Arktiska turer i Björkliden

Arktiska turer i Björkliden

Till helgen blir det toppturssamling i Björkliden med intressanta seminarier från kända skidåkare, fotografer och bergsguider. Allt kombinerat med med skidturer i fantastisk fjällmiljö såklart.

Några av Sveriges mest erfarna bergsguider, äventyrare och fotografer kommer upp till Björkliden på torsdag. Anledningen är premiären av Haglöfs Arctic Weekend där deltagare från hela landet får uppleva toppturer i arktisk miljö, helt efter egen kunskap och erfarenhet.

Haglöfs Arctic Weekend är detsamma som rejält med guidad skidåkning under dagtid varvat med föreläsningar och norrskenssafari kvällstid. Claes Grundsten, en av våra mest kända och prisbelönade naturfotografer inleder torsdagskvällen. Därefter väntar toppturer och workshops i och utanför pisten. Det handlar om allt ifrån kunskapsanpassad stighuds- och trancieverträning till offpiståkning.

Anders Bergwall och Dick Johansson, båda certifierade bergsguider (UIAGM/IVBV/IFMGA) kommer att berätta om turer på Svalbard och Grönland och prata laviner, säkerhet och riskbedömning. Sara Orrensjö, friåkare, talar om generation Flinga och deras filmprojekt och Andreas Fransson delger sina kunskaper i riktigt brant skidåkning. Och så blir det såklart skidtester och toppturer kring Låktatjåkko, Sveriges högst belägna fjällstation.

Intresset för att lämna pistområdet och komma ut på vidderna har ökat under senare år och de flesta föredrar att gå med guide - det säkraste sättet att snabbt ta sig till de finsate platserna och bästa åken. - Detta är något vi har tagit fasta på, säger Jenny Kling, marknadsavdelningen, Björkliden. Tillsammans med Haglöfs, Gore och Naturkompaniet kan vi nu erbjuda fyra dagar med fantastiska toppturer, intressanta föreläsningar och workshops. Självklart hoppas vi att kunna utveckla konceptet vidare under nästa år.

Kolla mer på www.bjorkliden.com

Av: Åka Skidor

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!