Noggrannt och hårt arbete ligger bakom Safeback. Foto: Safeback

Lavinsäkerhet

Ny lavinprodukt ska öka överlevnadstiden med 75 minuter

Från 15 minuter till 90 minuter – så länge ska nya Safeback öka den potentiella överlevnadstiden för den som hamnar under en lavin.

Text: Anton Furuland • 2021-11-30 Uppdaterad 2021-12-07

Det var i samband med den årliga Skredkonferensen (alltså norska för lavinkonferens) 5-7 november som Tor Berge, André Mjølhus och Sigmund Andreassen officiellt presenterade sitt nya lavinkoncept Safeback. Fram till dess hade varit sparsmakat med information kring det produktarbete som de tre civilingenjörerna i industriell teknik ägnat sig åt under en fem års period.

– Innan det har vi varit rätt hemlighetsfulla, så det känns väldigt roligt att äntligen få presentera Safeback. Vi såg att det fanns en förbättringspotential och ett behov av en sån här produkt på marknaden, säger Tor Berge och André Mjølhus när Åka Skidor ringer upp för att höra mer om deras produktutveckling.

Så funkar Safeback.

Idéen bakom Safeback är att öka den potentiella överlevnadstiden för den som hamnar under en lavin från 15 minuter till 90 minuter – vilket ju skulle vara en rätt ordentlig förbättring minst sagt. Systemet kommer inte att säljas som enskild produkt, utan kommer vara integrerat i en lavinryggsäck eller skidrygga och därigenom ge skidåkaren tillgång till ren luft via ett filter som aktivt pumpar upp luften genom ett slangsystem i ryggsäcksremmarna.

När luften sedan strömmar ut tillför den luft med normala syrenivåer till andningsområdet för personen som alltså inte behöver använda sig av något munstycke för att tillskansa sig den friska luften. Det som krävs från skidåkaren, som upptäcker att hen befinner sig i ett akut nödläge, är att aktivera den här funktionen och det görs enkelt genom att man drar i det t-formade handtaget på ryggsäcken. För att lufttillströmningen sedan ska den positiva effekten krävs att personen som hamnat under snön har helt eller delvis fria luftvägar.

Foto: Safeback

Utmaningarna har varit många under resans gång, berättar Tor och André, och det har funnits ett par nyckelfrågor att testa och besvara gällande Safebacks funktion i praktiken. Till exempel om det faktiskt går att få luft från snön via en fläkt samt om luften kommer spridas tillräckligt mycket genom snön för att kunna tillföra luft vid axelpartiet. Men svaren är alltså ja, vilket man kommit fram till genom att systematiskt jobba tillsammans med norska forskare.

– Vi har också tagit in mycket professionell feedback från läkare till lavinexperter och de har verkligen gillat Safeback.

En annan teknisk fråga som initialt bekymrade vissa experter var det ska bli en iskappa runt huvudet på personen under snön, som därmed förhindrar lufttillströmningen. Men även det ska inte vara något problem utan luften kommer att gå igenom det lagret av is.

Vilka varumärken inom skid- och lavinryggsäckar som Safeback kommer samarbeta med är på gång men ännu inte officiellt klart, berättar Tor och André. Planerad lansering för Safeback är vintern 23/24.


Safeback SBX

Pris

Omkring 15 000 kronor för lavinryggsäck med Safeback integrerat, respektive 8 000 kronor för skidryggsäck integrerat med Safeback.

Vikt

400 gram (Inklusive batterier)

Batterier

Drivs av utbytbara batterier för att vara så pålitligt som möjligt vid kallt väder. Några problem att ta med det på alpresan blir det däremot inte, eftersom batterierna är inom litiumgränserna för flygbagage.

Mer info

https://www.safeback.no


Text: Anton Furuland • 2021-11-30
PrylarLavinsäkerhetPrylnyheterSafeback

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen