5fd91ca79048f

Artiklar

Ett stycke skidhistoria från Årebragden 1948

Åre bjöd redan år 1948 på väder av alla yppersta busklass, men det var inget som hindrade den klassiska alpina skidtävlingen Årebragden från att genomföras.

Text: Gabriella Edebo • 2018-06-11 Uppdaterad 2018-06-11

De tävlande gick upp till toppen av Skutan där det var ”kallt och blåser småspik”, för att sedan störta ner de fem kilometerna till målet vid bergbanans dalstation mitt i Åre by.

Den flerfaldiga mästarinnan May Nilsson vann damklassen överlägset i både störtlopp, slalom och kombinationen. Störtloppets herrklass vann en norrman vid namn Guttorm Berge. Stig ”Solla” Sollander var snabbast på slalomen men det blev ändå norrmannen som tog hem kombinationen.

Årebragden är Sveriges äldsta störtlopp och gick från toppen av Åreskutan via tusenmetersplatån ner i Västra Ravin och Susabäcken med målgång mitt på torget i Åre. Bansträckningens längd var 5,2 kilometer med en fallhöjd på 1042 meter. Tävlingen arrangerades första gången 1921 och blev Sveriges första officiella tävling i störtlopp.

Kommentatorn är ingen annan än Nils Jerring, en av Svensk Filmindustris flitigaste kortfilmregissörer och filmklippet finns att beskåda online tack vare Ola Rockberg som står bakom vimeo-kontot Skidhistoria – en guldgruva när det kommer till gamla svartvita klipp från den svenska skidåkningens unga dagar.

Historien om telemarkens ädla konst


Åre fyller 100 år


Förbjuden skidåkning i Nordkorea, del 1


Text: Gabriella Edebo • 2018-06-11
ArtiklarÅreStörtlopp

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen