Pieps DSP Sport och DSP Pro

Lavinsäkerhet

Pieps erbjuder frivillig uppgradering av transceiver

Peips erbjuder användare av de populära Pieps DSP Sport och Pieps DSP Pro uppgradering till sina senaste modeller.

Text: Peter Nilsson • 2020-12-10 Uppdaterad 2021-03-12

Som Åka Skidor har rapporterat tidigare har det under hösten stormat en del kring tranceivertillverkaren Pieps.

I några uppmärksammade olyckor har transceivers av modellerna Pieps DSP Sport och Pieps DSP Pro slutat sända när de hamnat i en lavinsituation. Det uppmärksammade felet är själva utformningen av låsknappen som ska hindra att transceivern slås om från sänd-läge till att vara avstängd. Låsknappen är lokaliserad på transceiverns framsida och låser upp den större reglageknappen genom att tryckas rakt in.

Den kritik som nu riktats mot dessa två specifika modeller baseras på att även om dessa låsmekanismer fungerar felfritt i labbmiljö, så har låsmekanismen visat sig kunna fela i verkliga lavinsituationer. När skidåkare under högt tryck begravs av snömassor har låsknappen tryckts in av trycket som uppstått när transceivern trycks mot kroppen, varpå av- och på-knappen osäkrad kunnat flyttas från sänd-läge till sök eller off. Den begravde skidåkarens sändare har i sådana situationer slutat sända, även fast transceiverns i sig inte blivit skadad.

Skidåkaren Nick McNutt, som bagravdes med en avlsagen transceiver, demonstrerar felet på transceiverns låsmekanism i en film på instagram. Han framhåller att Pieps och Black Diamonds andra transceivermodeller fungerar utan problem, och att det enbart är låsmekanismen på modellerna DSP Sport och DSP Pro som kritiken gäller

Efter kritiken har många har ställt krav på att produkterna som visat sig kunna fela borde återkallats, medans Pieps hänvisat till att produkterna uppfyller alla krav och nödvändiga certifieringar och inte velat återkalla dem.

Nu verkar Pieps ha valt en mellanväg.

I ett inlägg på Instagram meddelar Pieps att de erbjuder innehavare av de berörda modellerna DSP Sport och DSP Pro en frivilig uppgradering till den senaste generationen av deras transeivers.

Pieps erbjuder frivillig uppgradering av transceiver: Så går du tillväga
Bilden kommer från Pieps instagram. Mailadressen gäller USA och Kanada. Se rätt adress för Europa nedan. Bild: Pieps / Instagram

Efter uppståndelsen anordnade Pieps utvecklings-team ett möte för skandinavisk skidmedia för att förklara sin syn på saken och svara på frågor. 

Pieps hänvisar till att modellen uppfyller samtliga krav och klarar alla nödvändiga tester i labbmiljö. De tänker inte återkalla produkten då den uppfyller alla krav. De menar att det går att ta sig förbi alla låsmekanismer vid avsiktlig forcering, och att just kombinationen av de rörelser som skulle låsa upp säkringen på DSP-modellerna är en ”one in a million movement”. De uppmanar användare att förvara transceivern i det medföljande selen, med framsidan vänd inåt.

De vill inte ge sig in en känslostyrd debatt på sociala medier, men tar användarnas oro på allvar. 

Till ägare av DSP Sport och DSP Pro som är oroliga vill de ge följande tre råd:

  1. Lita på produkterna. De är bra och klarar alla tester och standards. 
  2. Kolla din sändare. Din sändare behöver kollas igenom precis som resten av din utrustning. Se till att den inte har sprickor, att den fungerar som den ska och att du har den senaste mjukvaran installerad. I Sverige kan du uppsöka Åre Lavincenter eller Alpingaraget i Stockholm för att kolla din sändare och uppgradera till den senaste programvaran. 
  3. Om du inte känner dig säker med produkten, kontakta Pieps. De erbjuder uppgradering till sina senare modeller där låsmekanismen är annorlunda utformad. 

INBYTE AV TRANSCEIVER

För att byta in din Pieps DSP gör du gå såhär:

UPPDATERING: Pieps har nu utvecklat en ny bärsele som avhjälper problemet. Läs mer i botten av artikeln.

Om du registrerat din transceiver hos Pieps och därmed förlängt garantitiden, skicka även med ditt förlängda garantibevis. 

Inbytet kommer ske efter olika steg, beroende på hur gammal din transceiver är. 

  • 0 – 3 år (eller 5 år om du förlängt garantin genom registrering): Du får en ny utan kostnad. 
  • 3 – 5 år: Du får köpa en ny för 1000kr.
  • Äldre än 5 år: Du får köpa en ny för halva priset. 

Pieps DSP Sport uppgraderas till Pieps Powder BT
Pieps DSP Pro uppgraderas till Pieps Pro BT

De nya modellerna har en uppgraderad låsmekanism och berörs alltså inte av kritiken av de tidigare modellerna. De har även nya funktioner som Bluetooth-uppkoppling till telefonen, genom vilken du kan uppgradera mjukvara själv eller aktivera olika träningsscenarion för sökträning med flera sändare. 

Vi rekommenderar verkligen att du ser över din transceiver inför vintern, oavsett vilken modell du har. 

Pieps erbjuder frivillig uppgradering av transceiver: Så går du tillväga

Oavsett vad du har för transceiver är det viktigt att kolla igenom den innan vintern. Se filmen nedan. 


Text: Peter Nilsson • 2020-12-10
PrylarPiepstransceiver

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen