Prylar

Färskvaror – heta nyheter inför vintern 21/22

Åka Skidor tar en titt på några av vinterns bästa prylnyheter.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-08-19 Uppdaterad 2021-12-07

Ortovox Diract Voice

Diract Voice är världens första transceiver som använder röstkommandon för att dirigera användaren att hitta lavinoffer ihop med en stor och tydlig skärm med bara den mest nödvändiga infon synlig. Ett smart och användarvänligt sätt att överbrygga den stress och panik som garanterat kommer när någon du tycker om ligger under snön och din kognitiva förmåga mest troligt är rubbad.

Läs mer om Ortovox Diract Voice

4 000 kronor

Seger Heat

Om det är något företag som borde veta allt om kalla fötter så är det svenska Seger. Deras nya värmestrumpa Heat är en svensktillverkad i en mix av återvunnen polyamid och merinoull, plus en liten dos lycra samt konduktiva material. Finns i två varianter, mid och thin. Värmeelementet fästs via två magneter i strumpans överkant och laddas via USB.

1 399 kronor – strumpa
1 299 kronor – batteri

Tecnica Cochise 130 DYN GW

Klassikern Cochise har fått en rejäl ansiktslyftning till i år med lägre vikt,1 880 gram, samt ett gåläge som kan låsas med en liten ratt för att verkligen vara säker på att det inte åker upp när du plattlandar eller laddar på ordentligt. Lästen på 99 millimeter gör att den passar många olika fötter.

6 495 kronor

Salomon QST Blank

QST Blank är utvecklad av Salomons friåkningsteam och smögs ut i begränsad upplaga redan i vintras i sann Salomon-anda, och hajpen lät inte vänta på sig. Trots sin relativt »smala« midja på 112 millimeter är det här en skida som flyter riktigt bra samtidigt som svängradien på 17 meter (186 cm) ger bra skjuts i svängarna. Är det här skidan som sätter spiken i kistan för den riktigt breda puderskidan och istället sätter allroundegenskaper i första rummet? Kanske. Läs mer om det i Åka Skidors skidtest senare i höst.

Läs mer Salomon QST Blank

7 495 kronor

Lange XT3 Tour Pro

Franska Lange är kända för sin försiktighet med att lansera nya modeller, så när de äntligen kommer med en lätt turpjäxa så är det något alldeles extra, vilket förtydligas av den klassiska, Lange-blå färgen. XT3 Pro Tour är tillverkad i Grilamid, har en full Vibramsula, väger 1 520 gram och har ett gåläge på imponerande 53 grader. Ett flexindex på 130 och en 99 millimeter bred läst visar att det här är en pjäxa som inte kompromissar på något, varken uppför eller utför.

Läs mer om Lange XT3 Tour Pro

6 999 kronor

Haglöfs Vassi Touring GTX

Friåkningsstället Vassi GTX Pro gjorde comeback ifjol till många svenska skidåkares stora glädje. Nu får det stället sällskap av ett lättare och smidigare lillasyskon, utvecklat för toppturer och mer aktiv användning. Stället är tillverkat i Gore-tex Active Shell för att ge högre andningsförmåga och en lägre vikt. Detaljerna är avskalade och anpassade för toppturer med exempelvis stora bröstfickor som har plats för stighudar.

Läs mer om Haglöfs Vassi Touring

5 500 kronor – jacka
4 500 kronor – byxa

Black Crows Mirus Cor

Cor är Black Crows serie av skidor som utmanar konventionerna. Mirus Cor är en udda fågel med strax över tolv meters radie, vilket är extremt snävt, midja på 87 millimeter och en relativt centrerad monteringspunkt. Är det en lekfull carvingskida, en svängvillig freestyleskida eller en all mountain-skida med extra bett? Eller allt på en gång? Svaret hittar du endast hos dig själv. Och i Åka Skidors skidtest förstås.

7 600 kronor

Dalbello Quantum Free

Om det är något som saknats i Dalbellos i övrigt fina utbud av pjäxor så är det en turpjäxa i mellanviktsklassen, vilket den nya Quantum Free-serien råder bot på. Grunden är ett skal i två halvor som limmats ihop för att kunna ge ett riktigt bra hälgrepp som annars inte är möjligt med en liknande cabrio-konstruktion. Pjäxan saknar även flextunga för att ge hela 65 graders utslag uppför. Flexet utför sköts istället av en kil i bakdelen. Vikten ligger på runt 1 250 gram för alla modeller i serien; 105 W (bilden), 110 och toppmodellen Asolo Factory 130.

6 000 kronor

Stellar EQ Guide Hyperlight Down Hood

En lätt, tunn och packbar puffjacka hör hemma i var skidåkares ryggsäck. Perfekt för extra värme när det krisar eller under skaljackan när det är riktigt kallt. Stellars nya Hyperlight är en superlätt jacka med dunfyllning i 1020 fillpower och ett 100% återvunnet yttertyg. Du får svårt att hitta en bättre värmejacka än så här, vi lovar. 

3 495 kronor

ATK Freerider 16

CNC-mästarna på ATK har skapat en ny, kraftigare version av sin redan mycket fina Freerider-modell med ett utlösningsvärde på 9-16 för åkare som både går fort uppför och åker fort utför. 12 millimeters elasticitet tillsammans med en fyra milllimeter hög distansplatta under tådelen och en justerbar platta under hälen ger både bra säkerhet, åkkänsla och kraftöverföring. Och vikten? Endast 307 gram.

6 799 kronor

Poc Meninx RS Mips

De två Stockholmsmärkena Poc och Mips har slagit sina påsar ihop igen efter några år utan samarbete. En av nyheterna är friåkningshjälmen Meninx med ett skal som täcker halva örat, justerbar ventilation och avtagbara, justerbara öronlappar. Självklart kommer den med Mips rotationsskydd.

2 599 kronor

Blue Ice Harfang

Ett par stighudar kanske känns som en onödig sak på toppturen tills du helt plötsligt står i klistret och verkligen behöver ett par. Blue Ice från Chamonix har svängt ihop marknadens lättaste och mest kompakta stegjärn som bara väger 377 gram per par och inte tar upp mer plats i ryggsäcken än ett par extra handskar.

140 Euro


Text: Tobias Liljeroth • 2021-08-19
PrylarATKBlack CrowsBlue IceDalbelloHaglöfsLangeOrtovoxPocPrylnyheterSalomonStellar Equipment

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen