Kalen Thorien i Alta och strör salt i FOMO-såren på Åka Skidors art director. Foto: Oskar Enander

Resguide

Redaktionens bucket list: Tobias Ivarsson

Åka Skidors art director Tobias Ivarsson listar fem drömplatser han ännu inte varit på.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-25 Uppdaterad 2021-11-29
Tobias Ivarsson har sin bas i Bagarmossen, ett snöbollskast från Hammarbybackens baksida. Är stark som en oxe uppför.

1. Kamtjatka, Ryssland

Rysslands Alaska med japanskt champagnepuder har länge varit en dröm för mig. En sista utpost för skidåkning. Några latituder norr om Hokkaido hittar vi den mindre utforskade halvön Kamtjatka i Ryssland. 

Att tura på någon av halvöns fyra vulkaner Korjakskaja, Avatjinskaja, Kozel’skiy eller Vilyuchik med Berings hav som utsikt, är ett äventyr jag gärna ger mig ut på innan jag trillar av pinn. Eller besöka den lilla skidorten Moroznaya Gora där det ryska alpinlandslaget lägger sina träningsläger.

2. Ski N’ Sail, Norge

Jag har förvisso »seglat« och turat i Norge. Till och med cruisat Hurtigrutten och turat. Men första gången var det på en tremastad bark på 85 meter, ett stort skepp alltså, och en annan upplevelse. Så själva seglingen var inte den samma som man får på en mindre båt där jag kan vara mer aktiv själv. Och eftersom jag gillar både segling och skidåkning så är det en dröm att få ratta en egen skuta på runt 40 fot och svänga in i fjordar längs norska västkusten och tura i vårsolen.

Skidåkning och segling på Stjernøya i Finnmark i Nordnorge. Foto: Mattias Fredriksson

3. Urner Haute Route, Schweiz

Någon gång vill jag ta mitt turande till nästa nivå. Att knata med en bra guide. Min namne Granath kanske? Och vara ute flera dagar är ett äventyr jag måste göra minst en gång. 

Just Urner Haute Route mellan Andermatt och Engelberg lockar med vackra vandringar och snöfyllda fält där man får känslan av att vara ensam i världen bland landskap som bokstavligen tar andan ur en och där enkelheten slår ut bekvämligheten. Turen kallas Skidåkarnas Haute Route, då originalet mellan Chamonix och Zermatt är plattare, vilket gör lockelsen lite högre.

Mäktiga miljöer på Urner Haute Route i Schweiz. Foto: Mattias Fredriksson

4. Alta, USA

Mängden FOMO som fyllde mig när min kollega Liljeroth skickade bilder från resan till Alta som Tobias gjorde med Oskar Enander och Henrik Windstedt peakade när jag såg mängden snö de körde och kvalitén på den. 

Det var januari 2020 och Stockholm hade inte sett till någon snö än. Jag svarade med att skicka bilder på torra stigar i Hellas och funderade på om jag skulle byta ut trailskorna till endurocykeln. Att sedan behöva få det i ansiktet en andra gång när vi i Åka Skidor publicerade deras reportage fick min FOMO att återuppstå. Jag. Måste. Åka. Dit.

Henrik Windstedt skickar hem ett vykort från Alta till Stockholm. Foto: Oskar Enander

5. Kungsberget, Sverige

Missförstå mig rätt nu. Jag har åkt skidor i Kungsberget. Så många gånger att det inte går att räkna. Uppvuxen i Gävle, som jag är, var det hemmabacken som fick besök på kvällar och helger. Det var där jag lärde mig åka skidor ordentligt och där jag hängde i parken när twintipskidan slog igenom. Men att få besöka Kungsberget med mina döttrar och få lära dem åka skidor där allt började för mig är en dröm. Och den kan bli sann redan denna säsong då det är dags för den äldsta att ta sina första skär (läs: ploga) i vinter.


Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-25
ResguideAltaKamtjatkaKungsbergetNorgeSchweizUrner Haute Route

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen