Edward Simu traskar mot Nordals topp. Ännu en gång.

Prylguide

Skidtest 22/23: Lätta topptursskidor med bra utförsegenskaper

Åka Skidor drog till Riksgränsen och testade 11 skidor för friåkare som mer än gärna går på topptur.

Text: Tobias Liljeroth Foto: Ebba Bernbro • 2023-01-16 Uppdaterad 2023-01-30Black Crows Camox Freebird

Mått 136-95-114 mm
Längder 157, 164, 171, 178, 183, 188 cm

Vikt 1 375 gram
Radie  17 m @ 178 cm
Pris 7 500 kronor

Freebird är Black Crows serie med skidor inriktade på topptur med både lägre vikt och egenskaper, som en plattare tail och lägre vikt, för att göra uppförsgången bättre. Den knallröda Camox är snudd på en modern skidklassiker med sin tydliga profil som syns på långt håll.

Camox blev direkt en väldigt uppskattad skida hos vår testpatrull. Det här är en lätt skida som är kvick och lättåkt men som också behåller stabiliteten i högre fart, något som kan härledas både till konstruktionen och den något bakåtdragna monteringspunkten. 

Teståkarna var imponerade av ett en så lätt skida kunde tillhandahålla såpass mycket åkglädje och kraft nedför.

Den är stabil och lekfull på samma gång och inger trygghet hos den som åker genom att den bjuder in till rolig åkning utan att ta över.

Kort sagt, Camox Freebird är en väldigt bra allroundskida för topptur i varierande förhållanden.


»Det här är en av de bästa skidor som jag åkt på.« Malva Björkman

+ Lätt uppför. Trygg och rolig utför.

— Inget för hårdare snö.

För vem Åkare som vill stå på både uppför och utför.

För vad Allroundturer i bra snö.


Ebba Olovsson. Säsongare från Umeå som nyligen upptäckt toppturandet och blivit frälst.

Black Diamond Helio Carbon 104

Mått 131-104-117 mm
Längder 166, 172, 178, 184 cm
Radie 23 m @ 184 cm

Vikt 1 600 gram
Pris 8 000 kronor

Black Diamonds Helio-serie har funnits i ett par år och blivit en favorit hos många topptursfantaster som värdesätter bra åkegenskaper. Något som kanske inte förvånar med tanke på märkets ursprung i Salt Lake City i amerikanska Utah, känt för att ha världens kanske bästa snö.

Ordet »surfig« dök upp relativt snabbt när Helion sattes på snö av våra testare, vilket inte är så konstigt med en låg rocker och 104 millimeter under foten. Den lever verkligen upp i mjuk och djup snö.  Helio är en lätt skida med riktigt roliga egenskaper nedför. Den bjuder in till lekfull åkning och håller emot även när åkaren trycker på lite. Den är lättsvängd och har bra respons tillsammans med en fin kombination av uppförs- och utförsegenskaper. 

Likt många av de andra modellerna här så tappar den lite stinget i högre fart och stökigare snö, vilket ofta har med låg vikt att göra och inte är något märkligt.»En trygg kamrat som inte hittar på några överraskningar, den gör det du vill.« August Byberg

+ Trygg. Bra flyt.

— Nervös i skare och hög fart.

För vem Den friåkande topptursfantasten.

För vad Puderturer.


Edward Simu och Wilma Palmklint blickar bort mot Norge på Nordals.

Blizzard Zero G 95

Mått 113-65-98 mm
Längder 157, 164, 171, 178, 185 cm
Radie 24 m @ 185 cm

Vikt 1 320 gram
Pris 7 500 kronor

Zero G är ett klassiskt begrepp när det kommer till topptur med skidor som varit med om det mesta från att ha åkts på 8 000-meterstoppar i Himalaya till åtskilliga höjdmil i berg bakom knuten. 

95:an mixar en lätt träkärna med förstärkningar i kolfiber vilket gör skidan både lätt och styv på samma gång. Den här uppdaterade varianten upplevdes av vår testpatrull som ett uns mer förlåtande och mer lättåkt än föregångaren, vilket inte är att betrakta som något negativt i det här sammanhanget. Däremot upplevde de lättare åkarna i testet att den blev lite för mycket att hantera, vilket kan ha berott på att vi testade den i 185 cm (vilket var bland de längre i testkategorin). Samma stabilitet upplevdes däremot positivt när snön blev något sämre eller hård, där den presterade i topp i kategorin med riktigt fina åkegenskaper. Men som sagt, Zero G 95 kräver lite input och styrka från åkaren för att komma till sin rätt. Eller att du går ner ett hack i längd för att få lite mer förlåtande egenskaper.»Stabil! Nästan roligare att åka på när snön frös på kvällen.« Edvard Simu

+ Stabila åkegenskaper.

— Ingen lekskida.

För vem Tekniskt goda åkare.

För vad Topptur i mixade förhållanden.Dynafit Free 97

Mått 126-97-116 mm
Längder 171, 177, 184 cm
Radie 19 m @ 177 cm

Vikt 1 460 gram
Pris 7 000 kronor

Dynafit är ett av få skidmärken i världen som satsat nästan uteslutande på utrustning för topptur, där Free är deras mest åkfokuserade skida.

Både 108:an och 98:an har varit favoriter hos många förut, och den nya 97:an (som har ersatt 98:an) är inget undantag. 

Free 97 är en både lättåkt och kvick skida som bjuder in till lekfull åkning när förhållandena är de rätta. Vilket i det här fallet betyder mjukare snö, där ger den ett bättre flyt än vad vi hade förväntat oss av en skida med det här midjemåttet.

När snön är lite hårdare framåt kvällen eller på isigare underlag dyker en del vibrationer upp och kraschar partyt något. Så fort snön blir mjuk igen så skiner Free 97 upp och blir sitt sanna jag än en gång.

Det här är en skida som passar för ett brett spektrum av toppturer på grund av sin mix av låg vikt och bra åkegenskaper. Men den vill gärna att du är aktiv på vägen ner för att ni ska ha som roligast tillsammans.


»En kvick skida som bjuder in till lekfull åkning med bra flyt.« Ebba Olovsson

+ Livlig åkkänsla.

— Prestanda i hård snö.

För vem Lätta och aktiva åkare.

För vad Det mesta i mjukare snö

Edward Simu njuter av midnattssolens land.


Dynastar M-Tour 90

Mått  120-90-110 mm
Längder 157, 167, 177, 185 cm
Radie 18 m @ 177 cm

Vikt 1 350 gram
Pris
6 500 kronor

Dynastar håller till i Sallanches utanför Chamonix och har med det kontinentala Europas största berg att testa sina skidor i, rakt utanför fabriksdörren. 

Fransmännens nya M-Tour 90 är den smalaste skidan i testet. Det är även den enda skidan i kategorin som inte har en full träkärna, här har PU-plast mixats med den superlätta träsorten paulownia, vilket enligt Dynastar ska ge en väldigt lätt skida som ska kännas jämn och stabil på alla underlag. 

Och en lätt skida är det, utan tvekan. Teståkarna upplevde den som ett perfekt alternativ för längre turer i Alperna eller på senvåren i Skandinavien då snöförhållandena ofta är släta och man behöver gå lite längre till sina åk då den är smidig som få uppför. Och om du behöver göra hoppsvängar utför en brant ränna har du ditt vapen här.

Däremot märks den smala bredden i bristande skare då den flyter sämre och blir något svårsvängd. Den är som mest hemma i crusingsvängar i mjuk snö, vilket definitivt inte är det sämsta.»Känns väldigt smidiga i mjukare fören och när man går uppför.« Ebba Olovsson

+ Lätt men stabil.

— Dålig bärighet.

För vem Långturaren med lätt utrustning i övrigt.

För vad Långa turer i komplex terräng.


Vinden tilltalar på Vassi. Bara att borra ner huvudet för Edward Simu.

Extrem Fusion 95 Carbon Ultra

Mått 128-95-116 mm
Längder 158, 165, 172, 179, 186 cm
Radie 18 m @ 179 cm

Vikt 1 370 gram
Pris 8 999 kronor

Fusion 95 Carbon Ultra är en lättad version av allroundskidan Fusion 95 Carbon, men med en ännu lättare konstruktion. Något som skapat en lätt skida som har samma form som en »åkskida«, en intressant kombination på pappret.

Den låga vikten och formen imponerade på våra teståkare på vägen uppför berget. Samtidigt gör den lätta och mjuka konstruktionen att den har lite att önska på vägen ned igen då den har lätt att bli lite orolig och nervös – förutom i riktigt fina snöförhållanden. Testarna upplevde att de hade lite svårt att pusha skidan som de ville och fick åka lite mer försiktigt än de kanske hade önskat. I lägre farter och i mindre uppkörd snö fungerade den däremot fint och gav en behaglig åkning.

