Tänndalens fina pister la en perfekt grund för skidtestet. Foto: Emrik Jansson

Skidtest

Skidtest 22/23: Pistskidor för sugande g-krafter

Åka Skidor drog till Tänndalen och testade tio modeller som levererar oklanderlig prestanda på pistat underlag.

Text: Mikaela Westring • 2023-01-10 Uppdaterad 2023-01-30

Testarena: Tänndalen

Tänndalen är den lilla skidorten i Funäsfjällen som gör det mesta och det bästa av det man har att arbeta med.

Här varvas en genuin fjällkänsla och en avslappnad atmosfär med några av den svenska fjällens finaste piståkning, oavsett om du är en junior som precis lärt dig åka skidor eller är en erfaren carvingexpert – perfekt för skidfamiljen med andra ord.

Som bonus finns Hamra Syd på andra sidan landsvägen, Sveriges första skidområde som fokuserar enbart på topptur.

Här är terrängen lavinsäkrad och uppförslederna uppmärkta men du hittar varken en lift eller pister. Ett unikt område som visar på den uppfinningsrikedom och passion som finns här i trakten.

Det kändes nästan synd att förstöra den perfekt preppade manchestern. Men bara nästan. Foto: Emrik Jansson

Vi åkte till Tänndalen i april och trots att temperaturen närmade sig tvåsiffrigt på eftermiddagarna kunde vi njuta av fint manchesterföre på förmiddagarna ihop med lite mer uppkörd snö på eftermiddagarna. Med andra ord, den typ av förhållanden som man ofta möts av på en skidort.

Dagarna i Tänndalen gav mersmak och vi kommer mer än gärna tillbaka till Funäsfjällen många gånger framöver.

Peppad testpatrull utanför Hamra Sportshop. Foto: Emrik Jansson



Testfavoriter i Tänndalen

Åk Morgonmanchester

Lunch Buskvallen Inn

Fika White on the Hill

Middag Ski Lodge Kök & Bar

Boende Skilodge Tänndalen

Skidbutik Hamra Sportshop

tanndalen.com


Extrem Project 83

Mått 121-83-111 mm
Längder 162, 169, 176, 183 cm
Radie 15 m @ 176 cm
Pris 7 799 kronor

Om du föredrar att kunna åka överallt och ha kul men kan tänka dig tumma på prestandan i pisten så har du en bra kandidat här! Du kommer glida ner med stil men är du som sagt ute efter att köra hårt och vill ha en rejäl pistskida är inte det här skidan för dig. 

Om du däremot vill ha en skida som passar i alla underlag och fören och som bjuder in till lekfullhet, då är det här din skida. Den vill helst få leka runt i uppkörd pist, bjuda in dig till skogsslingor eller få dig att dra en 360 för att imponera på kidsen. På samma sätt som vi svenskar älskar vår vårskidåkning så älskar denna skida samma sak, att få cruisa ner för en slushig pist är något den gör allra bäst. Men den skippar helst de där stenhårda pisten, då uppmuntrar den snarare till en god kaffe eller att leta sig ut i skogen.

»Bra i många olika snöförhållanden. En förlåtande skida som ger en skön mjuk känsla.« Mikaela Westring

+ Passar till allt.

— Inte klassetta i någon gren.

För vem För den som vill se cool ut i pisten och sticka utanför när nysnön lockar.

För vad Pisten, skogen, små hopp och slushåkning.

Elan Amphibio 18 Ti2

Mått 121-73-104 mm
Längder 160, 166, 172, 178 cm
Radie 15,7 m @ 172 cm
Pris 8 999 kronor

Är du ganska ny i carvingvärlden? Men sugen på att börja jobba på tekniken och hitta det där skäret som alla pratar om? Elan Amphibio 18 Ti2 är skidan för dig. En välbyggd skida som är riktigt bra för den som vill utvecklas men inte har hittat tekniken fullt ut än. Åkaren som är mer hemma med tekniken kan uppleva skidan som aningen ostabil i högre hastigheter och att den inte ger det gensvar man önskar. 

Här har den mindre erfarna åkaren, som vill börja hitta vinklarna för att få till en riktigt grym höftkantning, verkligen sin skida. Du vill få hitta dina sköna svängar utan att behöva gå till gymmet med fokus på bensstyrka för att orka böja dina skidor. 

Du kan hänga med barnen eller polarna men du är inte ute efter att utmana om vem som är snabbast ner till after skin, du vill hellre utmana i vem som kan dra det skönaste åket.

»Allround, lätta, för att vara en lång skida kändes den smidig att köra på.« Simon Johansson

+ Mycket sväng med liten insats.

— Upplevs fladdrig vid högre hastigheter.

För vem För skidåkaren som åker ett par veckor om året eller just har börjat med carving.

För vad För de mjukare backarna där teknik trumfar fart.

Patrullen tar ännu ett varv i pisten 4 motion hill. Foto: Emrik Jansson
Foto: Emrik Jansson

Fischer RC4 Worldcup CT

Mått 113-65-98 mm
Längder 65, 170, 175, 180, 185 cm
Radie 15,5 m @ 175 cm
Pris 13 000 kronor

Vill du inte behöva bekymra dig om det är hårt, mjukt eller is i backen utan bara kunna dra på med fullt ös och veta att skidorna sitter? Välkommen att bjuda upp Fischers RC4 CT till dans. En riktigt välbyggd skida där du kommer väldigt nära en världscupskida i prestanda. Stabil i stora skärande svängar men förvånansvärt lätt att få till härlig kortsväng med. Skidan svarar direkt och klarar av att utmanas med hårt tryck.

Så vill du ut och dra på, både när det gäller fart och svängar, skulle vi rekommendera RC4 CT. Men den är för pisksmisk och den hoppar gärna över offpistsvängarna du börjar sukta efter när det börjar dumpa. I de lägena får du ut mer av en mindre nischad skida. Du skulle ju inte ta din porsche på en skumpig grusväg, då finns det roligare alternativ. Men denna var en favorit hos alla testare när det kom till att dra på i pisten.

»En av mina favoriter! Så lätta att variera storlek på sväng.« .« Clara Sjölund

+ Otroligt fartstabil.

— Tung och tappar lekfullheten 

För vem Åkaren som vill spänna fast sig för en rejäl åktur. Och orkar spänna musklerna.

För vad Pisten, gärna stenhård så skidorna får visa upp sig

Atomic Redster X9S Revoshock S 

Mått 114-65-99 mm
Längder 175, 183 cm
Radie 15,2 m @ 175 cm
Pris 11 000 kronor med X12 GW

Vill du ut de dagarna när manchestern ligger där och väntar men du kanske inte är den som är först ut de dagarna då det är stenhårt i backen? Här har du skidan för som ger sköna svängar i den lite mjukare pisten. 

Redster X9 ger dig mjuka bågar och passar dig om du inte vill ha en allt för styv skida. Du är inte ute efter att dundra på i de allra högsta farterna utan du söker en skida som ger dig ett härligt skär och den passar väldigt bra för dig som är en van skidåkare men som fortfarande jobbar på att finslipa din teknik. Den fungerar lika bra för de där kortare svängarna som när du börjar bli lite trött i benen och vill få cruisa ner och dra ut svängarna en storlek större. Den vill helst få köra i en inte allt för stökig terräng så att ta den utanför pisten är inte att rekommendera. Men om letar en skida som gör sitt jobb i pisten så har du din skida.

»Lättsvängd och den kräver inte mer än en knävinkel för att svänga.« Clara Sjölund

+ Svängen kommer utan ansträngning.

— Avsaknaden av fartstabilitet.

För vem För skidåkaren som väljer sväng framför hög fart.

För vad Mjuka backar som ger utrymme för njutning.

Mikaela med Atomic under fötterna och Clara med Salomon. Foto: Emrik Jansson

Kästle MX 75

Mått 124-75-103 mm
Längder 151,158, 165, 172, 179 cm
Radie 15,4 m @ 172 cm
Pris 10 349 kronor

Här är en skida som bjuder upp till utveckling för dig som är helt ny till det här med skärande sväng. Du kanske har insett att skidåkning är hur kul som helst och ser fram emot att ta någon lektion (eller muta någon kompis du spanat in som har tekniken) för att få utvecklas och ta dig bort från sladdsvängarna.

Den här skidan är lättsvängd, mjuk och därav desto bättre i korta svängar. Vid större svängar finns det en tendens att den är lite fladdrig, om du är van att dra på lite mer när du åker. Men för dig som är ny inom området kommer du uppleva den som stabil. Man känner verkligen att det är en välbyggd skida och den ger det man förväntar sig: Runda och sköna svängar utan att du behöver utmana den.

Det här är inte skidan för dig som är en mer erfaren åkare och som söker en skida att dra på med. Men för dig som vill utvecklas, här har du något som kommer göra resan mycket roligare!

»Svänger lätt, har en lite lekfull känsla.« Clara Sjölund

+ Kommer in i sväng lätt och älskar sin kortsväng.

— Blir tyvärr inte så stabil i högre hastigheter.

För vem Mindre erfarna åkare som vill utvecklas på en välgjord skida.

För vad För skärande svängar i alla slags pister.

K2 Disruption Ti2

Mått 125-76-109 mm
Längder 182, 175, 168, 161 cm
Radie 16 m @ 175 cm
Pris 11 500 kronor med RX 13 GW

De går som tåget! Så är verkligen känslan när du fått upp farten och ställer upp Disruption Ti2 på kant, du är tåget och svängarna är rälsen som bara flyter nerför backen. Redan när du skejtar iväg så får du en uppfattning om att denna skida gillar fart och kräver sin skidåkare.

Det är en tung skida med en hel del metall. För att ha roligt på denna modell bör du ha tekniken och musklerna, eftersom det krävs att man jobbar igenom den.

Med skidans tyngd så kommer stabiliteten men också att den gräver ner sig när de blir mjukt/uppåkt. Här är nypreparerad manchester och stenhårda pister favoritunderlaget, när våren kommer kan Disruption Ti2 få vila. Men för dig som vill ha en utmaning, gillar fart och att dra på med stora svängar, då kommer du ha fått en ny bästa kompis.

»Här krävs det fart, utmärkt teknik och muskler.« Mikaela Westring

+ Otroligt fartstabil.

— Tung och tappar lekfullheten
till förmån för fartstabiliteten.

För vem Någon som vill åka lätt och fort.

För vad Svängar på skär.

Foto: Emrik Jansson

Rossignol Hero Elite MT TI

Mått 124-74-109 mm
Längder 159, 167, 175, 183 cm
Radie 15 m @ 175 cm
Pris 8 800 kronor

Lekfull och spänstig! Kanske inte den styvaste i gänget men helt klart den svängigare. Skidan känns inte som sina 175 cm i och med hur den svänger.

Den är inte så tung och kanske är det och faktumet att det är karbon i skidan som ger den både sin fördel och nackdel. Fördelen är som sagt hur kvick den är men nackdelen blir att den inte är riktigt lika rolig i högre hastigheter, då uppfattar vi den lite ostabil. Men med sagt, det är inte tråkigt att köra större svängar med, det är bara inte vad skidan gör bäst.

Vill du ge benen en utmaning och se hur många svängar du kan få in på ett åk? Eller fixa att åka i en riktig slalombana? Säg hej till Rossignol Hero E15 Elite MT. Det går fortare att svänga än säga hela namnet på skidan, vi lovar. 

»Det är nästan jobbigt att kunna svänga så mycket på ett åk.« Clara Sjölund

+ Gensvaret och lekfullheten som genomsyrar skidan.

— Inte den fartstabilaste.

För vem För dig som älskar att få pumpa redigt många svängar per åk.

För vad Slalombanan du fortfarande suktar efter att stoltsera i (eller bara goa backar).

Foto: Emrik Jansson
Foto: Emrik Jansson

Head e-Race Pro

Mått 121-68-102 mm
Längder 160, 165, 170, 175, 180 cm
Radie 14,4 m @ 170 cm
Pris 9 199 kronor

Gillar du när det är lekfullt? Gillar du när det är lätt att få upp skidan på kant? Här har du en poppig skida som ändå gillar att åka fort.

För att ha ett sådant gensvar för kortare svängar är den ändå förvånansvärt stabil i högre farter. Även om vi tycker den gör sig allra bäst i de korta svängarna så njuter vi även när vi låter skidan hitta de större skärande svängarna, inget att klaga på här inte.

Tänk dig att du kommer nedför backen och att du med lätthet kryssar mellan alla sportlovsåkare som får bli som slalomkäppar. Ingen utmaning alls med denna skida. Eller när det är våråkning och pucklarna, som du vet formas allt mer efter dagen, bara blir en rolig utmaning att fara runt. Då har du en perfekt lekkompis i denna skida.

»Fartstabil och lättsvängd, här kan man köra stort som smått.« Simon Johansson

+ Lättsvängd, lekfull och fartstabil.

— När de blir riktigt stora skärande svängar tappar den viss fartstabilitet.

För vem Skidåkaren som håller sig i pisten och är teknisk kunnig.

För vad Snabba svängar i hårt som mjukt underlag.

Salomon S/Race GS 12

Mått 115-69-96 mm
Längder 170, 175, 180 cm
Radie 19 m @ 180 cm
Pris 10 200 kronor med X12

Gillar du att ligga på skär? Gillar du att veta att skidan du åker på har ett fantastiskt isgrepp? Gillar du känna fartvinden i ansiktet? Salomon S/Race GS12 är svaret på alla de frågorna.

Den här skidan ligger stabilt på marken men har ändå en spänst i sig. Den kräver att du kan din teknik men om du har den, eller ser det som en utmaning att utvecklas dit, då kommer du kunna få uttrycka många glädjetjut under ditt åk nedför backen. Skidan gör sig bäst i större svängar men om du ser till att nyttja dina färdigheter och lägger på belastningen så kommer du få känna på härliga kortsvängar också.

Tänk dig en kylig vintermorgon när du vet att snön är kall och det är nypistat i backen, med de här skidorna kommer du nog både ha roligast och ha stor chans att vara snabbast ner.

»Styv och stabil i hög fart, ändå inga problem att svänga.« Simon Johansson

+ Stabil och lekfull skida som älskar sin carving.

— Utan teknik eller tyngd hos dig som åkare kan den upplevas tråkig då den kräver sitt.

För vem Åkaren som gillar att köra fort och slänga på stora skärande svängar.

För vad Branta backar där farten kan få magen att kittlas.

Foto: Emrik Jansson

Völkl Deacon 76

Mått 122-76-103 mm
Längder 171, 176, 181 cm
Radie 18,3 m @ 176 cm
Pris 9 999 kronor

Vill du vara spänstig som en katt? Den här skidan kan svänga och när den svänger så svänger den rejält. Dock så kräver den att du har tekniken, eller annars tyngden för det.

Den här skidan har en vridstyvhet och ett härligt gensvar, den gör dig smidig som en katt nedför pisten. För vare sig om du vill åka fort, dra på stora svängar eller hittar på någon isfläck, Völkl Deacon 76 har nio liv. Den ger dig möjligheten att trycka på när du vill men också att växla om till små spänstiga skutt om du känner för det.

Den är förvånansvärt stabil utifrån hur svängig den är. Dock så rekommenderar vi inte den här skidan till dig som både har tekniken och väger mer än 100 pannor, då kan du uppleva att spänsten tar slut. Men för oss andra; hopp och lek.

»Måste jag verkligen byta skida?« Mikaela Westring

+ Stabil, lättsvängd och klarar av hårt tryck.

— Spänsten räcker inte riktigt tillför de tyngre åkarna.

För vem Den som inte vill välja, eller ja så länge du inte ska ut i offpisten.

För vad Brant, svängigt, hårt eller mjukt. Kör, bara kör.


Text: Mikaela Westring • 2023-01-10
PrylarSkidtestÅka SkidorAtomicCarvingDisruptionElanExtremFischerFunäsdalenFunäsfjällenHeadK2KästlePistPiståkningRedsterRossignolSalomonSkidtestSkidtest 22/23SverigeTänndalenVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top