Stellar Equipment Kevlar Shell in action i Åre. Foto: Erik Westberg

Prylar

Test: Stellar Equipment Kevlar Shell

Innovativt och hållbart. Åka Skidor har hårdtestat skidstället Kevlar Shell från svenska Stellar Equipment för att kolla om verkligheten på snön lever upp till hajpen.

Text: Tobias Liljeroth • 2017-03-10 Uppdaterad 2021-12-07

Det svenska skidklädesmärket Stellar Equipment dök upp som en liten gubbe ur lådan hösten 2015 (som om det inte fanns nog med svenska klädmärken, för att travestera Nalle i Snowroller). Bakom märket ligger designern Fredrik Dahl (med bakgrund hos The North Face, Peak Performance och J Lindeberg) och mångsysslaren John Crawford-Currie (mannen bakom Magasin Åre och tidigare redaktör och art director på Åka Skidor, bland mycket mer). Tanken med Stellar Equipment är, enligt John, att göra skidkläder av de bästa material som finns, och att korta avståndet mellan varumärke och kunderna, alltså skidåkare. Med andra ord, även om märket och idén är ny, så är personerna bakom allt annat än några duvungar i branschen. Stellar Equipment säljer enbart sina kläder via sin egen hemsida, och i sin butik i Åre, vilket gör att man kunnat trimma ner prisnivån rejält.

Men, vid sidan av all hajp och marknadsföring, hur funkar då kläderna? Åka Skidor sprang ner till Stellars showroom i Åre och lånade ett set av deras senaste skapelse: Kevlar Shell och drog ut på Åreskutan – ett fjäll känt för sitt notoriska skitväder – för att syna kläderna i sömmarna.

Tekniska fakta

Kevlar Shell är sytt i ett kraftigt, 3-lagers ofodrat yttertyg som Stellar själva kallar Lightweight Kevlar. Alltså ett tyg förstärkt med kevlartrådar och som är framtaget ihop med japanska Toray Industries. Stellar hävdar att 20-30% bättre hållbarhet jämfört med andra tyger i samma viktklass. Yttertyget är ihopparat med membranet Dermizax, också det tillverkat av Toray, vilket kan ståta med en vattenpelare (alltså hur vattenavstötande det är) på 20000+ mm, och en andingskapacitet på 20000+ mm/24h. För jämförelse krävs det minst 5000 mm vattenpelare för att ett tyg ska få kallas vattentätt.

Pris

Jacka 3 495 kronor
Byxa 2 995 kronor

Detaljer

Jackan har två stora bröstfickor, två fickor på magen, ventilationsblixtlås under armarna, integrerad innerficka för komradio eller mobiltelefon, integrerat snölås, liftkortsficka på vänster ärm.

Byxan är av midjemodell och är försedd med avtagbara hängslen, två handfickor, två lårfickor placerade på yttersidan av låren (den högra har även en fästloop för transceiver), en blixtlåsförsedd bakficka, stora ventilationsöppningar på insidan av låren, kraftiga snölås nedtill samt blixtlås i fotöppningen för att kunna anpassa till olika breda pjäxor eller din personliga stil.

Både jackan och byxorna är utrustade med kraftiga och vattentäta dragkedjor från YKK och insydda Reccoreflektorer.

Test: Stellar Equipment Kevlar Shell

På snön

Ok, nog tjatat om detaljer, hur funkar då kläderna när man väl åker skidor? Mitt omedelbara intryck var en känsla av komfort och att jag kände mig skyddad mot elementen. Kevlartyget är kraftigt men känns inte tungt. Det är lite kraftigare än det lättvikstyg som Stellar använder i sina övriga skalplagg.

Kragen på jackan går på traditionellt skandinaviskt högt upp över munnen, perfekt för när vädret blir riktigt tjurigt och jobbigt. Den justerbara huvan är stor och rymlig och ryms ledigt under en hjälm (jag kör med en Smith Maze om någon undrar). Ärmöppningarna, försedda med ett precis lagom kraftigt kardborrelås, är som vanligt på skidkläder designade av Fredrik Dahl rejält tilltagna och går utan problem att dra över de största av handskar. Ärmöppningarna saknar muddar vilket jag personligen inte har några som helst problem med, jag föredrar minskat byls där och den ökade möjligheten till ventilation utan dylika tingestar. Jackan är även lite längre baktill, vilket skyddar mot snö i baken.

Byxorna har en högre bakdel vilket gör att de sitter fint över stussen och inte släpper in vind eller snö i baken. Hängslena går som sagt att ta avoch blottar en av få brister på plagget, midjan saknar nämligen någon form av storleksjustering, typ en kardborre eller liknande. Ett bälte blir därför (oftast) nödvändigt för att hålla brallorna på plats. Å andra sidan är bälteshällorna kraftiga och rätt placerade, så det är inget större problem. Snölåsen är kraftiga och sitter som gjutna över pjäxorna. 

Personligen är jag beroende av stora förvaringsfickor på låren och Stellar gör mig inte besviken på den punkten. Min transceiver (Mammut Pulse) gled ledigt ner i högerfickan där det finns en liten loop för att fästa dess hake i så man inte tappar den i onödan när man öppnar fickan. Lårfickorna är perfekt placerade och är inte i vägen det minsta. Den enda nackdelen med fickor på lårens utsida är att ventilationen därmed måste hamna på insidan av låren. Rent ventilationsmässigt är detta inga problem, de luftar bra när man går uppför och det är varmt. Men om man som jag ofta kör med förstärkningsshorts under skalbyxorna med blixtlås på utsidan och vill kunna plocka av sig dem blir det lite krångligare, då får man droppa byxorna istället.

Kläderna funkar perfekt i kombination med en ryggsäck. Alla blixtlås sitter rätt placerade och går att nå utan att knäppa upp spännena för att komma in i dem. Den något längre ryggen på jackan gör dessutom allt lite mer komfortabelt när man böjer sig framåt.

Dermizax

I en skidvärld där Gore-Tex blivit någon form av standard för funktionsmembran är det lätt att glömma bort att det finns ett gäng alternativ därute som funkar precis lika bra, eller i vissa fall till och med bättre. Det hrä ska ses som en känslomässig upplevelse och ingen vetenskaplig sådan, men jag upplever att Dermizaxmembranet i Stellars kläder andas hacket bättre än plagg som jag har i Gore-Tex Pro – vilket är ett grymt bra betyg. När det gäller vattentäthet finns det inget att klaga på, Dermizax funkar precis lika bra som det utges för att göra. Membranet höll mig varm, torr och komfortabel och det är allt jag kräver av mina skidkläder – vad som står på lappen är mindre viktigt.

Test: Stellar Equipment Kevlar Shell

Stil och passform

Stellars passform kan bäst kallas atletisk och faller in någonstans mellan baggy och tight på skalan. Jag testade ett ställ i XL, vilket är min vanliga storlek på skidkläder eftersom jag gillar en lite rymligare passform, och jag upplevde storleken som ett uns liten. För jämförelse är jag 185 cm lång och väger någonstans strax över 85 kilo. Ärmar och ben är lagom långa där är det inga som helst problem.

Yttertyget har en lätt borstad yta som för tanken till en kostym av bättre snitt. Personligen tycker jag det både ser stiligt ut och ger en aura av hållbarhet som bonus.

Slitage och hållbarhet

Nu har jag inte hunnit köra tillräckligt länge med Kevlar Shell för att kunna bedöma hållbarheten till hundra procent. Men en kompis till mig har kört sedan sent i höstas med ett ställ i samma konstruktion med uppmaningen ”kolla om du kan köra sönder det här också” utan minsta problem. Och då pratar vi om en person som kan slita sönder det mesta, och inte drar sig för att meka med sin Ford Mustang iklädd skidkläder. Så när han får kläderna att hålla, ja då håller de också.

After ski

Stellar Equipment har prickat in ett ospårat puderåk med sina skalkläder. De har precis rätt detaljer som en aktiv skidåkare kräver, vare sig hen håller sig inom skidområdets gränser eller drar på stighudarna och siktar mot en avlägsen topp. Kvaliteten är tagen från den högsta nivån, precis som materialen och funktionen. Det här är helt enkelt skidkläder som kommer ge sin ägare många bra stunder på berget, under flera års hård användning. Och allt det till ett pris som inte rensar sparkontot helt och hållet, tack vare att man säljer direkt till konsument utan mellanhänder.

Stellar Equipment

Stellar Equipment – nya svenska skidkläder


Text: Tobias Liljeroth • 2017-03-10
PrylarskidkläderStellar EquipmentTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen