Foto: Anette Andersson

Foto: Anette Andersson

Toppturer i Jämtland

Hitta alla topptursåk i Jämtlandsfjällen

Guideboken Toppturer i Jämtland har snabbt blivit ett standardverk för dem som letar bra skidåkning bortanför liftområdenas gränser.

Text: Peter Nilsson • 2021-03-18 Uppdaterad 2021-03-18

Toppturstrenden är här för att stanna. Bättre utrustning och nyväckt intresse har gjort skidåkning på liftfria fjäll alltmer populärt.

Sedan några år tillbaka finns som tur är en heltäckande guidebok över Jämtlands skidbara toppar. En mycket god tillgång för den som är nyfiken på att hitta fler åk utanför skidanläggningarnas gränser.

Om man lägger ihop antal höjdmetrar som författarna till guideboken Toppturer i Jämtland toppturat i sina dagar blir det snabbt svindlande många. Det är ingen skräll att det är just kvartetten Anette Andersson, Johan Ranbrandt, Henrik Westling och Martin Strömgren som slagit ihop sina erfarenheter och producerat det toppturssverige behöver – en guide till Jämtlands skidtoppar. Alla fyra älskar att klistra på stighudarna under skidorna och har gedigen erfarenhet av toppar och åk i både Jämtland och världen utanför.

I boken finns 13 olika områden beskrivna. Snasahögarna har sedan länge lockat skidåkare och attraktionen fortsätter att öka, av antalet besökare att döma. Men det finns fler områden i Jämtland som erbjuder bra skidåkning. Guidebokens kapitel om Sylarna blir troligtvis det mest värdefulla för flest människor. Mjölkvattsfjället är ett område som kommer skrivas upp på många to-do-listor. Och Borgafjäll är ett måste.

Boken innehåller både enkla toppar lämpliga som förstaturstoppar och branta korridorer som troligtvis bara ett fåtal klarar av att skida utför. Och allt däremellan. Beskrivningarna innehåller startpunkt, höjdskillnad, uppväg, längd till toppen, tid till toppen samt de olika åken och deras maxlutning. Ett stort plus i kanten är foton där åken finns inritade. Vissa toppar kommer du enkelt åt med bil, andra är större projekt att ta sig fram till där skoter är ett måste som transportmedel.

Naturligtvis finns otroligt många åk som inte är med i boken. Även för många av dessa är topptursboken en bra utgångspunkt, då den ger bra information om bra vägar upp och förslag på kombinerade turer. Eller bara genom att fungera som referenspunkt.

Använd den som kunskapsbank, inspirationskälla eller bucket list. Eller lite av varje. Oavsett vilket är Toppturer i Jämtland ett givet inslag i ditt skidåkarbibliotek.

Toppturer i Jämtland

Författare Anette Andersson, Johan Ranbrandt, Martin Strömgren och Henrik Westling.
Redaktör Jonas Sundvall.
Antal toppar 100-ish
Antal åk 250-ish.
Jämtlands bästa turtopp Storsola, Sylarna.
Jämtlands mest frekvent besökta Getryggen, Snasahögarna.
Beställ boken calazo.seText: Peter Nilsson • 2021-03-18
PrylarBorgafjällJämtlandmjölkvattnetSylarnaTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen