Världens största inomhusbacke byggs i Oslo
Skiss över konstruktionen som ska stå klar 2020. Foto: Lørenskog Vinterpark

Världens största inomhusbacke byggs i Oslo

I Januari 2020 ska den nya inomhusbacken belägen strax utanför Oslo slå upp portarna som världens största vintersportanläggning under tak.

Idén och jobbet för att få till en inomhusanläggning för skidåkning i Norge startade redan 2010 men nu är bygget igång. Stadsminister Erna Solberg var med när de första spadtagen skulle tas och hallen är planerad att öppna för skidåkning i januari 2020.

Inomhusbacken kommer att bli 505 meter lång och 100 meter bred med en maximal lutning på 38% (ungefär 21 grader). Utöver backar för utförsåkning och banplatser för alpina tävlingsåkare kommer det även att finnas en snowpark med hopp och rails samt längdskidåkning med kuperade spår. En sittlift tillsammans med en knapplift och ett rullband kommer att ge en kapacitet på 5000 personer i timmen.

Foto: Lørenskog Vinterpark

Anläggningen ska ha öppet 365 dagar om året och ligger i Lørenskog strax öster om Oslo med en restid på cirka 15 minuter med bil, eller 19 med tåg.

Ambitionen med SNØ Vinterpark är att den ska vara den mest miljövänliga inomhusanläggningen av sitt slag. För att uppnå detta kommer bland annat den överskottsenergi i form av värme som kommer uppstå för att hålla temperaturen i hallen på minus två grader konstant. Genom att ta vara på den överblivna energin räknar man med att kunna värma upp faciliteter, hotell och hem som motsvarar årsförbrukningen för omkring 300 hushåll.

Prislappen för enbart skidhallen beräknas landa på 500 miljoner norska kronor och initiala beräkningar visar att anläggningen kommer att behöva kring 250 000 årliga besökare för att gå runt.

Statsministern var med och tog fösta spadtaget. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Fakta SNØ Lørenskog Vinterpark

Storlek 40 000 kvm
Längd 505 meter
Bredd 100 meter
Nedfarter 4, inklusive park
Liftar Sittlift, knapplift och band
Liftkapacitet 5000 personer i timmen
Längdspår 2 kilometer
Kostnad 500 miljoner NOK (enbart skidbacken)

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!