Cast Freetour mixar en techbindning uppför med en alpinbindning utför. Foto: Axel Mossling

Test

Test: är Cast Freetour den perfekta friåkningsbindningen?

Åka Skidor har testat Cast Freetour, systemet som är en vanlig alpinbindning utför men en techbindning uppför.

Text: Gustav Corin • 2021-09-09 Uppdaterad 2022-02-22

Vad är Cast Freetour?

Cast-systemet är en väldigt specifik produkt som gör en väldigt specifik sak. Det är ett system som låter dig åka på en Look Pivot 18 eller 15 nedför, men gå med en techtådel uppför. Vissa åkares våta dröm, och lite av en helig graal i friåkarkretsar, men totalt onödigt för de allra flesta.

Cast Touring startades av Lars Chickering-Ayers och Silas Chickering-Ayers, två friåkande bröder som huserar i Briggs, Idaho. De uppfann ett bindningsystem, Cast Freetour, som faktiskt var före både Salomon och Marker med att erbjuda techbindning upp och alpinbindning ned. Chickering-Ayers lanserade sin första version 2013, och var nämligen såpass långt före att de var tvungna att även modifiera pjäxor för att folk skulle kunna använda bindningssystemet. Nu har utbudet av pjäxor kommit ikapp och fler än någonsin är nyfikna på vad de har kokat ihop där borta i Mellanvästern. 

Uppför. Foto: Axel Mossling
Utför. Foto: Axel Mossling

Montering

När du köper Cast Freetour ingår i dagsläget inte Look-bindningen. Den måste du ha innan, eller köpa till separat. Systemet kommer i en låda som innehåller tech-tådelar, plattor, skruvar, hälhöjare, tre olika glidplattor (AFD – Anti Friction Device) och ett nytt torn eller basdel för tådelen. Plus en pedagogisk instruktionsbroschyr.

Har du redan en Look P18 eller P15 på skidorna som du tänkte använda behöver du mest troligt inte borra nya hål för bindningen. Nya hål behövs däremot för hälhöjaren, men en superbra mall ingår. Du skruvar av den gamla bindningen från skidan (eller borrar nya hål för Look P18/15) och monterar sedan av tådelen från sitt torn för att konvertera den till en Cast-tådel. Detta visas supertydligt i instruktionen men det är det pilligaste i processen. Du byter helt enkelt till en bottenplatta som kan klickas av och på de fyra uppstickande piggarna i plattan som sitter fastskruvad i skidan. Hälhöjaren och plattan för tån skruvas på och därefter skruvas häldelen på som vanligt, och det är i princip klart. 

Du kan ändra höjd på tådelen med de medföljande AFD-plattorna. De inte är testade eller certifierade enligt ISO-normen för pjäxor med touring-sula (9523), även om det enligt Cast själva ska funka fint. Vi har testat systemet med Dynafit Hoji Free utan problem, men det är alltså på egen risk.

Foto: Axel Mossling
Foto: Axel Mossling

Växlingar

När allt är klart kan du byta mellan tådelarna hur många gånger du vill. Det är till och med enklare än vad det ser ut och funkade alla gånger i testet. Trots varierande väderlek och snöförhållanden blev det aldrig problem med is som var i vägen eller liknande. Du håller inne en liten spärr och drar av den tådel som sitter på skidan, håller inne en liknande spärr och klickar på nästa tådel. Det går fint att göra även med tjocka vantar, men kräver lite övning. Den lösa tådelen lägger du sedan i din ryggsäck. Kolla gärna en extra gång innan du åker iväg att du inte glömt kvar någon på snön, det har hänt…

Cast Freetour är inte en bindning för någon som jagar snabba växlingar och vill köra många åk i ett fint puderfält, då finns det flertalet alternativ som är mycket lättare och snabbare.

Åkning

Att åka utför med Cast Freetour är exakt lika bra som att åka med en Look P18/15 monterad på vanligt sätt. Hur den fungerar och används är identiskt mot en helt vanlig bindning av samma modell. Det är inspirerande, känns tryggt och går väldigt, väldigt bra. 

Look P18/15 är en av de bästa friåkningsbindningarna som tillverkats med en elasticitet som det sjungs lovsånger om i hela skidvärlden, det är inte konstigt att den är så populär. Vissa vägrar åka på andra bindningar och testexemplaret gick fint under alla tre dagar på Extrem-NM i Riksgränsen. 

Gustav Corin testar högfartsegenskaper i platt ljus och ojämn snö. Foto: Axel Mossling

Tura uppför

Att gå uppför är likt en tung techbindning. Tådelen fungerar som brukligt och är lätt att klicka i. Hälhöjarna är funktionella men lite bökiga att hantera. Bygeln som låser skistoppern är ett stycke ingenjörskonst, och kanske den bästa av alla hybridbindingar. Hantering går helt och hållet med staven, och det funkade alla gånger. 

Jämfört med rambindning är det en enormt mycket bättre upplevelse, jämfört med Salomon Shift och Marker Duke PT är det ganska liknande, det är tungt men det funkar och är egentligen inga konstigheter. Med ett hyfsat gåläge på pjäxan, bra glid på hudarna och välfungerande höftböjare i kroppen tar du dig med lätthet upp på en topp i de svenska fjällen eller i Alperna.

För vem?

Cast Freetour är som etablerat en väldigt specifik produkt för ett specifikt syfte. För det specifika syftet finns det dock ingenting som är bättre. Frågan vi alla ställer oss är såklart hur Cast står sig jämfört med Salomon Shift 13 MNC eller Marker Duke PT 16. Det finns massa tekniska faktorer som går att jämföra i en tabell, men ett test vore inte komplett utan ett utlåtande hur det är i verkligheten.

Cast Freetour är den enda bindningen som går till DIN 18. Det är också den enda som erbjuder en känsla du känner igen från en traditionell alpinbinding. Salomon Shift och Marker Duke PT fungerar på samma sätt som en vanlig alpinbindning i åkläge, medan Cast de facto är en alpinbindning i åkläge. Det är färre delar som kan gå sönder och en kraftigare och mindre känslig bindning. Cast är coolare, cleanare men samtidigt också tyngre. Det är upp till dig vad du prioriterar. 

Salomon Shift vinner dock på sin lägre vikt och Marker Duke PT är enklare att få tag på. Ska du gå längre turer finns det bättre alternativ än samtliga dessa tre bindningar. Men vet du exakt vad du är ute efter kan Cast Freetour vara något för dig, funktionen finns där och är oklanderlig.

Cast Freetour

Vikt 1 000 gram i gåläge, 1 550 gram i åkläge
Pris 345 USD (exkl Look-bindning) Second ski kit för 75 USD
DIN 6-15 eller 8-18
Tillgänglighet Finns i ett fåtal, utvalda skidbutiker i Sverige eller direkt från tillverkaren i USA
Info casttouring.com

Betyg

Åkegenskaper *****
Turegenskaper **
Självförtroende *****
Hantverk ****
Allmännytta *


Text: Gustav Corin • 2021-09-09
PrylarBindningarCastTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen