Peak, Mammut, The Mountain Studio och Armada är några av dem som lanserar nya högkvalitativa skal.

Prylguide

Prylguide: 9 skalställ för herrar

Khaki och lappar på knäna, de tekniska trenderna för säsongen kollar både framåt och bakåt på samma gång.

Text: Anton Furuland • 2021-12-04 Uppdaterad 2021-12-03

Haglöfs Vassi Touring

Vassi Touring är utvecklat för toppturer och aktiv användning. Tillverkat i Gore-tex Active Shell för att ge högre andningsförmåga och en lägre vikt. Detaljerna är avskalade och anpassade för toppturer med exempelvis stora bröstfickor som har plats för stighudar.

Jacka 5 500 kronor
Byxa 4 500 kronor


Armada Haydon & Coveted

Armada gör superfina skalkläder lite i det tysta och deras toppmodeller för friåkning är inget undantag. Tillverkade i lätt, 3-lagers Gore-Tex, byxor med hög bib och praktisk lösning för snabba depåstopp för nummer två.

Jacka 4 999 kronor
Byxa 4 649 kronor


Elevenate Pure

Nytt ställ från Åregänget för liftburen friåkning med lite längre passform och en ren men distinkt stil. Yttertyg i 3-lagers Gore-Tex med en lätt flossad insida för komfort och lite extra värme.

Jacka 6 000 kronor
Byxa 5 000 kronor


Stellar Equipment Guide

Tekniskt ställ i 3-lagers Dermizax NX för snabba toppturer och teknisk bergsklättring. Något tajtare passform och rejält med luftning, allt paketerat i en 90-talsdoftande alpinistdesign.

Jacka 4 995 kronor
Byxa 4 995 kronor


The Mountain Studio Z-2 HD & Y-1 HD

The Mountain Studio är ett nytt internationellt märke med två svenska branschrävar och Marcel Hirscher i spetsen. Det här är deras toppmodeller i 3-lagers Gore-Tex Pro och med en lugn och avskalad design med exakt rätt detaljer. HD? Heavy Duty.

Jacka 8 500 kronor
Byxa 6 800 kronor


Peak Performance R&D Shielder

Den klassiska R&D-loggan är tillbaka på Peak Performance toppställ för friåkning i 3-lagers Gore-Tex Pro. Gott om detaljer och ventilation ihop med en lång passform och bra rörlighet. Avtagbar bibsdel med hängslen på byxorna beroende på vad du föredrar.

Jacka 7 000 kronor
Byxa 6 000 kronor


Mammut La Liste Pro

Kläderna som Jérémie Heitz använder när han bombar utför 7 000-meterstoppar i överljudsfart. Sydd i stormsäker 3-lagers Gore-Tex Pro och med en extra lång, avtagbar bibdel på byxan.

Jacka 7 700 kronor
Byxa 6 700 kronor


Salomon S/Lab Qst

Fransmännens toppmodell är sydd i 3-lagers Gore-Tex Pro och med en väl avvägd mix av detaljer och en låg vikt som gör att det passar lika bra för liftåkning som topptur. Khaki från topp till tå är dessutom extremt rätt den här säsongen.

Jacka 6 400 kronor
Byxa 5 300 kronor


Patagonia Powslayer

En modern klassiker för både topptur och liftburen åkning. Speciellt de halvhöga bibsen är en favorit hos Åka Skidor. Lätt men tålig Gore-Tex Pro håller tätt och andas bra även på långa och intensiva dagar.

Jacka 7 499 kronor
Byxa 6 499 kronorSå tvättar du dina skalplag

1. Töm Fickorna

Töm alla fickor på liftkort, kreditkort, transceivers, halvätna Snickers och annat bös. Stäng igen alla dragkedjor och dra ut alla dragkläppar.

2. Tvättmedel

Använd endast flytande tvättmedel. Pulver och sköljmedel riskerar att sätta igen funktionsmembranets porer och försämra dess funktion. Det finns även speciella tvättmedel för funktionstyger, använd gärna det.

3. Tvätta

• Tvätta på 40°

• Skölj gärna en extra gång för att få bort allt tvättmedel.

• Centrifugera på låg hastighet för att minska risken för att plaggen ska bli skrynkliga.

4. Torka

• Lufttorka plaggen hängande eller torktumla på låg värme.

• När plagget är torrt, kör det i torktumlaren i 20 minuter för att återaktivera yttertygets impregnering.

5. Impregnera

• Om yttertyget suger åt sig fukt är det läge att återaktivera plaggets impregnering. Tvätta och torka plagget enligt instruktionerna ovan.

• Om impregneringen inte kan återaktiveras genom torktumling, spraya på ett nytt lager impregnering på yttertyget. Låt torka och kör sedan i torktumlaren i 20 minuter på hög värme för att aktivera den.

• Använd inte impregnering som du tvättar in i tyget.

Så tar du bort fläckar

• Gnugga några droppar flytande diskmedel, eller mirakelmedlet grönsåpa, på fläcken innan du tvättar plagget enligt instruktionerna ovan.

• Om du fått tuggummi eller kåda på plagget, frys ner fläcken med iskuber eller ett frysblock. Pilla sedan försiktigt bort så mycket av det du kan med nageln eller en smörkniv innan du tvättar plagget.

• Använd aldrig fläckborttagningsmedel eller blekmedel. Tänk inte ens tanken, det kommer försämra plaggets funktion rejält.


Text: Anton Furuland • 2021-12-04
PrylarArmadaElevenateHaglöfsMammutPatagoniaPeak PerformanceSalomonStellar EquipmentThe Mountain Studio

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top