På grund av vikten är det här en skida som kanske främst är hemma på längre turer där man håller ner farten något och låg vikt uppför är av högre prioritet. Se bara till att matcha den med ett par lätta pjäxor…»Den briljerar uppför, lätt att göra lappkast på normalt sett svåra ställen.« Edvard Simu

+ Låg vikt.

— Något orolig i fart.

För vem Någon som vill ha superlätt och väldigt livligt.

För vad Längre turer, gärna i bra snö.Faction La Machine Mega

Mått 132-109-124 mm
Längder 172, 178, 184 cm
Radie 21 m @ 184 cm

Vikt 1 610 gram
Pris 8 795 kronor

Factions nya serie La Machine är något så ovanligt som lätta skidor med full rocker och en surfig skärning. De är utvecklade med mjuk snö i åtanke och det är där de levererar som mest.

Teståkarna var imponerade över hur en såpass lekfull skida med så mycket rocker kan vara så stabil, vilket gjorde den till en testfavorit hos flera av dem. 

Samtidigt upplevs La Machine som lättåkt trots sin storlek och sitt relativt styva flex. Den svänger snabbt om man vill i mjuk snö, samtidigt som den också trivs i långa surfsvängar i högre farter.

Finns det ingen nackdel? Jodå, den kan bli något orolig på is och hårdare underlag.

Det här är en modern topptursskida (om uttrycket tillåts) som går att använda både inom liftområdets gränser och på längre turer.

Men visst, bredden och formen på den gör att den helst rör sig på berg där snön är mjuk, oavsett om det handlar om puder eller vårslask.»Roligaste skidan utför i testet. Kan man kalla den för free rando?.« Ebba Bernbro

+ Stabila åkegenskaper. Lekfull.

— Orolig på hård snö.

För vem Friåkande toppturare.

För vad Turer i bra snö, både nära och långt bort.


Uppväxt med skidsemestrar i skandinaviska fjällen och har säsonger i Kanada och Riksgränsen i bagaget.

G3 Seekr 110

Mått 139-110-127 mm
Längder 172, 180, 188 cm
Radie 19,9 m @ 180 cm

Vikt 1 550 gram
Pris 7 500 kronor

G3 (Genuine Guide Gear) kommer från Kanada och inte överraskande är deras skidor inriktade på turer i mjuk snö.

Seekr har dessutom inbyggda magneter som gör att man kan sätta ihop skidorna även om man inte har bromsar på bindningarna, något som faktiskt kan vara smart i vissa lägen.

Seekr 110 är en, för kategorin, stor och kraftig skida som levererar ett tryggt lugn utan vibrationer i mjuk snö och höga hastigheter.

Det här är en mångsidig modell som funkar riktigt bra till det mesta även om våra teståkare upplevde att den blir lite väl osäker i hårdare snö, vilket mest troligt har med bredden att göra. Den trivs helt enkelt bäst i de kanadensiska snöförhållanden den är utvecklad i, eller när vårsnön övergår till skön slush. Storleken gör även att den inte gör bort sig en sväng inom skidområdets gränser mellan varven.

G3 Seekr 110 är en skida för erfarna topptursåkare som vet vad de vill ha och inte vill kompromissa på utförsegenskaperna.»Mångsidig och lekfull. Passar för hela berget men med mest fokus på topptur.« Edvard Simu

+ Stabilitet. Flyt i mjuk snö.

— Fladdrig på hård snö.

För vem Kraftfulla åkare som turar i mjuk snö.

För vad Pudertoppturer och våråkning.

Parkåkare från Tärnaby och nu är det offpist och toppturande som gäller.


Line Vision 98

Mått 131-98-119 mm
Längder 172, 179, 186 cm
Radie 18 m @ 179 cm

Vikt 1 515 gram
Pris 6 500 gram

Lines omåttligt populära topptursskida Vision 98 är en lätt och lekfull allmountainmodell med ett uns av uppböjd tail, något som skvallrar om märkets fokus i stort. Det här är helt enkelt friåkarens topptursskida där fokus ligger på att verkligen ha kul efter att du tagit dig till toppen av ett fint skidåk. 

Vision är förlåtande i de flesta fören, och teståkarna prisade den högt i både slask och nysnö. Även i pisten funkar den helt okej, så länge det inte är isigt. Generellt är den otroligt lättåkt och går att styra nästan på autopilot. Hopp och lek är inga som helst problem, den gör det du vill och gör det bra. Skidan har däremot en tydlig övre gräns för hur mycket det klarar av att bli pushad. Där har vi nackdelen med låg vikt, men är du under den gränsen så är det superkul mest hela tiden.

Vision 98 kan lika gärna köras inom skidområdets gränser i kombination med en hybridbindning om man så vill, så mångsidig är den»En väldigt fin skida för åkare som gillar hopp och lek på toppturen.« Malva Björkman

+ Lättsvängd och lekfull.

— Inte superstabil.

För vem Lätta, lekfulla friåkare på tur.

För vad Hopp, skoj och puderflyt.

Testpatrullen gnuggar på i Bananen på Nordals.


Rossignol Escaper 97

Mått 126-97-117 mm
Längder 161, 169, 177, 185 cm
Radie 17 m @ 177 cm
Vikt 1 300 gram
Pris 8 000 kronor

Escaper är Rossignols skidserie som är inriktad på att ta sig bort från skidområdet och uppleva bergen från en annan sida. Fokus ligger på lätta konstruktioner med något lägre tail för att passa bra med stighudar och vara smidig vid kickturns.

Och Escaper 97 blev en överraskning för flera av teståkarna (om det nu kommer som en överraskning att Rossignol kan bygga bra skidor).

Här har vi en otroligt kompetent skida som kombinerar lätt vikt och smidiga uppförsegenskaper med både trygghet, stabilitet och glädje på vägen ned i de flesta fören.

Den bjuder in till att släppa på lite även om det är brant och det klarar den av med bravur, precis som med lite mer teknisk terräng.

Escaper är helt enkelt en topptursskida som inte kompromissar med varken uppför- eller utförsegenskaperna, något som faktiskt är lite unikt även i dagens mångfacetterade skidutbud. Favorit hos flera av teståkarna.»Kompromisslös! Den här skidan hade jag velat tura på mer.« Ebba Bernbro

+ Lätt och stabil. Allround.

— Inte mycket.

För vem Toppturare som inte vill kompromissa.

För vad Alla typer av turer.
Salomon MTN 96 Carbon

Mått 129-95-115 mm
Längder 166, 182, 174, 188 cm
Radie 18 m @ 174 cm
Vikt 1 390 gram
Pris 7 500 gram

Salomon har haft några framgångsrika år på slutet med sin friåkningsserie QST. MTN är deras omdesignade serie för topptur där MTN 96 Carbon är ett av flaggskeppen. Och som namnet antyder har man byggt in kolfiber under huven för att ge stabilitet och kraft, till en låg vikt.

Det här är en riktigt lätt skida för topptursfantaster som vill gå långt och åka ned i jämn snö. Teståkarna var rörande överens om att detta är en lättåkt och kvick skida som de flesta åkare kan hitta hem på, men som blir lite orolig när det är stökigt eller hårt. Återigen, låg vikt och mjukt flex har sina tydliga nackdelar – vilket är svårt att komma runt.

I rätt sorts före, det vill säga åt det mjukare hållet, levererar den riktigt fina carvingsvängar och en dos pigg lekfullhet. På mjukt underlag svarar den fint när man trycker på och är både förlåtande och lättsvängd.

MTN 96 Carbon är en friåkande topptursmaskin som bäst paras med ett par lätta pjäxor för att få rätt balans på helheten.»En relativt mjuk skida som känns lätt, smidig och lekfull.« Ebba Olovsson

+ Lätt och snabbsvängd.

— Sämre på hårt underlag.

För vem Allroundsugna turåkare.

För vad Allt från nära liftarna till långt bort.


Läs mer från Åka Skidors skidtest 22/23

Skidtest 22/23: Pistskidor för sugande g-krafterText: Tobias Liljeroth Foto: Ebba Bernbro • 2023-01-16
ArtiklarSkidtestBlack CrowsBlack DiamondBlizzardBlizzard Zero G 95DynafitDynafit Free 97DynastarExtremFactionG3LättviktLineRiksgränsenRossignolSalomonSkidtestSkidtest 22/23SverigeTobias LiljerothTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top