5 saker vi lärt oss av Mark Shapiro – skidfotots gudfader
T.v Klassisk puderåkning på 80-talet. T.h Mark Shapiro själv när det begav sig på det glada 70-talet Foto: Mark Shapiro

5 saker vi lärt oss av Mark Shapiro – skidfotots gudfader

Han är friåkningsfotografiets gudfader och en legend inom skidvärlden. Mark Shapiro flyttade från Kanada till Schweiz och Verbier som 22-åring – och här är 5 saker du kan lära dig av honom.

Ursprungligen från Toronto, flyttade Mark Shapiro som 22-åring till Schweiz. 3 september 1970 landade han i Zurich, men tillslut hittade han fram till Verbier där han först vinter bestod av "sex, droger och rock 'n' roll".

Han förstod tidigt vikten av ljus vid foto och han visste hur man hanterade en kamera manuellt. Han började jobba för TéléVerbier(skidliftföretag) i slutet av 70-talet, och efter att skidorten insåg att hans arbete var bra för området fick han även hjälp av den lokala polisen att skaffa tillstånd så att han på så sätt kunde arbeta lagligt. 

I oktobernumret av Powder Magazine 2015 intervjuades Shapiro och här fem saker vi tar med oss från den artikeln:

Om auto-focus:
"Jag använder inte auto-focus; jag litar inte på det. Auto-focus i snöstorm? Glöm det."

Om Verbier:
"Sedan Verbier blev en av huvudstäder för friåkning har det blivit väldigt trångt på berget. Jag har kommit på att en stor del av dagens skidåkare har all utrustning, men de har ingen aning om hur det ska användas – och de har ingen bergskunskap. Snötäcket är inte detsamma som det brukade vara, och saker och ting kan vara väldigt farliga där ute. Förr tog det en vecka eller två innan Col de Creblet var uppåkt. Nu tar det 20 minuter."

Om dagens skidhets:
"Skidorna, hypen, tidningarna och media kräver häftigare och häftigare grejer. Jag är förbi det."

Om dagens ski bums:
"Livet som ski bum existerar inte längre. Inte här i alla fall, för alla säsongarjobb som att diska, de finns inte längre på grund av den politiska atmosfären. Alla de som säger att de är en riktigt ski bum är troligtvis bara en "trust-funder"."

Om att satsa som fotograf:
"Du måste bara fortsätta och tro på det du gör. Jag har alltid trott att det skulle fungera, samtidigt som många av mina samtida kollegor gick vidare till andra yrken. Jag kämpade mig igenom." 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!