Vårda skinnhandskarna. Foto: Kevin T McHugh

Verksta'n

Ta hand om dina skidhandskar

Så här tar du hand om dina favorithandskar på rätt sätt och håller dem vid liv extra länge.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-08 Uppdaterad 2021-11-18

Skinn och läder är fantastiska naturmaterial som har använts till handskar i århundraden tack vare sina skyddande och isolerande egenskaper. Däremot är de ena känsliga jäklar som kan göra din skiddag riktigt miserabel om du inte skött dem väl. Att hålla handskarna rena, torka på rätt sätt och smörja in med lämpligt fett förlänger lädrets livslängd, smidighet och dess vattenavvisande egenskaper.

Handskar ska lufttorkas och hållas borta från direkta värmekällor som element, brasa och sol eftersom det torkar ut lädret och gör det stelt och ömtåligt.

Vett, etikett och vård av skinnhandskar
Foto: Kevin T McHugh

Handskfettet appliceras förslagsvis med putsduk eller dylikt på en aning fuktiga handskar för bästa resultat. Gnid in tills lädret är mättat och lämna över natten så det får en chans att absorberas ordentligt. En alternativ teknik med lite slarvigare resultat är att ta på sig båda handskarna och massera ut fettet med handtvättande rörelser. Ljust läder kan mörkna något vid infettning och kom ihåg att färgat läder kan färga av sig på andra textiler när det är blött.

Vett, etikett och vård av skinnhandskar
Steg 1. Foto: Kevin T McHugh

Det här behöver du

Handskar

Gärna innan de skrumpnat bort helt och hållet och fortfarande är i någorlunda räddningsbart skick.

Fett

Hestra skickar i regel med en liten förpackning med handskfett. Annars finns Nikwax eller klassikern Sno-Seal.

Duk eller trasa

Som inte absorberar för mycket av fettet du vill ha på handsken.

Välkyld dryck

Inte obligatoriskt men hjälper för motivationen.

Telefon med sociala media-appar

För att visa omvärlden dina handskars spasession.

Kristips!

Har du inget handskfett hemma? Kör med lite kokosolja eller liknande från skafferiet.

Vett, etikett och vård av skinnhandskar
Steg 2. Foto: Kevin T McHugh

Så här gör du

1. Plocka fram allt du behöver. Placera symetriskt på fint underlag och se till att ljussättningen är perfekt. Ta nu en bild och visa världen hur duktig du är som sköter om dina handskar ordentligt.

2. Gröp ur en ordentlig klutt fett på din duk eller trasa. Handskarna kan med fördel vara en aning fuktiga vid behandlingens start.

3. Ta på dig ena handsken och smeta nu ut ovan nämnda klutt så det täcker allt skinn. Massera in ordentligt och se till så du inte missar några skrymslen, vrår eller fingrar.

Vett, etikett och vård av skinnhandskar
Steg 3. Foto: Kevin T McHugh

4. Upprepa steg tre igen och smörj på tills lädret är mättat.

5. Alternativet för latmasken som ger ett resultat med aningen mindre finess är att dra på sig båda handskarna och smörja in handksarna genom handtvättsliknande rörelser.

6. Ta en bild eller två så ingen på de sociala nätverken tror att du fejkat din meditativa insmorningssession. Låt därefter handskarna torka över natten och torka vid behov bort överflödigt fett dagen efter.

7. Njut av torra hanskar och glada händer.

8. Upprepa ungefär tre gånger mer än du tror att du behöver under en säsong.


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-08
VerkstanHandskarVerkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen