5fd939d67237b

Prylar

Jackan med inbyggd ABS airbag

Innovationen och utvecklingen kring lavinutrustning har sett stora framsteg de senaste åren med utvecklingen av lavinryggsäckar. Nu tar det ytterligare ett stort steg med första jackan med ett integrerat ABS-system.

Text: • 2016-02-29 Uppdaterad 2021-12-07

Även om ABS-ryggsäckar inte är en garanti för att överleva en lavin har de revolutionerat säkerheten för skidåkare världen över. Storleken och tyngden på dem kan dock göra att skidåkningen blir lidande eller att en blir tvingad att ta av sig väskan för att få plats i liften.

Det kan allt vara ett minne blott nu när det Salt Lake City-baserade företaget SubQ släpper den första jackan med ett integrerat ABS-system. 

Jackan med inbyggd ABS airbag

SubQ skiljer sig från traditionella västar och minimalistiska system genom att erbjuda påbyggnadspunktioner och sin förhållandevis ringa vikt. Själva systemet är en väst som fästes i jackan via mindre karbinhakar, och tillsammans väger hela systemet drygt fyra kilo. Västen gör det även möjligt att packa med övrig lavinutrustning så som spade och sond, samt att det finns fästen för både skidor och snowboard. 

Jackan med inbyggd ABS airbag
Jackan med inbyggd ABS airbag

Teton Gravity fick nyligen chansen att prova jackan. Deras utlåtande var att jackan överraskade med sin vikt(jämfört med vad en ABS-ryggsäck skulle väga) och att rörligheten var bättre än vad de själva trodde samt bättre jämfört med andra ABS-västar de provat.
Jackan kommer dessutom med en rad fickor där du kan få plats med allt i från stighudar till ett par extra goggles. 

Dock anser de att jackan framför allt riktar sig till skidåkare som kan tänka sig några puderåk utanför pisten, men som fortfarande spenderar större delen av sin innanför pisternas gränser. De små lagringsutrymmena gör det nämligen svårt att få ner ytterligare utrustning som ett extra lager, extra handskar och möjligtvis ett första hjälpen-kit vilket gör att den inte är optimal för längre hajker eller större backcountry-expeditioner. 

Jackan kostar drygt 9500 kronor och finns än så länge bara att köpa på SubQ:s hemsida som ni hittar här

Foils nya skidor kostar 430 000 kronor


5 skidor som förändrande skidhistorien


Guide: Så tvättar och impregnerar du dina GORE-TEX-kläder


Text: • 2016-02-29
PrylarLavinryggsäckarskidkläder

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen