Ingen har sagt att det alltid är en dans på puder att testa skidor. Foto: Emrik Jansson

Prylar

Skidtest 2020: De bästa skidorna för topptur

Testvinnarna från Åka Skidors stora skidtest i kategorin topptur: lätta friåkningsskidor som passar extra bra i kombination med techbindning och stighudar.

Text: Sara Sandberg • 2020-03-09 Uppdaterad 2021-12-07
Skidtest 2020: De bästa skidorna för topptur
Uppåt, uppåt, uppåt. Foto: Emrik Jansson

Här listar vi de tre testvinnarna från Åka Skidors stora skidtest inför säsongen 2019/2020 i kategorin Topptur. Lätta friåkningsskidor som passar extra bra i kombination med techbindning och stighudar. 

Hela testet hittar du i Åka Skidors Prylguide som finns i butik fram till mitten på januari, men också går att läsa online.

” Förväntningarna är höga och de överträffas. Den är rimligt lätt uppför men riktigt fartstabil och snabb utför.  
Black Diamond Helio Recon 95

Skidtest 2020: De bästa skidorna för topptur

Black Diamond Helio Recon 95

+ Bästa enda-skidan
Pris 5 800 kronor
Längder 163, 173, 183 cm
Mått 123-95-113 mm
Radie 19 m @ 173 cm
Vikt 1 550 g

Tip- och tailrockerskida i sandwichkonstruktion med en glasfiberförstärkt träkärna av poppel. Under bindningen ligger en titanalplatta. 

Helio Recon är en rekonstruktion av Route som redan då var jättebra. Förväntningarna är höga och de överträffas. Den är rimligt lätt uppför men riktigt fartstabil och snabb utför. Åker du aktivt och rör dig på skidan svarar den tillbaka i varje sväng, kort som lång. Den är livfull och kvick trots dess stabila karaktäroch alla aspekter på berget klaras med bravur. Det här är toppturs-allmountain deluxe. Skidan lämpar sig för avancerade åkare som kräver en stabil skida men också värdesätter låg vikt när de rör sig på fjället eller tar en chansresa med ett par skidor utan att veta vad som väntar. 

Vill du ha något lättare eller äger riktigt lätta pjäxor som ska matchas finns systerserien Helio med samma geometrier att välja.

”Den är ganska lätt men framför allt väldigt rolig att åka och studsa omkring på. Min testfavorit!” Daniel Schalander

”Den kräver rörelse från mig men jag får också ett väldigt bra svar då. Denna kan jag ha som enda skida.” Elin von Friedrichs

Skidtest 2020: De bästa skidorna för topptur
Hydén och von Friedrichs gör sig redo för att gå. Foto: Emrik Jansson

” Vad som presenteras är en skida med kapacitet som om den vägde ett kilo till. ” Faction Agent 2.0 

Skidtest 2020: De bästa skidorna för topptur

Faction Agent 2.0

+ Maxad kapacitet
Pris 7 300 kronor
Längder 155, 163, 171, 179, 187 cm
Mått 127-96-117 mm
Radie 20 m
Vikt 1 570 g

Semisandwichskida med sidoväggar under foten och cap i ändarna. Den har en lätt kärna av karubaträ som är förstärkt med kolfiberband och under bindningen ligger en titanalplatta. Skidan har även en sidoskärning som är rakare under foten än ute i ändarna. 

Vad som presenteras är en skida med kapacitet som om den vägde ett kilo till och lekfullheten är påtaglig. Agent 2.0 håller underlaget i ett järngrepp och är utifrån sin vikt otroligt stabil. Den rejäla känslan ihop med att vara kategorins lekfullaste skida gör att du kan studsa ut för åken utan tveksamheter. Skidan ger bra respons, är lika smidig i korta svängar som stora skärande och totalt sett överrumplades alla teståkare av dess prestanda. 

För att få leverera så allsidigt som den kan ska skidan monteras med en vridstyv bindning och slippa de lättaste pjäxorna. Då tål den här skidan allt och passar därmed många åkare, många berg och många underlag.

”Det är den mest kompromisslösa skida jag åkt sett till förhållandet mellan vikt och prestanda.” Tove Hydén

”Jag kan ösa hur mycket som helst. Skidan har ingen begränsning. Den är helt overklig.” Christian Kalmendal

Skidtest 2020: De bästa skidorna för topptur
Daniel Schalander får sin belöning. Foto: Emrik Jansson

” Det här är en ren topptursskida och är komplett som det. ” Scott Speedguide 89

Skidtest 2020: De bästa skidorna för topptur

Scott Speedguide 89

+ Snabb uppför, snabb utför
Pris 7 000 kronor
Längder 156, 163, 169, 176 cm
Mått 124-89-113 mm
Radie 19 m
Vikt 1 270 g

Tiprockerskida med en elliptisk paulowniakärna, förstärkt med kolfibersträngar åt tre olika håll samt Aramid. Här används också kork för dämpning, medan radien är en kombination av tre olika med den rakaste delen under foten. Allt detta skapar en skida som är lätt i dubbel bemärkelse – både i vikt och att manövrera den. 

Det här är en ren topptursskida och är komplett som det. Skärningen gör den bra i alla situationer på fjället och responsen i skidan ger pepp i svängarna och isgreppet imponerar stort. Den är relativt lugn men rolig för att den är så snabb i trängre utrymmen. Det gör både skog och smala rännor till åk att längta efter. Långa anmarscher äter den också upp i ett nafs. 

Speedguide 89 passar bäst för dedikerade toppturare med en ösig åkstil som söker sig längre ut bland fjäll, eller gör alpturer, där du vet att du kommer åka på olika fören och kanske en isig couloir. Skidan bör även åkas med lätta pjäxor och bindningar.

”Det här tycker jag riktigt mycket om. Den är stabil, svarar bra och är lätt. Jag litar på kantgreppet.” Tove Hydén

”Den är lätt både i vikt och att manövrera, samtidigt som den har ett bra bett. Den är på min topplista.” Elin von Friedrichs

Skidtest 2020: De bästa skidorna för topptur
Låg vikt är inte allt men hjälper helt klart till. Foto: Emrik Jansson

Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg


Skidtest: 13 lätta topptursskidor


Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020


Text: Sara Sandberg • 2020-03-09
PrylarSkidtestBlack DiamondFactionScottSkidorTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen