Goggles

7 goggles för allt från gråmulet till vårsol

Skyddar dina ögon från vind, snö, sol och grenar och få bättre kontrastseende på köpet.

Text: Åka Skidor • 2021-02-22 Uppdaterad 2021-02-23

Kontrasthöjning – så funkar det

De linser vi testat ska alla höja kontraster, oavsett vilken väderlek de är gjorda för. Detta sker genom att manipulera det synliga ljuset som färdas genom linsen.

Allt ljus är elektromagnetisk strålning, där vi endast kan se en liten del av hela spektrat. Mellan farliga ultravioletta strålar till harmlösa infraröda våglängder spänner det synliga ljusspektrat. Det går i de tre huvudkulörerna blått, grönt och rött.

För att höja kontraster blockeras vissa våglängder ljus, och stärker då kontrasten mellan de kvarvarande färgerna. Tar man till exempel bort suddig orange, upplevs både grönt och rött starkare och klarare.

Olika färger och ljusinsläpp

Linser görs i olika färger för olika väder, och olika ljusinsläpp. Generellt betyder ljusare färger och mer insläppt ljus att linsen är tänkt för sämre väder. En lins för dåligt väder kan ha ett insläpp på ca 40-50% och är då det som kallas för filterkategori 1.
Ju mindre ljusinsläpp desto högre kategori helt enkelt.

Med få undantag är alla linser som säljs mellan kategori 0 och 4. De vanligaste i Sverige är 2 och 3. Dessa har ca 18-40% respektive 8-18% ljusinsläpp. Kategorierna står ofta som S2 eller S3 eller liknande i modellnamn.


Sweet Boondock RIG Reflect

Ny semi-ramlös modell från norska Sweet. Den 2,2 millimeter tjocka kontrasthöjande linsen är optiskt korrekt med minimal optisk distorsion.

1 499 kronor


Smith Skyline XL

Stilrena goggles med extra brett synfält. Genom att synfältet gjorts så stort fungerar modellen även bra utanpå glasögon.

1 800 kronor


Spektrum Östra Bio Black Line

Utvecklad för att klara av ljusstarka dagar på högalpina glaciärer med ram tillverkad i biobaserade material. Ljusare högkontrast-lins ingår.

1 999 kronor


Poc Retina Big Clarity

Linser tillverkade i samarbete med Carl Zeiss. Synfältet har gjorts extra stort för att förbättra din reaktionsförmåga på berget.

1 699 kronor


Oakley Line Miner Snow Goggle

Sfärisk goggle med ansiktsnära passform för förbättrad periferisyn. Gjord för att passa många typer av olika ansiktsformer och hjälmar.

1 810 kronor


Giro Contour

En ny modell för året med stor, ramlös design. Linsen är nyutvecklad i samarbete med Zeiss för att ge extra stort synfält.

2 499 kronor


Bliz Nova

Välventilerad modell med brett synfält och okrossbar ytterlins. Rymlig nog för att fungera bra utanpå vanliga glasögon.

799 kronor


Läs mer:


Text: Åka Skidor • 2021-02-22
PrylarBlizGiroGogglesOakleyPocSmithSpektrumSweet Protection

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen