Prylguide

Prylguide: Marknadens bästa skidbindningar

De bästa 11 bindningarna för att du ska hitta rätt för just dina skidåkarpreferenser.

Text: Åka Skidor • 2021-12-14 Uppdaterad 2021-12-14

Cast Freetour

Bindningssystemet för dig som vet exakt vad du är ute efter och vad din åkning behöver. Grunden är en Look Pivot som modifierats för att monteras på en tåplatta med uppstickande piggar och en häldel med tillhörande hälhöjare. När du sedan ska gå uppför klickar du av tådelen och ersätter med en tillhörande techtådel som skjuts på med ett snabbt handgrepp. På toppen av ditt åk reverserar du proceduren och kan sedan njuta av marknadens bästa skidkänsla. Systemet kostar en del men så är det också förbehållet den friåkande finsmakaren. 

Vikt
1 000 gram i gåläge,
1 500 gram i åkläge

Utlösningsvärde
DIN 6-15 eller 8-18

3 800 kronor (exklusive Look-bindning)


Look Pivot 15 GW

Det finns skidåkare som vägrar att åka utför med något annat än Look Pivot fastskruvade på skidorna. Och det är lätt att förstå dem med hela 45 millimeters elasticitet i tådelen och en 180-graders, roterande utlösningsfunktion tillsammans med en skidkänsla som spöar precis allt. AFD-plattan under tådelen fungerar tillsammans med GripWalk.

Vikt
1 245 gram

Utlösningsvärde
DIN 6-15

3 000 kronor


Salomon Warden MNC

En solid, stabil och säker bindning som passar för allt från pistcarving till offpist och park. Till råga på allt kompatibel med snudd på varenda, i dagsläget existerande standard på pjäxsulor.

Vikt
1 132 gram

Utlösningsvärde
DIN 4-13

2 000 kronor


Dynafit Superlite 175+ Z12

En lätt, stark och pålitlig bindning för krävande toppturer med bra kraftöverföring till skidan i utförsläget. Horisontellt utlösningsvärde på DIN 5-12 och en vertikal utlösning som kontrolleras av en utbytbar stålbygel i olika hårdheter. Bromsar sitter som standard.

Vikt
319 gram

Utlösningsvärde
DIN 5-12

4 999 kronor


Marker Griffon 13 ID

Skidvärldens arbetshäst #1. Bindningen som sitter på fler demoskidor och fler paketskidor än någon annan och det är inte så konstigt eftersom den fungerar till allt, överallt utan att någonsin krångla. Självklart kompatibel med Gripwalk.

Vikt
1 030 gram

Utlösningsvärde
DIN 4-13

2 199 kronor


Tyrolia Attack 14 GW

En bindning som med sin låga ståhöjd och i övrigt solida konstruktion fungerar alldeles ypperligt för parkåkning och annan kreativ åkning där du uppskattar en nära kontakt med skidan. Eller åkning över hela fjället förstås. GW står för GripWalk, såklart.

Vikt
1 010 gram

Utlösningsvärde
DIN 4-14

1 999 kronor


Dynafit ST Rotation 14

En lätt och trygg bindning för åkare som värderar utförsåkningen högst på sina toppturer. Den roterande tådelen sörjer för en pålitlig utlösningsfunktion när skidan flexar och stötdämpning även på ojämnt och hårt underlag.

Vikt
605 gram

Utlösningsvärde
DIN 7-14

5 000 kronor 


Marker Duke PT 16

Duke PT är Markers variant på en hybridbindning för friåkning. Tådelen viks fram för att exponera techstiften och gå uppför. Vill du gå lite längre kan du enkelt plocka av tådelen och stoppa den i ryggsäcken innan du sätter tillbaka den på toppen igen. Utför kan du sedan njuta av solid utförsprestanda som även testat sina gränser på Freeride World Tour utan att backa undan.

Vikt
1 050 gram i gåläge,
1 350 gram i utförsläge

Utlösningsvärde
DIN 6-16

6 000 kronor


Läs mer:

Test av Marker Duke PT



Salomon S/Lab Shift MNC 13

En av skidhistoriens mest revolutionerande produkter genom alla tider och bindningen som visar att du både kan gå uppför med full prestanda och åka utför med full kraft med en och samma bindning monterad på skidan. Shift är helt enkelt en bindning som fungerar lika bra till dagslånga toppturer som till heldagar inom liftsystemets gränser, både i pisten och utanför.

Vikt
885 gram

Utlösningsvärde
DIN 6-13

5 000 kronor


ATK Freeraider 16

De italienska CNC-mästarna från Fiorano – fem minuters bilfärd från Ferraris högkvarter – slår till med en techbindning med utlösningsvärde som går hela vägen till 16 och en elastisk häldel som står emot slag och stötar bättre än någon annan bindning i den här viktklassen. Freeraider 16 är en bindning för åkaren som inte räds att gå långt för att nå håriga åk och kräver en utrustning som står pall och är säker.

Vikt
370 gram

Utlösningsvärde
DIN 9-16

6 500 kronor


G3 Zed 12

En lätt och stabil turbindning med elastisk utlösningsfunktion för att hålla dig kvar i bindningen även vid upprepade slag och stötar utan ofoget att låsa tådelen som många åkare historiskt sett tillämpat. Går att köra både med och utan bromsar beroende på vad du föredrar.

Vikt
358 gram

Utlösningsvärde
DIN 5-12

4 400 kronor



De olika typerna av bindningar

Alpinbindningar

Den klassiska skidbindningen som funnits i sin nuvarande, beprövade form sedan Look Nevada kom i början av 1950-talet och som evolverats steg för steg sedan dess. Det här är bindningar som erbjuder en mix av säker utlösningsfunktion, kraftöverföring och skidkänsla. Det givna valet om du bara åker utför och aldrig någonsin tänker gå uppför annat än från parkeringen till liften.

Hybridbindning

Skidvärldens egna transformers. Bindningar som kan skifta form och funktion med några (mer eller mindre) enkla och snabba handgrepp. Hybriderna mixar alpinbindningens stabilitet, kraftöverföring och utlösningsfunktion med gåfunktionen hos en techbindning – en sorts enhörning för friåkare som vill ha en utrustning som klarar allt. Kräver att du har techinserts på dina pjäxor om du vill gå uppför men funkar med vanliga alpinpjäxor om du bara ska åka utför. Ska du gå längre turer är techbindningar ett bättre val, och ska du hucka stora klippor är en alpinbindning med snorhög DIN betydligt säkrare men om du ligger någonstans där mitt emellan är hybridbindningen ett utmärkt val.

Techbindning

Tech är ett bindningssystem med piggar i tå- och häldel och inserts i pjäxan. Kallas även Low Tech, TLT, Pintech eller Pin. Eller bara topptursbindningar. Fördelen är den låga vikten, den låga friktionen i steget i tådelen och att du slipper lyfta på häldelen i varje steg. Nackdelar med tech är att även om de är vridstyva i tådelen erbjuds inte samma elasticitet och säkra utlösningsfunktion som hos en hybridbindning och om du åker mer lift än går på tur bör du kika på en sådan modell istället. För rena toppturer är valet givet, inget ger samma prestanda och funktion som en techbindning.

Rambindning

Enkelt förklarat en »vanlig« bindning som sitter ovanpå en platta (ram), där hela plattan kan tas loss i hälen för att kunna gå med. För några år sedan den dominerande typen av bindning för majoriteten av friåkare med ambitioner att gå till sina puderåk, men numera har den ersatts av antingen hybridbindningar, techbindningar eller trasiga höftböjare. Dock en bra instegsbindning för att testa på topptur utan att för den sakens skull köpa pjäxor med techinserts direkt.

Bindnings-wiki

Elasticitet

En bindningsfunktion där pjäxan kan röra sig i sidled i tå- eller häldelen och sedan komma tillbaka till utgångsläget utan att bindningen löser ut. Detta ger en säkrare bindning eftersom den inte löser ut vid minsta slag och därför kan ställas på ett lägre utlösningsvärde. Dessutom dämpar det slag och stötar och ger på så sätt mer komfort och bättre kontroll över skidan.

DIN

Deutsches Institut für Normung. En standardiserad och testad skala för bindningens utlösningsvärde. Bindningar kan ha ett utlösningsvärde motsvarande DIN men som inte är certifierat.


Text: Åka Skidor • 2021-12-14
PrylarATKBindningarCastDynafitG3look pivotMarkerSalomontyrolia

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen