5fd930075c110

Alperna

Två dödsfall i alperna efter laviner

Med nya snöfall på väg in över alperna ökar så även lavinrisken. Under tisdagen omkom två personer efter laviner.

Text: • 2016-01-07 Uppdaterad 2016-01-07

– Vi har precis avslutat den första lavinen och packa undan utrustningen när den andra lavinen skedde, förklarar Jean-Pierre Aguillon, driftschef för anläggningen i Val d’Isère.

Det var under tisdagen som laviner slog till i Savoy-regionen. Halv elva kom larmet när tre franska skidåkare utlöste en lavin under ett off-piståk.  Räddningsmanskapet var dock snabbt på plats och alla tre kom undan med livet i behåll, mycket tack vare att alla hade transcievers.

Värre var det två timmar senare då en ny lavin utlöstes då en grupp på fyra spanska åkare bestämde sig att åka utanför pisten. Lavinen slog till och alla fyra drogs med – och ingen av åkarna hade transcievers. Skidpatruller lyckades gräva upp tre av personerna i tid men för den fjärde var det tyvärr för sent.

Två dödsfall i alperna efter laviner

Ungefär samtidigt omkom en tjeckisk säsongare i en lavin i Saint-Colomban-des-Villards som är en del av Les Sybelles-området. Åkaren hade tillsammans med med en kollega lämnat pisten och utlöste en massiv lavin på 700 meter. Offret hade på transciever och ABS-ryggsäck, men trots det gick hans liv inte att rädda.

Med tanke på snöfallen som du dragit in över alperna är situationen extremt farlig. För er som har planerat att åka ner de kommande dagarna eller veckan så insisterar vi på att ni bär tranciever, spade och sond om ni ska utanför pisten. 

Varje skidåkares mardröm – plötsligt släpper allt


Dump i franska alperna – Chamonix väntar 1 meter


Nu ska Naturvårdsverket släppa dagliga lavinrapporter


Text: • 2016-01-07
AlpernaFrankrikeLavinsäkerhetVal d‘Isère

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen