Gamla pjäxor på väg att få nytt liv.

Pjäxor

Tecnica lanserar återvinningsprogram för pjäxor

Tecnica lanserar ett nytt projekt för att öka användningen av återbrukat material i sin pjäxtillverkning.

Text: Åka Skidor • 2021-12-13 Uppdaterad 2021-12-13

Vad händer med din gamla skidutrustning när den nått änden av sin livscykel? Risken är stor att prylarna antingen hamnar längst in i ditt förråd och tar plats eller slängs på närmsta soptipp.

Pjäxgiganten Tecnica har en bättre och mer hållbar lösning på problemet. Italienarna har lanserat ett nytt koncept för att återvinna pjäxor med det passande namnet Recycle Your Boots, ett samarbete mellan Tecnica Group och University of Padova.

Tillvägagångssättet är enkelt. Ta med dina gamla, uttjänta pjäxor, oavsett märke, till din skidbutik och välj ut ett par nya Tecnica tillsammans med favorit-bootfitter. Anpassa de till dina fötter, betala och stick ut och njut av nya pjäxor och prestanda. Butiken tar sedan hand om dina gamla pjäxor som sedan skickas till Tecnicas fabrik i Montebeluna i Italien för att där återvinnas genom att dess olika delar separeras och omvandlas till nytt material som blir till nya pjäxor.


Ett lass med gamla pjäxor på väg till ändstationen.
Källsortering modell pjäxor.
Sulor av återvunnen plast.

Inom projektet mäts många variabler inom produktion och återvinning av skidpjäxor, för att bättre förstå energiförbrukningen kopplad till tillverkningsprocessen och sedan hitta sätt att minimera den, säger Alessandro Manzardo, en av forskarna kopplade till projektet.

Användande av andra generationens råvaror, alltså återvunnet material, minskar behovet av att förbruka nya resurser och energi.

Recycle Your Boots är mer än bara ett återvinningsprojekt, det är en ny marknadsmodell. De olika materialen som en pjäxa är gjord av återvinns och används på nytt i produktionen av nya produkter och komponenter, vilket kraftigt minskar energiförbrukning och koldioxidutsläpp, säger Maurizio Priano, Brand & marketing manager på Blizzard – Tecnica.

Vi misstänker starkt att det här inte är det sista exemplet vi ser på återvinning i den så materialtunga skidbranschen.

Mer info om konceptet och en lista på de svenska butiker som jobbar med Recycle Your Boots hittar du på blizzard-tecnica.com/recycle-your-boots 


Tecnica Recyle Your Boots

Så här gör du
  1. Ta med dig dina gamla, uttjänta pjäxor av alla märken till din favoritskidbutik.
  2. Välj ut ett par nya Tecnica och låt den kunniga personalen anpassa dem till dina fötter.
  3. Butiken tar hand om dina gamla pjäxor och skickar dem till Tecnica i Italien för återvinning.
  4. Betala i kassan och njut av dina nya pjäxor med vetskapen att dina gamla trotjänare får nytt liv.
Mer info och svenska butiker

blizzard-tecnica.com


Text: Åka Skidor • 2021-12-13
PrylarPjäxorTecnica

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen