5fd930f74dac6

Prylar

Hjälmtest: Flera storsäljare underkänns

Hälften av alla huvudskador kan undvikas med hjälm, men det är stor skillnad mellan de bästa och de sämsta skidhjälmarna, det visar en ny undersökning. Av 13 hjälmar var det bara tre som höll måttet och flera storsäljare klarade sig inte.

Text: • 2015-02-09 Uppdaterad 2015-02-09

En skall- eller hjärnskada är bland det farligaste man kan råka ut för som utförsåkare. Även om det är få som skadar sig i svenska skidanläggningar kan rätt utrustning göra stor skillnad. 

Med hjälp av Folksams idrottsskadedatabas samt statistik från Svenska Skidanläggningars Organisation har Folksams och GIH:s idrottsskadeforskare Malin Åman kartlagt skador på utförsåkare.

”En av tio som skadar sig i svenska skidbackar får en huvudskada och då kan valet av hjälm vara avgörande för att undgå skall- och hjärnskador. Folksams skidhjälmstest visar att priset inte alltid är avgörande för hur säker en hjälm är. Det går att få lika mycket säkerhet till mindre än halva priset”, säger Malin Åman, idrottsskadeforskare Folksam och GIH.

Folksam har testat 13 av de vanligaste skidhjälmarna för ungdomar och vuxna på den svenska marknaden. Det är tre skidhjälmar som klarar sig bäst i testet: Everest U EXT MIPS HLM, Scott Chase MIPS och Sweet Protection Igniter MIPS.

Hjälmtest: Flera storsäljare underkänns
Hjälmtest: Flera storsäljare underkänns
Hjälmtest: Flera storsäljare underkänns
Hjälmtest: Flera storsäljare underkänns
Hjälmtest: Flera storsäljare underkänns
Testvinnaren blev Sweet Protection Igniter MIPS.

Svenska Skidanläggningars skadestatistik för säsongen 2013-2014 visar att även om det endast är en på drygt tusen som skadar sig i skidbacken är det 22 procent av dem som inte använde hjälm. Vi är duktiga på att använda hjälm i Sverige men vi kan bli bättre. 12 procent av skadorna orsakades av kollisioner. Framförallt under sportlovet, när det är många skidåkare i backen gäller det att visa hänsyn och vara rädda om varandra.

”Vi månar om att alla åkare ska vara säkra i backen och hjälm är viktigt för att minska risken för skador. Därför åker barn upp till sju år gratis om de använder hjälm i många svenska skidanläggningar. Utöver det så handlar det framför allt om beteende, att agera ansvarsfullt när man åker utför. Då behöver man inte hamna i situationer där man riskerar att skada sig själv eller någon annan. Hjälm och sunt förnuft räcker långt i skidbacken”, säger Elisabet Jansson Strömberg, vd Svenska Skidanläggningars Organisation.

Här finns hela testet: www.folksam.se/skidhjalmar

Alla hjälmar som ingår i testet är sedan tidigare testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav.


Text: • 2015-02-09
Prylar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen