Max Neuriesser carvar bättre än farsan. Foto: Emrik Jansson

Skidtest

Skidtest 21/22: pistskidor för hård carving

Gillar du råcarving, sugande g-krafter, ordentligt med bett och full gas i preparerade pister är det här skidorna för dig.

Text: Åka Skidor • 2022-01-05 Uppdaterad 2022-01-09

Atomic Redster G9

Mått 111,5-68-97,5 mm
Längder 167, 172, 177, 182 cm
Radie 19 m @ 182 cm
Pris 10 000 kronor med Atomic X12

En avancerad skida som är exakt lika snabb och stabil som den ser ut. Men inte bara det. Här har produktutvecklarna lyckats få en mängd toppegenskaper att samsas i en och samma skida. Oavsett om du hyrt en egen pist för en hel dag och ska ut och råcarva tills du stupar eller om du vill köra aggressiva kortsvängar i åttor runt förvånade danskar, så kommer den här skidan att leverera. Lutningen kan gå från 15 till 45 grader utan att den här skidan har några invändningar som helst.

Vill man få max ut ur denna skida ska man själv ligga i det övre spannet av skidåkare och kanske till och med klassas som en äkta pisträv. Gör du det så är det bara att gratulera till en skida som är sammetslen och kantig på samma gång, hur det nu ens är möjligt att sätta ihop.

»Svinrolig, responsiv, poppig och samtidigt följsam skida som sitter som en smäck under foten.« Gabriella Edebo

För vem Den som vill känna sig som Marcel Hirscher för en dag.

För vad Ruskigt kul storslalomåkning på en skida i toppklass.

Atomic Redster S9

Mått 118-68-104 mm
Längder 155, 160, 165, 170 cm
Radie 12,5 m @ 165 cm
Pris 10 000 kronor med Atomic X12

Samma gedigna hantverk som storasyskonet G9. Något enklare att styra och det går att puttra runt i lagom fart men då kastar man bort mängder av potentiellt kul. Radien är kort och skidan är inte lika hård och oförlåtande som andra slalomskidor i toppsegmentet vilket gör den till ett alternativ för såväl den avancerade åkaren som experten men faktiskt även för den medelgode åkaren som vill lära sig korta skärande svängar. Det är också vid korta skärande svängar som den här skidan gör sig allra, allra bäst och åkningen blir som roligast.

Skidan ger en skön blandning av utmanande och lättåkt men blir något orolig i högre fart och större svängar. Men är du en åkare som söker en rappare skida med kortare radie som bjuder upp till fin carvingdans så kommer du definitivt inte att bli besviken.

»Fin och följsam även i sladdande svängar vilket är ett plus.« Pavel Vikström

För vem Den som söker en slalomskida att åka med en hel vecka i sträck utan att tröttna.

För vad Korta svängar i både utmanande och lätt pist.

Blizzard Thunderbird R18

Mått 115,5-70-98 mm
Längder 170, 175, 180 cm
Radie 18 m @ 175 cm
Pris 8 999 kronor med Marker TPX12

Hårdare och lite tyngre skida som gillar att ta ut svängarna och sitter bra i snön men ändå känns ganska lätthanterlig och följsam. Här går det enkelt att justera mellan sladd och sväng och båda två fungerar bra. Trots att skidan står stadigt på jorden fastnar den inte i skäret och den ger åkaren självförtroende att själv påverka radien. 

Kan upplevas som något metallisk och orolig i uppkörd snö och i brant och isig terräng. Men i större svängar går den fram som på räls och passar mycket bra för åkare i den högre skolan som gillar en hård skida och vill ta kommando över sin utrustning. Vill man blåsa på ordentligt är det inga problem. Skidan har god fartstabilitet och tar dig utan krusiduller dit du pekar spetsarna. Passar inte de allra tyngsta åkarna. 

»Åker supertryggt på skär och kan ladda på i hög fart.« Sara Sandberg

För vem Medelgoda åkare som vill åka fort men ändå ha kontroll.

För vad Snabb åkning när underlaget är hyfsat till utmärkt.

Dynastar Speed Course Master GS

Mått 115-70-97 mm
Längder 169, 173, 179, 183 cm
Radie 19 m @ 179 cm
Pris 9 500 kronor med SPX 12 GW

En rejäl skida för lite tyngre åkare men snäppet mer lättåkt och hanterbar än skidorna i den här kategorin brukar vara. Den är allsidig och gör inte bort sig på sladd men passar givetvis bäst för större svängar på stora ytor och med begränsat sällskap runt omkring.

Fartstabil, bra grepp och ser inga hinder i sin väg – den tar sig genom snömodd och vallar som en stövare som fått sikte på matskålen – men ibland händer det att nosen hugger i snön vid ingång till sväng och då framför allt vid korta svängar. Annars är den lättåkt och pålitlig.

Passar medelgoda och avancerade åkare som vill ha en skida med storslalomkaraktär men som inte vill försöka tämja en indisk vildoxe.

»Rolig skida, utmärker sig inte i någon kategori, men ger överlag en bra helhetsbild.« Frida Lindgren

För vem Den som söker en snäll storslalomskida.

För vad När man vill kunna väja för folk men också dra på.

Elan Ace GSX

Mått 110-69-94 mm
Längder 169, 174, 179 cm
Radie 21,1 m @ 179 cm
Pris 8 499 kronor med EMX 12.0

Vad har Atle, Frej och Ymer gemensamt med Elan Ace? De är alla isbrytare. Det här en skida med otrolig stabilitet som plöjer rakt genom snövallar och eftermiddagsknölar utan att darra det minsta på manschetten. Det är bra, för den här skidan kräver sin fart. Och det är bra. För när man släpper lös den så går det riktigt, riktigt fort och det är då det blir som allra roligast.

Den här skidan trivs absolut bäst i stora svängar i folktomma pister men gör inte bort sig på något vis när man går på sladd heller. Tvärtom beter den sig som att den aldrig gjort något annat än att svänga. Den är vass, aggressiv och har ett bett på underlaget som gör att man vågar stå på även när det är isigt.

Passar som allra bäst för avancerade åkare eller experten som inte räds att släppa handbromsen och dra på ordentligt.

»Så nära en raceskida du kan komma utan att vara en riktig raceskida. Och herregud vad kul jag hade på denna!« Frida Lindgren

För vem Pistsmiskaren som aldrig sladdar.

För vad Stora, härliga svängar på nyspistad manchester.

Fischer RC4 The Curv GT

Mått 125-76-109 mm
Längder 182, 175, 168, 161 cm
Radie 16 m @ 175 cm
Pris 11 500 kronor med RX 13 GW

Det här är en allsidig skida som öppnar upp för varierad carving över hela berget och levererar en bra upplevelse i både korta, mellan och långa svängar. Den gör sig bäst i lite högre hastigheter och det är lätt att komma in i skär. Väl där håller skidan kursen utan några större krav på motprestationer från åkaren. I de korta svängarna är skidan snabb och kvick men här höjs kraven på åkaren och ibland händer det att nosen hugger i snön. Men ser man till att belasta skidan rätt så ställer den upp direkt.

Inte testets mest fartstabila skida men det är inget som hindrar en riktigt rolig upplevelse under skiddagen. Den har ett grymt bett, bra prestanda, känns lekfull och det går att ha roligt i alla svängar till och med när pisterna har börjat bli lite uppåkta.

»Det är bara att åka. Mellansväng går nästan automatiskt.« Sara Sandberg

För vem Någon som vill åka lätt och fort.

För vad Svängar på skär.

Head WC Rebels E-Speed

Mått 118-68-99 mm
Längder 165, 170, 175, 180, 185 cm
Radie 18 m @ 180 cm
Pris 10 999 kronor med FREEFLEX ST 14

Är du en av dem som drömmer om carving, kastar i dig gröten på morgonen och gärna bjuder liftvakten på en öl då och då för att bli först uppsläppt på berget? Då är Head GS helrätt skida för dig. Det här är nämligen de stora svängarnas skida och inget för folkhopar i rusningstid. Men gillar du fart, nypistad manchester och vill känna dig som en landslagsåkare, ja, då är den här ett bra alternativ. Om du dessutom har bra lårmuskler och klarar av att trycka på i svängarna, då är den fantastisk.

Det här är en stabil skida du kan lita på när du tar fart. Kantgreppet sitter till 110 procent trots is och snövallar plöjer den igenom som ett sibiriskt godståg. Minus? Snudd på omöjlig att åka lugnt och långsamt med.

»Att ta det lugnt och åka långsamt går inte. Skidan vet inte vad långsamt betyder.« Gabriella Edebo

För vem Den som är först upp i liften och har stabila lår.

För vad Grym och snabb carving.

Pavel Vikström ångar på som ett ryskt godståg med tjutande vissla. Foto: Emrik Jansson
Redo för manchester. Och blåis. Foto: Emrik Jansson

Head WC Rebels E-Race Pro

Mått 121-68-102 mm
Längder 160, 165, 170, 175, 180 cm
Radie 14,4 m @ 170 cm
Pris 9 999 kronor med FREEFLEX ST 14

Lillebror till GS:n och rappare i svängen och betydligt mer sladdbar. Det här är en skida man väljer när man söker ett allsidigare alternativ och när berget är ganska välbefolkat (läs sport- och påsklovsveckorna). Den har kortare svängradie, är snabb från kant till kant och riktigt rolig att köra. Bra spänst och bra gensvar, den ger dig full kontroll även när förhållandena är halvstökiga eller när någon skolklass från södra Belgien plogat sönder pisten till oigenkännlighet.

Head SL kräver sin åkare och rekommenderas inte för nybörjare. Den här lämpar sig bäst för tekniska åkare som är ute efter en skida med något kortare radie som funkar till det mesta på bergets pistade områden. Klarar du av att trycka på ordentligt i svängarna är det en riktigt rolig skida.

»Bra allroundskida med lite kortare svängradie som passar när det är mycket folk i backen att väja för.« Frida Lindgren

För vem Avancerade och tekniska åkare som gillar korta svängar.

För vad När man vill ha en allsidig och kvick skida.

K2 Disruption Ti2 WC Piston

Mått 111-71-96 mm
Längder 177, 182, 187 cm
Radie 22,3 m @ 177 cm
Pris 9 999 kronor med Marker XCOMP 16

»Hold my beer«, sa produktutvecklarna på K2 och försvann in i fabriken. Ut kom de med K2 Disruption som klarar av konststycket att vara en högpresterande skida som funkar lika bra för den medelgoda åkaren som för den avancerade och experten. Det här är bland det raceigaste K2 någonsin byggt men ändå så slipper du världscup-känslan, och det är här storheten ligger. För även om den har en svängradie på drygt 20 meter och fixar höga farter och stora krafter så är den förvånansvärt lätthanterade och rent av samarbetsvilliga.

Här finns en isbrytarkänsla och skidan liksom bara klyver sig genom snövallar och isfläckar. Lite, lite sämre kantgrepp än Head GS men fortfarande riktigt bra och i gengäld får man desto bättre fartkontroll och möjlighet att dra på sladd eller kortare svängar.

»Att något så högpresterande kan kännas så lättsamt. Den här är riktiga pistraketer utan race-DNA.« Sara Sandberg

För vemDen som gillar fart men inte tänkt ställa upp i Hahnenkammrennen. 

För vad Ett rent pistnöje.

Nordica Dobermann GSR RB

Mått 114-69-97 mm
Längder 170, 175, 180, 185 cm
Radie 19,5 m @ 180 cm
Pris 11 999 kronor med Marker Xcell 14

Fartdårar, se hit! Med Nordica Dobermann går det fort och det är i stort sett omöjligt att åka på sladd eller med små svängar. Designen är rå och enkel och redan vid första anblick kan man ana att det nog kommer bli en del mjölksyra i benen under dagen. Och den aningen kommer visa sig vara helt riktig när du väl kommer ut på berget. 

Det här är en skida som kräver sin åkare och vill du ha en snäll kompis för att kryssa mellan pistkartans vattenhål så ska du inte köpa denna. Men om du gillar att lägga upp skidan på kant och trycka på ordentligt i långa svängar i fåbefolkade pister, då har du toppenåk framför dig. Ger ett bra grepp även på stökiga underlag och plöjer enkelt genom snömodd men ger inte särskilt bra manöverutrymme när sportlovsfirarna står som spön i backen.

»Här behöver du ha gjort din försäsongsträning innan du ger dig på dessa bjässar.« Frida Lindgren

För vem Super G-åkare som vill åka fort, fortare, fortast.

För vad Långa svängar i folktomma salonger.

Rossignol Experience 82Ti

Mått 132-86-120 mm
Längder 176, 185 cm
Radie 14 m @ 176 cm
Pris 7 995 kronor med Look SPX 12

Lättåkt skida som är med på det mesta i pisten och även klarar några sköna svängar i pudret mellan pisterna. Det här är ingen superracer för dem som vill ta sig ner innan de har hunnit räkna till tio. Här tar man sig ner stiligt och behagligt med rappa kortsvängar och är inte ens trött när man kommer ner. Om det är nypistat, hårt, uppkört eller puckligt spelar ingen roll. Allt blir väldigt lättåkt och du behöver inte hänga på låset för att få en bra skiddag.

Skidan har mycket tail och lite nos och vissa åkare kan uppleva att den är något för mittmonterad. Gillar du att dra på i längre svängar eller satsar på Hahnenkammrennen nästa säsong är detta sannolikt inte skidan för dig. Men om du vill ha en trygg, lekfull och lättsvängd kompis för glada och okomplicerade dagar på berget så är den här perfekt. 

»Allt är enkelt och jag blir inte det minsta trött.« Sara Sandberg

För vem Lättare åkare som vill ha en lättsvängs och inbjudande skida.

För vad Rappa, stiliga kortsvängar på alla underlag.

Salomon Force TI 80

Mått 128-80-112 mm
Längder 163, 170, 177, 184 cm
Radie 15 m @ 170 cm
Pris 8 000 kronor med Salomon Z12

En ulv i fårakläder? Vid första anblick ser den här ut som den klassiska hyrskidan för nybörjare och medelgoda åkare men låt dig inte luras. Åker du några veckor per år och vill ha en mångsidig skida som verkligen gör jobbet i alla lägen så är det här en skida som kommer passa dig. Den är lättmanövrerad och tar de korta svängarna bra. Går bra på skär såväl som på sladd, har god fartstabilitet och den bredare profilen gör att den är överraskande kraftfull i uppkörd snö. Här plöjer den sig fram som en riktig tysk trots att den är fransk.

Salomon visar återigen att de kan bygga mångsidiga skidor för den stora massan. Det här är en het kandidat för den medelgode åkaren som vill ha något att utvecklas på.

»Skidan kommer hjälpa med självförtroende i början genom att vara lätt att få på kant, för att sedan stå emot alla de krafter som kommer i takt med att åkaren utvecklas.« Pavel Vikström

För vem Tyngre åkare som vill ha en mångsidig skida.

För vad Åkning hela dagen, även när det är uppkört.

Völkl Deacon 76 Master

Mått 124-76-104 mm
Längder 176, 181 cm
Radie 18,7 m @ 181 cm
Pris 10 300 kronor med Marker XComp 12 GW

Du får vad du ger. Den här skidan kan verka skräckinjagande men när du väl sätter den under foten följer den dig till världens ände. Det krävs en del jobb men faktiskt inte så mycket som man först kan tro. Den här skidan gör precis vad du ber den om men bjuder inte på några överraskningar, på ett bra sätt. Vill du dra en sladdsväng så gör den det. Kantrar du så behöver du bara våga hålla i. Skidan är så trygg och stabil att du kan åka genom hela svängen om du har börjat rätt.

Passar för goda medelåkare och uppåt och fungerar på hela det pistade berget. Greppet är fast även när isen är blå och skidan upplevs som mjuk utan att för den skull bli svampig och sladdrig.

»En av de lättaste skidorna under foten men med ett bett som var oväntat.« Max Neuriesser

För vem Den som letar efter en pålitlig skida utan överraskningar.

För vad Åkning på hela berget.

Völkl Racetiger SL

Mått 127-68-103 mm
Längder 150, 155, 160, 165, 170 cm
Radie 12,6 m @ 165 cm
Pris 9 300 kronor med Marker rMotion 12 GW

Här är det spänstigt, snärtigt och snabbsvängt, och när man lägger den på kant tar det inte lång stund innan du upptäcker att du redan är på väg in i nästa sväng. Från den initiala kantställningen till full höftkantning går det på bara några hundradelar men när du blivit van vid det höga tempot kommer njutningen med full kraft. Isgreppet är fantastiskt och den visar inga tendenser på att släppa i bakänden.

Men givetvis är det här inte skidan för dig som vill köra de långa, sugande svängarna. För det finns det andra skidor. Här får du en högpresterande skida som utmanar dig att stå på till det yttersta. Fixar du det så väntar oförglömliga upplevelser och mjölksyra i varje del av din kropp. Men det är det värt.

»Denna skida gör sig bäst under den erfarna piståkaren som är beredd att jobba lite för att tygla krafterna som de ger upphov till.« Pavel Vikström

För vem Kortsvängspeppad pisträv som inte räds mjölksyra.

För vad Blixtsnabba kortsvängar i full kontroll.


Text: Åka Skidor • 2022-01-05
SkidtestAtomicBlizzardDynastarElanFischerHeadK2NordicaRossignolSalomonSkidtestVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top