5fd92f84386c6

Nyheter

Hemavan storsatsar och bygger gondol

Hemavan, en av norra Sveriges mest populära destinationer, gör en storsatsning när skidortens första gondol invigs. Gondolen är den första delen av ett stort paket av investeringar i Hemavan fram till år 2025.

Text: Mattias Björklund • 2016-11-03 Uppdaterad 2016-11-03

Gondoler är framtiden för Skidsverige. I mitten av december, vid säsongspremiären, inviger Kläppen sin och Sälens första gondol. När Funäsdalen byggde sin gondolbana ökade antalet skidåkare med 30 procent. Nu är det Hemavans tur att satsa på komfort och en snabbare och varmare tur upp till sin toppstation. Om ett år räknar man med att bli Sveriges femte destination med gondol efter Branäs, Åre och de två tidigare nämnda.

– Det ska bli fantastiskt kul det här. Vår bana som är av märket Leitner kommer att ha 17 gondoler som var och en rymmer åtta skidåkare. Gondolen är en Telemix, vilket gör att vi kan kombinera gondolerna med 51 stycken 6-sitssoffor på samma bana. Det gör att vi kan anpassa efter hur mycket tryck det är på anläggningen, säger Pontus Lindh, marknadsansvarig Hemavan Alpint AB till Åka skidor och fortsätter.

– Kapaciteten kommer att ligga på 2544 personer i timmen och det tar fem minuter till toppen. Det gör att det blir fler åk i framtiden för våra gäster, säger Pontus

En fin detalj med den nya gondolen är att den är växellös. Det gör gondolen väldigt tyst, vilket säkert också bidrar till en mysigare fjällupplevelse för skidåarna i Hemavan. Att den nya gondolen blir den första av flera stora satsningar i Hemavan de närmaste 10 åren, är ingen slump menar Pontus.

Hemavan storsatsar och bygger gondol
Hemavans investeringspaket ”Vision 2025” kommer innebära 15 stycken större investeringar i och kring skidorten fram till år 2015.

När vi lyssnat med våra gäster är det just en gondol som stått högt på önskelistan. Komforten och snabbheten upp till toppen är mycket efterlängtad, säger Pontus som berättar att snökanonerna gått igång på morgonen.

– Vi fick kallt i morse och drog igång snötillverkningen direkt. Som det ser ut nu så kommer vi att öppna backarna nästa fredag (11 november). Tärnaby verkar kunna öppna ännu några dagar tidigare, säger han och låter glad över att säsongen 2016/17 äntligen kickar igång.

Gondolen (med en investering på 65 MSEK) är bara den första delen av ett stort paket av satsningar som Hemavan nu lanserar. I ett pressmeddelande slår Hemavans vd Thomas Ringbrant fast att gondolen är ett steg på vägen ”att stärka Hemavans position som norra Sveriges ledande skidort.”

I satsningspaketet, av Hemavan kallade ”Vision 2025”, ingår femton större investeringar i skidorten fram till år 2025. Där ingår två nya expressliftar, en ny fjällrestaurang, ett helt nytt skidområde och nya bostäder. En av de större satsningarna blir det helt nya skidområdet väster om nya Gondol Hemavan. När jag frågar Pontus Lindh om vilken typ av backar och hur många kan han ännu inte ge ett svar.

– Allt är inte spikat men vi räknar med att kunna presentera en detaljerad plan för det nya skidområdet under vintern.

Till det nya skidområdet kommer en ny 6-stolslift att byggas och skidområdet kommer att kopplas samman med befintliga nedfarter. I anslutning till det nya skidområdet kommer det även att finnas plats för boende och servicebyggnader.

Bland de övriga satsningarna kan nämnas att Hemavan bygger en helt ny snowpark med hopp och rails samt möjligheten att gå i jibbskola med instruktörer. Det blir även en ny barnlift, en helt ny skicrossbana med startgrind, velodromkurvor och hopp. Lägg därtill ytterligare en ny 6-stolslift när Centrumliften byts ut till en ny expresslift. Den nya liften kommer göra resan till toppen både bekvämare och snabbare samt öka kapaciteten i Hemavan ytterligare.

Flera restauranger kommer dessutom att renoveras och byggas ut. Boendena blir dessutom fler. Ski Lodge Hemavan är tänkt att bli nya, fräscha timmerstugor vid anläggningens nya västra del. Dessutom satsar Hemavan stort på ännu ett nytt bostadsområde, Hemavan Fjällcamp som ersätter Solkatten camping. Den nya campingen rymmer cirka 120 husvagnsplatser, cirka 30 husbilsplatser/korttidsplatser, ett 30-tal stugor och servicebyggnader. Placering av nya Hemavan Fjällcamp blir strategiskt söder om E12 i anslutning till nya Gondol Hemavan.

Med alla nya satsningar hoppas och tror Pontus Lindh på en fortsatt ökning för Hemavan.

– Säsongen 2014/15 gjorde våra gäster 169 000 skiddagar, förra säsongen ökade vi till 184 000 skiddagar. Med den nya gondolen tror vi på en kraftig ökning till nästa säsong och åren efter.

Gästerna i Hemavan kommer till största del från Norrlandskusten, från Luleå i norr till Örnsköldsvik i söder och främst då från Umeå och Skellefteå, 30 procent kommer från Nordnorge och så finns en trogen och ökande grupp besökare från Stockholm med omnejd, förklarar Pontus.

– Norrmännen gillar att kombinera skidåkning med shopping i Hemavans galleria som öppnade sommaren 2013. Från Stockholm kommer allt fler. De gillar paketen vi har och flyget som landar mitt i byn.

Hemavan storsatsar och bygger gondol
Hemavan Ski Lodge är en del av ”Vision 2025” och innebär nybyggnation av moderna timmerstugor vid skidortens nya skidområde västerut i systemet.

Kläppen bygger sin första gondol


Text: Mattias Björklund • 2016-11-03
NyheterSkidorterHemavan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen