar från budget till lyx beroende på vad du är ute efter. Här finns kort och gott något för alla.En destination – två anläggningar

Lapland Resorts driver fjällanläggningarna Riksgränsen och Björkliden. Tillsammans har de 30 pistade nedfarter, 53 kilometer preppade längdspår samt oändligt med offpiståkning och bergstoppar att ta sig an bortanför liftarna – och allting ingår i ett och samma liftkort. Med liftkortet kan du också ta dig gratis mellan anläggningarna med Lapland Resorts transferbuss.

Lapland Resorts driver även fjällstationen Låktatjåkko och med dessa tre av Sveriges mest kända och spektakulära anläggningar i samma familj kan de erbjuda dig som gäst en unik valfrihet och upplevelse.

Läs mer:
www.laplandresorts.se
www.riksgransen.se
www.bjorkliden.com


Text: • 2023-12-31
PartnerBjörklidenLapland ResortsRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen