Christian Kalmendal testade snudd på lika många pjäxor som skidor. Foto: Jonas Kullman

Prylar

Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Backcountryns mästare. Breda och lätta skidor för att funka bra uppför med stighudar men fortfarande med bra åkegenskaper utför. Här är 2016/17 års bästa topptursskidor, hårt testade av Åka Skidors testpatrull.

Text: Sara Sandberg • 2017-03-15 Uppdaterad 2017-03-15
Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Black Crows Orb Freebird

Pris 5 700 kronor
Längder 166, 172, 178, 183 cm
Mått 122-91-109 mm Radie 18 m
Vikt 1 495 g + Coolast på refugen

Fakta
Tiprockerskida med spann och tidigt släpp i bakändarna. Sidoväggar under foten övergår till cap fram och bak. Lätt träkärna med glas- och kolfiberlaminering samt titanalförstärkning under bindningen.

Omdöme
Orb är uppdaterad till i vinter och är en otroligt cool skida med väldigt mycket skidglädje. Den inbjuder dig hela tiden till att göra ett åk till. Åkkänslan är jättefin även om du väljer att ha en lite kraftigare pjäxa, men techbindningar ska den helst ha. Skidan är smidig i alla snötyper och har riktigt bra stabilitet. Skidan passar till allt från haute route till liftturande. Den riktar sig till åkare som vill ha pulver i grejerna och inte bara finåka. Trots det går det inte att låta bli att kommentera att det som alltid kommer en sjukt snygg skida från Black Crows. Orb finns som en tyngre och hårdare modell utan efternamnet Freebird.

”Snygga, stabila och med bra tryck. Sa jag att de var snygga?”. Christer
”De känns lätta och smidiga samt är stabila i högre hastighet. Helt suveräna”. Josefin

 

Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Elin von Friedrichs och Black Crows Orb hittade varandra direkt. Foto: Jonas Kullman
Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Black Diamond Helio 95

Pris 8 000 kronor
Längder 163, 173, 183 cm
Mått 125-95-114 mm
Radie 20 m Vikt 1 400 g 

+ Grymt allsidig

Fakta
En helt ny skida med kolfiberlaminerad kärna av ultralätt balsaträ med linfibrer. Under bindningen sitter en titanalplatta. Skidan har rocker i tip och tail med ett spann på mitten. Helio är Black Diamonds lättaste serie.

Omdöme
En mycket lättåkt skida med en tiprocker som verkligen gör sitt jobb både i svänginitiering och i mjuk snö. I fint puder är den en härlig cruiser. Mått och egenskaper gör den dessutom till en komplett allmountainskida. Den klarar både uppkörd och hårdare snö. När det blir knallhårt är topparna lite oroliga och skramliga men det är bara då.
Skidan funkar som din enda skida om du vill variera pist och offpist med korta turer i Skandinavien och långa turer i Alperna. Ihop med Black Diamonds stighudar får du ett väldigt bra kit. Vill du spara ner på vikten finns en mindre och lättare modell i samma serie.

”Självklart val för en vecka i Alperna med okänd åkning. Den är bra till allt.” Christian

”Så här mycket allsidig åkning i en topptursskida tar den till min topp-3.” Christer

Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Black Diamond Helio 105

Pris 8 500 kronor
Längder 165, 175, 185 cm
Mått 134-105-119 mm
Radie 22 m
Vikt 1 550 g

+ Surfiga

Fakta
En helt ny skida med kolfiberlaminerad kärna av ultralätt balsaträ med linfibrer. Sidoväggar och stighudsfästen av ABS. Precis samma konstruktion som 95:an men med lite mer rocker i både tip och tail.

Omdöme
Här är ett klockrent alternativ för topptursfreeride, väldigt lätt för sin storlek. Helio 105 inbjuder till stor åkning med god fart. Den flyter som en kork med god manövreringsförmåga och är den surfigaste skida vi testat som lämpar sig till att tura med. Vi rekommenderar den inte för att gå veckoturer med men för dagsturer är prestandan värd de extra gram du drar upp.
Piståkning är inte grejen men vem turar för att åka ner i en preparerad backe? Den går lika fint på sladd och skär. Det är bara att trycka gasen i botten och köra, då går den bäst.
Skidan är perfekt för dig som turar till stora puderåk och den tål alla sorters pjäxor och bindningar.

”Jag känner mig odödlig. Den inbjuder till att åka fortare och fortare med en trygg känsla.” Elin

”Surfverktyg i lättviktsförpackning. Osänkbar när det är fluffigt. Så kul!” Christian

Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Dynafit Dhaulagiri

Pris 6 000 kronor
Längder 169, 177, 183 cm
Mått 130,4-99-114,25 mm
Radie 21/19 m
Vikt 1 400 g

+ Smidiga

Fakta
Kärna av mixade träslag förstärkt med glas- och kolfiber samt extra kolfibersträngar. Topparna är helt i kolfiber. Radien är vidare fram och snävare bak. Tydlig rocker i topparna följt av ett spann och en mindre rocker bak.

Omdöme
Tankarna tar oss till Dynafit Denali som vann toppturstestet i Åka Skidor 2014, men det här är en enklare variant. Skidan är lätt och smidig och går bäst på mjuk snö. Det är en ren topptursskida och ska inte förvirras in i pisterna i onödan. Den gör det som du ber den om och levererar varken mer eller mindre, en bra skida med lämplig geometri men utan någon överväxel.
Dess smidighet och lättåkthet gör detta till en skida att gå raka vägen från fjällskidorna och dalgångarna upp på alla toppar som du tidigare gått förbi och kunna njuta och glädjas över terrängen. Den är enkel att hantera och passar lättare åkare med en mjuk åkstil.

”Den är lätt att bemästra och går enkelt dit jag vill.” Josefin

”En ren topptursskida med ett smidigt stighudssystem.” Christian

Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Foto: Jonas Kullman
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

DPS Wailer 99 Tour1

Pris 9 000 kronor
Längder 168, 176, 184 cm
Mått 125-99-111 mm
Radie 16-19 m
Vikt 1 410 g

+ Ger lättåkt en ny innebörd

Fakta
Capskida i kolfiberkonstruktion med en kärna av lättaste balsaträ. Skidan har smala stålkanter. Den har tydlig taper fram och bak samt rocker i båda ändar med ett lågt spann emellan.

Omdöme
Det mest lättåkta skidpar som testpatrullen någonsin åkt på, du kan nästan sova och åka. Nu pratar vi lössnö, det är där de ska åkas. Hård snö ska bara undvikas, det som vi svenskar kallar hård pist har dessa skidbyggare bara sett på TV. Uppför är de en fest att ha med sig, varje steg går lätt.
Skulle du trots det lyckas gå så långt att du blivit trött gör det inget för utför behövs inget mer än intuition för att svänga. Det krävs ingen speciell kraft, fart eller teknik. De vänder på en femöring. De ska åkas med lätt techbindning och lätta pjäxor sedan är det bara att surfa utför och hinna med att njuta av utsikten.

”Det här är den mest lättvridna skida jag har åkt på. Ibland är det jättebra, ibland lite onödigt.” Elin

”De är nästan löjligt lättåkta och ska definitivt åkas på mjukt underlag.” Christian

Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Dynastar Mythic 87

Pris 7 500 kronor 
Längder 162, 170, 177 cm 
Mått 118-87-106 mm 
Radie 20 m 
Vikt 1 000 g

+ Åkprestandan per gram är helt överlägsen

Fakta
Sandwichskida med kärna av ultralätt trä och Divinycell. Ovan och under kärnan ligger kolfiberlager av C-ply-typ, plant flätade mattor, för att erhålla bästa styrka och elasticitet med lägsta vikt. Skidan har tiprocker samt taper.

Omdöme
Skidan är väl helt enkelt mystisk.
Det överraskar alla att en så liten och nätt skida kan gå att åka på. Och det med marginal. Den tål så otroligt mycket mer och teståkarna häpnas över att den klarar alla utmaningar den ställs inför.
Uppför känns det som att du har luft under fötterna och utför är den kvick, smidig men du kan också köra på ordentligt. Stabilitet och trygghet levereras det med. Det här är inga kompromisser utan bara alla rätt. Tål att bomba på med och tål tunga åkare. Bredden räcker väl för alla turer du kan göra i Skandinavien och de flesta i Alperna.
Ska åkas med lätta pjäxor och bindningar.

”Så lätt skida med så mycket tryck i. Jag är imponerad och helt såld.” Christer

”De är bra på alla underlag och alltid roliga att åka med. Perfekt alltså!” Josefin

Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Fischer Hannibal 100

Pris 7 000 kronor
Längder 170, 180, 190 cm
Mått 131-100-117 mm
Radie 23 m
Vikt 1 500 g

+ Pålitlig och funkar överallt

Fakta
Sandwichskida med en kärna av lätt trä och kolfibersträngar. Kärnan har urfrästa spår för att spara vikt och är titanalförstärkt. Skidan fasas av ut mot kanterna för att spara vikt. Den har en låg tiprocker.

Omdöme
Ett säkert kort att åka på överallt, de är pålitliga och trygga. Det känns som att Fischer har saker på gång med sin toppturssatsning.
Skidorna passar med sin allsidighet väldigt bra i Skandinaviska förhållanden med alla de sorters underlag vi åker på. De levererar i alla sammanhang utan att toppa på en enskild punkt. Saknar de något skulle det vara kvickheten.
Gillar du trygga skidor som du alltid kan lita på, veta vad du får och åka utan överraskningar är det här ett bra val för turande i Norden. De kommer också att behålla sitt lugn på många turer och en veckosemester i Alperna.

”Den är stabil i hög fart men jag upplever den också lite trög.” Elin

”Skidorna är lugna, stabila och utan obehagliga överraskningar.” Josefin

Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Foto: Jonas Kullman
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

K2 Coomba 104

Pris 6 500 kronor
Längder 170, 177, 184 cm
Mått 136-104-122 mm
Radie 23 m
Vikt 1 650 g

+ Stabila på alla underlag

Fakta
Semicapskida med mixad träkärna, i brätten och ändar övergår den till hel cap. Kärnan är förstärkt med ett kolfibernät. Skidan har en låg rocker med ett vanligt spann på mitten samt taper i tip och tail.

Omdöme
Hyllningsmodellen efter legendaren Doug Coombs firar nu 10-årsjubileum och har uppdaterats många gånger på vägen. Det är en rejäl skida som håller måttet för allt du vill kunna göra offpist på ett par lagg. Den har stabilitet och grepp som gör att den även funkar som allmountainskida. Du kan åka stort och hårt utanför pisterna men du kan också åka pist utan några bekymmer.
Det här är en sann endaskida som går till allt. Den passar kraftfulla åkare med pulver i benen bäst och klarar tunga åkare bra. Den är bäst lämpad för liftkombinerade turer. Skidan tål alla sorters skidor och pjäxor, kraftigare modeller rekommenderas.

”Allt jag gör sker med bibehållen fartstabilitet, den vill helst göra allting stort.” Christer

”Den går ju som tåget utför och passar korta turer för hårda åk.” Elin

Skidtest: 13 lätta topptursskidor

G3 Findr 94

Pris 7 000 kronor
Längder 167, 172, 177, 182 cm
Mått 126-94-113 mm
Radie 22 m
Vikt 1 490 g

+ Osänkbart surfig

Fakta
G3 står för Genuine Guide Gear. Skidan har fullång kolfiberförstärkt träkärna med en titanalplatta under bindningen. Den har en camberprofil med tiprocker. Sidoväggarna är av polyuretan för dämpning.

Omdöme
Det här är mittenmodellen i G3:s nya serie. Den har typisk nordamerikansk karaktär och är surfig och lättåkt i lössnö. Det känns som att den är byggd utan inblandning av ingenjörsformler och istället med känslosträvan. I puder går den med ett härligt flyt, även i riktigt mycket snö bär den som om den vore betydligt bredare. Skidan är också väldigt lättvriden. Du måste inte kanta hårt för att få sväng på skidorna.
Findr är inte speciellt lekfull och på hårda underlag blir topparna lite oroliga, de är konstruerade för att få flyta fram. Ihop med G3:s bindningar och stighudar får du ett mycket kompetent kit så ta hela rasket.

”Skidan levererar den amerikanska backcountry-drömmen om puderskidor.” Christer

Den flyter på bra i kallsnö och vårslask men annars lite livlös.” Elin

Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Foto: Jonas Kullman
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Rossignol Sky 7 HD

Pris 3 500 kronor
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Mått 17 mm
Radie 128-98-118 m
Vikt 1 800 g

+ Perfekta i puder

Fakta
Den har ultralätta toppar och ändar. Kärnan byggs i lågviktsträ som förstärks med en mixad matta av kolfiber, för låg vikt och styrka, samt basalt för stötdämpning och stabilitet. Den har tydlig rocker och taper i båda ändar.

Omdöme
En lättåkt lössnösurfare som svänger utan ansträngning. Du kan sladda runt eller lägga skärande svängar. Det är mycket sväng i skidan och när du carvar ligger skärningen på en kort sträcka av kanten. Den är relativt mjuk och känslan i lössnö är superb.
På hårt underlag kan topparna kännas ystra och med attack in i svängen känns det nästan som att du möter dig själv. För tunga åkare är det en nackdel, för andra blir det bara lätthanterat och det går verkligen att stå på även om du kör i mjuka eller lätta pjäxor.
För alla utom de tyngsta åkarna är detta en skida som funkar som en komplett allmountainskida och passar med en tyngre gåbindning.

”Den är följsammast i större svängar och går bra över ojämna underlag.” Josefin

”Puderskida som svänger massor. Den gör lössnöåkningen till en lätt match.” Christian

Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Foto: Jonas Kullman
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Salomon MTN Explore 88

Pris 5 500 kronor
Längder 161, 169, 177, 184 cm
Mått 125-88-111 mm @ 177 cm
Radie 18,1 m
Vikt 1 220 g @ 169 cm

+ Pigg i alla förhållanden

Fakta
Semisandwichskida som övergår till hel cap i toppar och ändar. Träkärnan är laminerad med lin och kolfiber. Taper i båda ändar. I topparna används bikakematerial för låg vikt. Skärning och profil för maximalt grepp under foten uppför och nedför.

Omdöme
En pigg skida som tål det mesta som kommer i dess väg. Den flyter överraskande bra för sina 88 millimeter i midjan och den klarar av återfrusen snö bättre än de flesta av sina konkurrenter. I positiv bemärkelse känns den ofta bredare än vad den är.
Den ger mycket respons men är också ganska krävande att åka på. I riktigt svår snö kan den behöva lite hjälp ut ur svängen. Uppförsgången är däremot inte krävande, profilen gör den mycket lättgådd. En oerhört allsidig skida för allt från korta turer på hemmaplan till en haute route i Alperna. Det finns även en 95:a som blev favorit i fjolårets test.

”Stabil och fin skida som är bra i alla fören, den ligger på min topp-3.” Josefin

”Ett självklart klart val om du turar mycket. Det här är Allround 2.0 och topp-3.” Christian

Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Foto: Jonas Kullman
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Scott Superguide 105

Pris 6 000 kronor
Längder 175, 183 cm
Mått 135-105-124 mm
Radie 23 m
Vikt 1 640 g

+ Bra när det är stökigt

Fakta
Sandwichskida med sidoväggar och en elliptisk fullång träkärna som är förstärkt med kolfiber och kevlar. Skidan har rocker i topparna och är förberedd för Scotts stighudssystem. Sidoskärningen är rakare på mitten.

Omdöme
Ett säkert alternativ för puderturare. Den har en bra kombination av geometri, profil och känsla. Den är lättåkt även när föret är riktigt dåligt vilket är en viktig egenskap om du ska göra längre turer i Alperna. Skidan ger lugna svar och bredden är aldrig störande utan bara en tillgång.
Den mår bäst av att åkas med en lite rejälare pjäxa och bindning. En freerider som är van vid Alperna kommer trivas på Superguide. Turar du för att surfa upp pudret före alla andra eller kanske dra på heli-touring är de mycket lämpliga verktyg. Vet du att du bara kommer att hålla dig på hemmaplan finns en smalare 95-modell som vi testade i fjol.

”Jäkligt rolig på stora åk och i stora berg även när föret inte är det bästa.” Christian

”Det här är ett säkert kort. Den är trygg och pålitlig i alla lägen.” Elin

Skidtest: 13 lätta topptursskidor
Foto: Jonas Kullman
Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Völkl V-Werks BMT 94

Pris 8 500 kronor
Längder 166, 176, 186 cm
Mått 122-94-112 mm
Radie 23,4 m
Vikt 1 450 g

+ Funkar alla dagar

Fakta
Fullrockerskida med flerlagers lätt träkärna som helt synligt är fullbred endast under foten för att minska svingvikten. Den är förstärkt med heltäckande kolfiberlager och har en aning taperskärning.

Omdöme
Testkategorins stabilaste skida. Den är verkligen något att lita på och du kan kötta på utan att fundera över vad du har under fötterna. För att få full utdelning kräver den en del jobb, att du åker aktivt och rör dig över skidorna, då är den svängig och rolig.
Kolfiberkänslan är där men den håller sig på rätt sida om gränsen mellan prestanda och kolfiberdöd. Den dämpar vibrationer väl och har ett så gott grepp och känsla för sväng att den funkar oväntat bra i en hård pist.
Även när det är väldigt dåligt före med återfrusen snö håller de måttet. Profilen med full rocker går tokstabilt, enda gången det är en nackdel är när du går uppför på hårt underlag.

”När jag kör återfrusen snö känns det som att den verkligen har vibrationsdämpare.” Josefin

Jag kan lita på den fullt ut och oavsett förutsättningar får jag tillbaka vad jag ger.” Elin

Skidtest: 13 lätta topptursskidor

Läs mer om årets bästa skidor i Åka Skidors Prylguide. Totalt har vi testat 98 skidor och snowboards i en mängd olika kategorier. 

Test: 4 lätta friåkningspjäxor


Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor


Skidtest: Nordica Santa Ana 93


Skidtest: Icelantic Nomad 115


Text: Sara Sandberg • 2017-03-15
PrylarSkidtestBlack CrowsBlack DiamondDPS SkisDynafitDynastarG3K2RossignolSalomonScottToppturVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen