Foto: Anjaly Thomas/Travel With Anjaly

Nyheter

Klädjätten tillverkar skidjackor under slavliknande förhållanden

Klädföretaget Rip Curl har hamnat i blåsväder sedan de blivit påkomna med att göra sina skidjackor under slavliknande förhållanden.

Text: • 2016-03-01 Uppdaterad 2016-03-01

Det var i förra veckan som Sydney Morning Herald rapporterade att Rip Curl tillåtit en underleverantör att tillverka deras kläder i en fabrik i Nordkorea.
I en serie bilder, tagna av en besökare på fabriken, syntes arbetarna tillverka det populära märkets vinterkläder under vad som beskrivs som ”slavliknande förhållanden”.

På bilderna framgår det tydligt hur det är just Rip Curls vinterkläder som tillverkas, men att de istället för att märkas med ”Made in North Korea” får en falsk etikett som istället läser ”Made in China”, allt för att täcka för produktens ursprung. 

Klädjätten tillverkar skidjackor under slavliknande förhållanden
Foto: Nik Halik

I ett uttalande på sin Facebook-sida tar Rip Curl på sig fullt ansvar för skandalen:

To all of our customers… We appreciate the concern that the article published today by Fairfax Media Limited regarding…

Posted by Rip Curl on Saturday, 20 February 2016

Även företagets VD, Tony Roberts, valde att kommentera skandalen i Fairfax Media Limited:  
”Det är en fråga om en leverantör skickat en del av sin produktion till en obehörig underleverantör vars produktion görs från en obehörig fabrik, i ett otillåtet land, utan vår vetskap eller samtycke , i tydlig strid med våra leverantörsvillkor och politik.”

Rip Curl säger sig att ha känt till att delar av deras vinterkläder tillverkades i Nordkorea och under dåliga förhållanden. De säger också att de, så fort de fick reda på det, tog åtgärder för att komma till rätta med situationen.

Dock kom det redan juli 2014 rapporter om att Rip Curls kläder tillverkades i Nordkorea. Då var det resebloggaren Travel With Anjaly som besökt en av fabrikerna och sett hur kvinnor satt hukade över symaskinerna i dåligt ventilerade lokaler.
”Det är inget fel med att outsourca arbete till fattigare länder, men det är oroade när du vet att den verkliga historien om arbetarna i fabriken. Nordkorea har vad som kallas obligatorisk arbetsrutin sex dagar i veckan och arbetarna tvingas även till ”frivilligt” arbete på deras lediga dag. Arbetarna får väldigt lite betalt och ofta är det via matkuponger och inte pengar”, skrev Anjaly Thomas då

Jackan med inbyggd ABS airbag


Foils nya skidor kostar 430 000 kronor


Är DeBootern lösningen på alla dina pjäxproblem?


Text: • 2016-03-01
NyheterPrylar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen