5fd945918d260

Alperna

Alpernas alla 82 toppar över 4000 meter

Klättraren och skidåkaren Liv Sansoz från Frankrike bestämde sig för att bestiga alla 82 toppar över 4000 meter i Alperna. På ett år. Helt utan hjälp av liftar.

Text: Gabriella Edebo • 2018-05-07 Uppdaterad 2018-05-07

Liv Sansoz från Frankrike är känd för att ha varit en av världens bästa sportklättrare, tvåfaldig världsmästare och en av de första kvinnorna i världen att klättra den orimligt svåra graden 8C+.

Efter att hon kommit tillbaka efter klättringsolycka där hon bröt ryggen ansågs hon vara ”världens bästa klättrare som är rädd för att ramla”. Då började hon med BASE-jumping för att pusha och utmana sig.

Det är farligt, men om man gör allt rätt är det lugnt” var inställningen till det hela till en början, med det var inte helt rätt. Under ett natthopp vecklades Liv’s skärm inte ut ordentligt. Hon slog i marken hårt men klarade sig undan med livet i behåll men bröt höftbenet allvarligt.

Alpernas alla 82 toppar över 4000 meter

När hon tagit sig tillbaka från höftskadan beskrev Liv det som att hela hennes kropp var ovanligt ömtålig. Hon bröt fotleden, flera gånger, skadade korsbandet i skidsäsongens första sväng, sen fortsätter listan med trasig menisk, frakturer i allt från häl till rygg och handled, och en allvarlig hjärnskakning.

Men det var inget som stoppade Liv och hon var alltid motiverad att komma tillbaka till bergen. Efter fem år av motgångar och skador kände hon sig tillslut stark och att det var dags att utmana sig själv igen.

Som nybliven fyrtioåring satte hon upp ett nytt mål: att bestiga alla 82 toppar över 4000 meters höjd i de Europeiska Alperna. På ett år. Helt utan hjälp av liftar.

Salomon TV har återigen porträtterat en personlig resa på ett helt fantastiskt sätt, i både med och motgång.

Branta vägval i livet med Johanna Stålnacke


Jesper Petersson – brantåkande doldis i Chamonix


Historien om telemarkens ädla konst


Text: Gabriella Edebo • 2018-05-07
AlpernaChamonixKlättringMont BlancVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen